Ga terug
+ servings
Gravad lax met granaatappel en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be

Gravad lax met granaatappel en zure room

Deze gravad lax met granaatappel is een heel eenvoudig recept dat er toch feestelijk en speciaal uitziet. Ook perfect voor grote groepen!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch, Zweeds
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 2 bosjes dille
  • 40 g fijn zeezout
  • 40 g kristalsuiker
  • 2 limoenen bio, alleen de zeste
  • 2 el roze peperbolletjes gekneusd
  • 500 g zalmfilet zonder vel zeer vers
  • 60 ml granaatappelsap
  • 1 limoen alleen het sap

Om te serveren

  • 3 el zure room
  • 1 tl citroensap
  • peper en zout
  • 100 g granaatappelpitten
  • 1 citroen bio, alleen de zeste
  • dille enkele takjes
  • 6 blini's indien gewenst

Instructies
 

  • Begin minstens anderhalve dag, en maximaal 4 dagen vooraf. 
    Ingrediënten gravad lax met granaatappel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Hak de dille fijn. Meng met zout, suiker, limoenzeste en roze peper.
  • Leg de helft van het mengsel in een afsluitbare doos waar de zalm net inpast. Leg er de zalm op. Beleg met de rest van het dillemengsel. 
    Zalm insmeren met dille-zout-suikermengsel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Giet er het granaatappel- en limoensap bij.
  • Sluit de doos goed af en zet 24 u in de koelkast.
  • Neem de zalm uit de doos en wrijf er zoveel mogelijk van het dillemengsel af. 
  • Dep goed droog, wikkel in een schone keukenhanddoek en laat enkele uren rusten in de koelkast. Als je de zalm nog langer wilt bewaren, wikkel hem dan nadien in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Om te serveren

  • Snijd de zalm in dunne plakken. 
  • Roer de zure room los met het citroensap en kruid met peper en zout. 
  • Garneer de gravad lax met granaatappel, zure room, citroenzeste en dille of serveer indien gewenst op een blini.
  • Serveer de gravad lax met granaatappel en zure room.

Notities

Het granaatappelsap koop ik bij Delhaize, maar Carrefour heeft dit ook. 
Tips: 
  • Giet de vochtige ingrediënten naast de zalm. Giet niet alles bruusk over de zalm, want dan schuift het dillemengsel eraf, en kan de zalm bovenaan niet goed marineren.
  • Verwijder de marinade na 1 dag. Je kan de zalm dan zeker nog enkele dagen bewaren, maar de marinade laat je beter niet langer inwerken. Anders wordt het geheel te zout. Bewaar de zalm eerst enkele uren in een schone keukenhanddoek, zo wordt hij helemaal droog. Wil je de zalm nadien nog langer bewaren - hij blijft zeker nog een 3-tal dagen goed, verpak hem dan in plasticfolie.
  • Let op met de granaatappelpitten. Een granaatappel ontpitten is geen sinecure. Zelf snijd ik eerst het hoedje eraf zodat ik kan zien waar de vliezen zitten, en daar maak ik dan inkepingen in de schil. Zo kan je de granaatappel uit elkaar trekken. Ik houd de parten dan onder water in een grote kom en duw er met mijn vingers de pitjes uit. Zo vermijd je dat je hele keuken vol robijnrode spatten zit. Daarenboven blijven de witte vliesjes op het water drijven, zodat je ze er gemakkelijk kan afscheppen. Giet het geheel door een fijne zeef, en je hebt enkel nog de juweelachtige pitten over.
  • Kies hoe je de zalm wilt serveren. Ik geef je hier alvast twee opties, door alles op een kant-en-klare blini te schikken of gewoon zo op een bordje. Maar het kan ook op mini-blini's - geef er dan ieder drie, of serveer ze als hapje. De wereld is aan de durvers, zou ik zeggen!
Voorbereiden: Je kan de zalm tot 4 dagen vooraf beginnen bereiden. Het sausje van zure room kan je 1 dag vooraf maken. 
 
Trefwoord dille, feestrecept, granaatappel, kerst, kerstkoken, roze peper, zalm, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!