Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote

1 september 2018 | Gesponsorde berichten, Gezond, Home thema, Recepten

Mijn favoriete ontbijt is zonder twijfel zelfgemaakte granola met yoghurt en een lepeltje bosbessenconfituur. Als ik geen confituur in huis heb, neem ik verse bosbessen en voeg ik een scheutje ahornsiroop toe. De combinatie van de krokante noten, zoete vruchten en smeuïge zuivel maakt elke ochtend een feest. Het idee om er een dessert van te maken, speelde al langer door mijn hoofd. En toen ik de vraag kreeg van Kinovy om hun poedergelatine uit te testen, wist ik meteen wat ik wilde proberen. En zo ontstond deze taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote.

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Kinovy is extra handig omdat de gelatine niet geweekt, en niet in warme vloeistof opgelost moet worden. Je kan hem dus rechtstreeks toevoegen aan de vulling. Ik heb hem in dit geval door de karnemelk geroerd: één minuut mixen en klaar! Zo kon ik meteen verder met de rest van het recept, er komt geen kookpot – en in dit geval ook geen oven – aan te pas.

Ingrediënten taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ik heb bewust gekozen om de taart niet te zoet te maken: de bodem heeft genoeg karakter, en de bosbessencompote voldoende zoetigheid om het geheel in balans te brengen. De yoghurtvulling is smeuïg, vederlicht en zacht… Het perfecte vieruurtje om het einde van de vakantie te vieren, als je het mij vraagt!

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote - bovenaanzicht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

In samenwerking met Kinovy.
De tekst, opinies en recepten zijn de mijne. Ik werk enkel samen met merken en producten die ik zelf zou kopen, en waarvan de kwaliteit en filosofie aansluit bij Een lepeltje lekkers. Voor vragen over samenwerkingen: neem gerust contact op.  

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote

Deze taart van Griekse yoghurt heeft een krokante bodem en smeuïge vulling. Serveer er bosbessencompote bij voor het perfecte dessert!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • springvorm van 20 cm diameter
  • foodprocessor
  • mixer
  • kookpot

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 70 g boter
  • 140 g lekkere granola met noten

Voor de vulling

  • 650 g Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • 2 vanillestokjes alleen de zaadjes
  • 6 zakjes poedergelatine of 6 blaadjes gelatine
  • 150 ml karnemelk op kamertemperatuur
  • 250 ml room koud, minstens 35% vetgehalte

Voor de bosbessencompote

  • 250 g bosbessen
  • 60 g vanillesuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de afwerking (optioneel)

  • bosbessen gehalveerd
  • takjes munt
  • eetbare bloemen

Instructies
 

Maak eerst de bodem

  • Smelt de boter op zacht vuur.
  • Voeg toe aan de granola en maal in een foodprocessor met het hakmes. Het blijft een vrij grof en brokkelig mengsel, maar maak je geen zorgen: dit zorgt net voor een heerlijk krokante bodem.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Dat doe je door een bakpapier over de ronde bodem te leggen, en er dan ring op vast te klikken. Het is niet nodig het bakpapier bij te knippen, want straks ga je de taart toch volledig ontvormen.
  • Stort het granola-boter mengsel in de springvorm en wrijf met de bolle kant van een lepel plat tot de hele bodem bedekt is met een dun laagje.
  • Zet in de koelkast om op te stijven terwijl je de vulling bereidt.

Voor de vulling

  • Roer de yoghurt los met ahornsiroop en vanille tot je een smeuïg, ivoorkleurig mengsel zonder klonters bekomt.
  • Voeg het gelatinepoeder toe aan de karnemelk en mix 1 minuut tot volledig glad. (Let op: als je geen poedergelatine gebruikt, moet je de karnemelk verwarmen om daarin de geweekte blaadjes op te lossen. Check de verpakking voor instructies.)
  • Meng door de yoghurt.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel luchtig door de yoghurt.
  • Giet de vulling op de granolabodem in de springvorm, tik enkele keren tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen, en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Maak intussen de bosbessencompote.

  • Verwarm de bosbessen met suiker en citroensap op middelhoog vuur.
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De compote blijft vrij vloeibaar, maar dat is ook de bedoeling.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de afwerking

  • Ontvorm de taart: ga met een mes langs de rand van de springvorm om de taart van de randen los te maken. Open de springvorm voorzichtig en verwijder de ring. Schuif je mes zorgvuldig tussen de bodem en het bakpapier, om ze van elkaar los te maken. Laat de taart nu zachtjes van het bakpapier op een taartschotel schuiven.
  • Lepel er de bosbessencompote op en werk af met gehalveerde bosbessen, munt en eetbare bloemen. Geef de rest van de compote erbij in een apart kommetje, zodat de gasten zichzelf kunnen bedienen.
  • Serveer de taart van Griekse yoghurt met bosbessencompote.
Trefwoord blauwe bessen, bosbessen, kaastaart, taart, taart zonder bakken, yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: 22 verrassende courgette recepten
2 jaar geleden: Courgette-komkommersoep met kruidenroom
3 jaar geleden: Schelvis in papillotte met courgette, wortel en tomaat
4 jaar geleden: Pasta alla norma

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

4 Reacties

  1. Ann

    Ziet er heerlijk uit! Gebruik je granola van de winkel of zeLfgemaakt? 6 zakjes lijkt zoveel? Klopt dit en kan ik het ook vervangen door 6 blaadjes gelatine? Je blog is heel tof, leuke receptjes!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik gebruik zelfgemaakte, maar met een van de supermarkt die je lekker vindt kan het zeker ook!
      Zes zakjes Kinovy komt inderdaad overeen met 6 blaadjes gelatine.
      Veel succes & bedankt voor het compliment, dat doet mij plezier! ?

      Antwoord
  2. lillyandmore

    Oh my god!!!! ?? dat ziet er echt geweldig uit!!! Zou je de karnemelk ook door gewone melk kunnen vervangen? Dan kan ik een lactosevrije variant maken. Nu!! Direct!!!! 😉

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ja hoor, geen enkel probleem! Misschien dat je dan een kneepje citroensap kan toevoegen. Laat het smaken!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest