Tomatensoep met balletjes

17 maart 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezond, Home thema, Recepten, Verwarmende soep

We hebben een criticaster in huis. Alles wordt in vraag gesteld, niets is meteen “ja”. En als ze stampvoetend en krijsend laat blijken dat ze het ergens niet mee eens is, kunnen we alleen maar toekijken en hopen dat het binnenkort betert. Best straf om te zien hoe zo’n klein hummeltje zo’n sterke wil kan hebben. Van wie zou ze dat hebben? Of zullen we het maar gewoon op de leeftijd steken?

En zo staat ze, bovenaan de twee trapjes die naar de keuken leiden, met krokodillentranen op de wangen van haar rood aangelopen gezicht, met haar armpjes in de lucht “pak-keh” te roepen. Een moederhart breekt en voor ze het goed en wel beseft zit ze al op mijn arm terwijl ik in de soep sta te roeren. Nothing a tomato soup can’t fix, denk ik dan, en ik rol gauw nog wat balletjes.

Ik heb deze soep “from scratch” gemaakt, met homemade bouillon. Ik volgde het recept voor groentenbouillon uit Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall, maar in plaats van de groenten met “plain water” te bedekken, heb ik het water waarin ik de balletjes had gekookt, gebruikt. Dit geeft nog wat extra smaak mee aan de soep. Ik heb er trouwens ook het groen van de prei bijgegooid; in de keuken mag immers niks verloren gaan!

Het recept voor de tomatensoep zelf komt uit de cursus “Initiatie warme keuken” van CVO Leerdorp.

 

Wat heb je nodig? 

100 g preiwit
100 g wortelen
100 g uien
100 g bleekselder
200 g aardappelen
300 g gepelde tomaten
50 g tomatenpuree
boter
1,5 l groentenbouillon (of blanke fond)
bouquet garnie van peterseliestengels, laurier en tijm
peper en zout
400 g gemengd gehakt

Hoe ga je tewerk?

Snij de groenten in stukken.
Stoof ze (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.


Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.


Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.


Laat een half uurtje zachtjes koken.

Rol intussen balletjes van het gehakt.
Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.

Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.

  • Pin

Tomatensoep met balletjes

Nog geen beoordelingen
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g preiwit
  • 100 g wortelen
  • 100 g uien
  • 100 g bleekselder
  • 200 g aardappelen
  • 300 g gepelde tomaten uit blik
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 klontje 
boter
  • 1,5 l groentenbouillon of blanke fond
  • 1 
 bouquet garnie peterseliestengels, laurier en tijm samengebonden
  • peper en zout
  • 400 g gemengd gehakt

Instructies
 

  • Snij de groenten in stukken.
 Stoof alles (behalve de aardappelen en tomaten) aan in boter, tot ze glazig zijn.
    • Pin
  • Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat goed bakken.
    • Pin
  • Bevochtig met bouillon, gooi er het bouquet garnie, de gepelde tomaten en de aardappelblokjes bij.
  • Laat een half uurtje zachtjes koken.
  • Rol intussen balletjes van het gehakt.
  • Pocheer ze in kokend water tot ze gaar zijn.
  • Verwijder het bouquet garnie en pureer de soep in de passe-vite.
  • Voeg er de balletjes aan toe, warm op en kruid eventueel bij met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest