Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen

23 november 2019 | Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Stilletjesaan komen we hier ten huize Een lepeltje lekkers in kerstsfeer. Ik durf al eens te dromen van hoe we de kerstboom dit jaar gaan versieren, waarmee ik de kindjes zou kunnen verrassen en welke kerstmuziek ik op repeat zou zetten. En dus begin ik langzaamaan ook het feestmaal al wat te plannen.

Ingrediënten feestelijke hapjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Elk jaar is het weer een zoektocht naar aperitiefhapjes. Ik wil graag iets verrassend en origineel, maar het mag me ook niet te veel tijd kosten. Uiteindelijk zijn het maar proevertjes, en moet het échte werk dan nog komen. Als Campina-ambassadrice wist ik meteen waar ik inspiratie zou kunnen vinden… Deze vijf makkelijke hapjes zijn daarvan het resultaat.

Hieronder vind je de recepten voor:

  • Gevulde champignons met bacon en gruyère
  • Witlofblaadjes met grijze garnalen en pompelmoes
  • Crostini met geitenkaas en granaatappel
  • Glaasjes met gerookte zalm en mierikswortel
  • Dip van feta, munt en koriander
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Stuk voor stuk zijn het eenvoudige recepten voor makkelijke hapjes die je grotendeels vooraf kan bereiden. Dat geeft je extra veel tijd om het feest met je gasten door te brengen. Want daar draait het toch eigenlijk om: gezellig bijkletsen, genieten en lachen met al wie je lief is. De écht kerstsfeer dus.

In samenwerking met Campina

Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin

Gevulde champignons met bacon en gruyère

Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 15 hapjes

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 6 sneden bacon
  • 80 g lichte zure room
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 1 eetlepels mosterd
  • 50 g geraspte gruyère + extra om erover te strooien
  • 250 g champignons

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de bacon op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 5 à 7 minuten goudbruin en krokant in de oven.
  • Laat volledig afkoelen en hak fijn met een mes.
  • Meng de verkruimelde bacon met zure room, bieslook, mosterd en gruyère.
  • Maak de champignons schoon en verwijder de stelen.
  • Vul de hoedjes met het kaasmengsel.
  • Zet ze in een ovenschaal en bak in +/- 15 minuten goudbruin in de oven.
  • Serveer in kleine cupcakevormpjes.

Notities

Vooraf: maak de hapjes volledig vooraf, maar schuif ze pas 15 minuten voor de gasten arriveren in de oven.
Trefwoord aperitiefhapje, bacon, champignon, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin

Witlofblaadjes met grijze garnalen en pompelmoes

Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 10 hapjes

Ingrediënten
  

  • 1 stronkje witlof
  • 1 roze pompelmoes
  • 100 g lichte zure room
  • 50 g grijze garnalen
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

  • Verwijder de buitenste blaadjes van de witlofstronk en maak 10 mooie blaadjes los.
  • Snijd een stuk van de boven- en onderkant van de pompelmoes.
  • Snijd nu de schil van de pompelmoes, samen met het witte velletje. Dit gaat het makkelijkste als je de pompelmoes op het werkblad zet, en met een flexibel mes de schil er van boven naar beneden afsnijdt.
  • Snijd nu de partjes vruchtvlees tussen de velletjes uit (peler à vif) en snijd elk partje in 3 stukjes.
  • Schep in elk witlofblaadje 3 toefjes zure room.
  • Leg er 2 à 3 pompelmoesstukjes bij.
  • Verdeel er de garnalen en bieslook over.
  • Kruid met zwarte peper van de molen.

