Eigenlijk ben ik geen zoetebekje. Integendeel: ik zal altijd opteren voor een extra voorgerecht in plaats van een copieus chocoladedessert. Met een moeulleux of een dame blanche kan je mij na een uitgebreid diner eigenlijk geen plezier doen.
In verfijnde restaurants zal ik het dessert echter nooit overslaan, want daar weet men meestal als geen ander een perfecte combinatie van zoet en zuur te creëren. Zie ik op de kaart “karnemelk”, “yoghurt” of “citrus” verschijnen, dan is mijn keuze snel gemaakt. Ik kan echt genieten van zo’n frisse afsluiter. Een beetje zoet, maar vooral ook voldoende zuur. En net om die reden is rabarber één van mijn favoriete nagerecht-ingrediënten.
Ik heb in dit geval een vrij eenvoudig, maar toch erg elegant dessertje bij elkaar gezocht met deze veelzijdige groente. Je maakt een compote van rabarber, mengt de mascarpone met ei en suiker en stampt wat zandkoekjes fijn. En eigenlijk ben je dan al klaar. Afwerken doe je met een vleugje cointreau – sinaasappel past wonderwel bij rabarber – en fijngehakte pistachenootjes, en je hebt een indrukwekkend dessertglaasje voor je neus staan.
Deze tiramisu van rabarber en zandkoekjes is de ideale afsluiter voor een etentje met vrienden, waarin je gerechten serveert die er elegant uitzien, verfijnd smaken maar geen uren voorbereiding eisen. En je kan gewoon bijkletsen en meegenieten, zonder dat je nog last-minute vanalles in de keuken moet gaan afwerken. Dit weekend eens uitproberen?
Wat heb je nodig?
Voor 6 personen
12 zandkoekjes (ik gebruikte deze van Taste of Inspirations van Delhaize)
6 el cointreau (te vervangen door sinaasappelsap voor een alcoholvrije versie)
75 g pistaches, fijngehakt
Voor de rabarbercompote
1 kg rabarber
3 el kristalsuiker
50 ml water
1 vanillestokje
Voor de mascarponecrème
250 g mascarpone
3 eieren
50 g suiker
Hoe ga je tewerk?
Maak eerst de rababercompote.
Was de rabarber en snijd hem in kleine stukjes.
Doe in een kom met suiker en water.
Snijd de vanillestok open, schraap er de zaadjes uit en doe samen met de stok bij de rabarber.
Verwarm en laat in een half uurtje tot compote koken.
Voor de mascarponecrème roer je de mascarpone los met de suiker.
Voeg er de eidooiers aan toe en roer goed.
Klop de eiwitten stijf in pieken.
Spatel door het mascarponemengsel.
Schep in een spuitzak en zet minstens een half uur in de koelkast om een beetje op te stijven.
Breek de zandkoekjes in stukken en verdeel over 6 glazen.
Giet er per glas een eetlepel cointreau over.
Schep er de rabarbercompote op.
Neem de mascarponecrème uit de koekast en spuit op de compote.
Werk af met de fijngehakte pistaches.
heb een vraagje: ik heb nog veel rabarber in de tuin staan maar nu las ik eens ergens dat je die na juni niet meer mag gebruiken om de plan t niet kapot te maken ofzo… Weet jij daar iets van?
Tuinieren is niet mijn sterkste kant vrees ik, Marie-Claire…
Wou straks rabarber compote gaan maken, gisteren een heel deel gekregen?
Zou ik deze, ook kunnen invriezen? En daarna voor dit dessertje gebruiken?
Dat zal zeker lukken! Zo heb je altijd een snel dessertje achter de hand. 🙂
Thx ?
Dit ziet er verrukkelijk uit!! Ik hou ook meer van zuur dan van zoet, dus dit zal er zeker in gaan!!!
Mmmmmm, helemaal mijn smaak!
annelies, terug een heel mooi receptje en ja ik blijf het herhalen: prachtige foto’s
hier kan ik nog iets van leren 🙂
liefs
Bedankt naamgenootje! Ik heb ook veel moeten bijleren hoor, als je de foto’s van de begindagen ziet, zal je het verschil wel merken! 😉
Ik ben nu niet zo’n fan van rabarber maar dit ziet er heerlijk uit 🙂
Hahaha, je kan natuurlijk ook altijd ander fruit gebruiken. Ik vermoed dat frambozen of rode besjes ook lekker zouden zijn! 🙂