Ga terug
+ servings
Snel dessert met chocolade en koffie / www.eenlepeltjelekkers.be

Snel dessert met chocolade en koffie

Dit snel dessert met chocolade en koffie heeft de smaken van een klassieke tiramisu, maar is sneller en makkelijker te bereiden. Het staat in minder dan 15 minuten op tafel.
3.15 van 7 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het chocolademengsel

  • 100 g donkere chocolade callets
  • 2 el sterke koffie of espresso
  • 2 el amaretto of andere likeur

Voor het roommengsel

  • 250 ml room min. 30% vetgehalte, op kamertemperatuur
  • 125 g mascarpone op kamertemperatuur
  • 1 el vanille-extract of -pasta
  • 30 g poedersuiker

Om te serveren

  • 4 boudoir koekjes (lange vingers)
  • enkele chocolade koffiebonen

Instructies
 

Voor het chocolademengsel.

  • Smelt de chocolade op laag vuur, samen met de koffie en amaretto.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur

Voor het roommengsel

  • Klop room, mascarpone, vanille-extract en poedersuiker samen op tot je zachte pieken bekomt.
    Mascarpone, room, vanille en bloemsuiker opkloppen voor snel dessert met chocolade / www.eenlepeltjelekkers.be

Om te serveren

  • Schep afwisselend enkele lepels van het room- en chocolademengsel in 4 glazen.
  • Meng zachtjes door elkaar met een koffielepel tot je een marmereffect bekomt.
  • Garneer met de boudoir koekjes en chocolade koffiebonen.
  • Serveer het snel dessert met chocolade en koffie.

Notities

Tips: 
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Normaalgezien starten we altijd met koude room, maar dit snel dessert met chocolade is een uitzondering. Mascarpone en room neem je best een dik half uur vooraf uit de koelkast. Eens de chocolade gesmolten is, zorg je ook dat deze goed afgekoeld is voor je hem met het roommengsel mengt. Anders kan hij al eens gaan opstijven door het contact met de koude vloeistof.
  • Experimenteer gerust met de smaken. Geen fan van amaretto? Laat weg of vervang door een andere likeur (Tia Maria, Baileys, Frangelico, rum) of zelfs door een theelepel amandelextract. De koffie kan je eveneens vervangen, bijvoorbeeld door een scheutje melk, of zelfs helemaal weglaten.
  • Meng zo kort mogelijk. Het mooiste effect krijg je als je room en chocolade zeer kort mengt. Dat zorgt voor een maximaal contrast.
Trefwoord amaretto, chocolade, dessert, koffie, mascarpone, room, vanille
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!