Notities

Vooraf: zorg dat alle onderdelen klaarstaan. Dan hoef je op het moment zelf enkel nog de witlofblaadjes te vullen.
Trefwoord aperitiefhapje, garnalen, hapje, pompelmoes, witlof
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin

Crostini met geitenkaas en granaatappel

Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Baktijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 10 hapjes

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 mini-ciabatta
  • 1 eetlepel lookolie
  • 100 g pompoen schoongemaakt gewicht
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/8 theelepel komijnpoeder
  • zout
  • chilivlokken
  • 40 g volle plattekaas
  • 75 g zachte geitenkaas type Chavroux
  • 50 g granaatappelpitten
  • 5 takjes tijm
  • 2 eetlepels gehakte pistachenoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
  • Snijd de ciabatta in dunne crostini.
  • Besprenkel met lookolie, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 10 minuten goudbruin in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de pompoen in fijne blokjes.
  • Meng met olijfolie, komijn, een snuifje zout en chili naar smaak.
  • Rooster 20 minuten in de oven en laat afkoelen.
  • Mix de plattekaas samen met de geitenkaas glad en kruid naar smaak bij met zeezout.
  • Beleg de crostini met een royale portie van het plattekaasmengsel.
  • Verdeel er de pompoen en granaatappelpitten over.
  • Werk af met tijm en pistachenoten.

Notities

Vooraf: maak alles vooraf, maar beleg de toastjes op het laatste moment, anders worden ze zacht.
Trefwoord aperitiefhapje, geitenkaas, granaatappel, pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin

Glaasjes met gerookte zalm en mierikswortel

Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Marineertijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 6 glaasjes

Ingrediënten
  

  • 3 radijzen
  • 75 ml appelazijn
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 100 ml water
  • 125 g volle plattekaas
  • 1 citroen rasp en sap apart
  • 2 theelepels mierikswortelpasta
  • peper en zout
  • 1 appel
  • 75 g gerookte zalm in reepjes
  • 5 takjes dille

Instructies
 

  • Maak de radijzen schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng appelazijn, suiker, zout en water in een kookpot en breng al roerend aan de kook.
  • Giet het mengsel over de radijzen en laat 30 minuten marineren.
  • Meng de plattekaas met citroenzeste en mierikswortel.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in fijne blokjes.
  • Meng met 1 eetlepel citroensap.
  • Verdeel de plattekaas over 6 glaasjes.
  • Leg er de appelblokjes en gerookte zalm op.
  • Garneer met de gemarineerde radijs en enkele toefjes dille.

Notities

Vooraf: deze glaasjes kan je volledig vooraf bereiden.
Trefwoord aperitiefhapje, gerookte zalm, hapje, mierikswortel, plattekaas, radijs
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin
  • Pin

Dip van feta, munt en koriander

Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • mixer of foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 150 g feta
  • 1 eetlepels volle plattekaas
  • 1 bosje munt alleen de blaadjes
  • 1 bosje koriander alleen de blaadjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor de garnering
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout
  • 1 eetlepel pijnboompitten geroosterd

Instructies
 

  • Mix feta, plattekaas, munt (hou enkele blaadjes apart), koriander, citroensap, olijfolie en honing samen tot een gladde crème in de foodprocessor.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Schep in een potje en garneer met extra olijfolie, muntblaadjes en geroosterde pijnboompitten.

Notities

Vooraf: de dip kan je volledig vooraf bereiden. Garneer hem net voor het serveren.
Trefwoord aperitiefhapje, champignon, feta, koriander, kwark, munt, plattekaas, verse kaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ziezo, dat zijn ze dan, mijn vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen! Iets bij wat jij zou willen maken? Of heb je zelf nog snelle hapjes achter de hand? Laat het mij weten in de reacties onderaan!

Rode kerstbal - credits unsplash / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Een lepeltje terug in de tijd…

2 jaar geleden: Kip met marsala en dragon
3 jaar geleden: Lamsgehaktballetjes met abrikoos
4 jaar geleden: Zoete aardappelhummus
5 jaar geleden: Zalmrollade met tomatenpesto en serranoham
6 jaar geleden: Aziatische vis met paksoi

  • Kip met marsala en dragon / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Lamsgehaktballetjes met abrikoos / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zoete aardappelhummus
    • Pin
    • Pin
    • Pin

4 Reacties

  1. Kris Baele

    Heb je soms lekkere ideetjes zonder kaas of room ?

    Antwoord
  2. Sandrine

    Heerlijke hapjes. Ik zal er hiervan maken voor kerst avond en oudejaarsavond.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Dat is leuk om te horen Sandrine! Makkelijk te maken en voor te bereiden, dus ideaal voor de feesten ?.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest