Supergemakkelijk brood zonder kneden

5 november 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

De vakantie loopt alweer op zijn laatste benen. Ik moet zeggen dat we er bijzonder van genoten hebben. Een weekendje weg, een cinema’ke of twee, een heerlijk etentje in één van mijn favoriete Gentse restaurants, een uitstapje naar de Spiekpietjes expo en enkele ontspannen namiddagen in de keuken: de voorbije week wat goedgevuld maar oh zo leuk. Het is een constante in onze verlofweken: we genieten zoveel als kan van de tijd. De tijd om rustig wakker te worden, om bij te praten bij een eenvoudig ontbijt, om ongestoord in pyjama te blijven zitten tot de middag en samen onder een dekentje weg te kruipen bij een glaasje wijn en een lekker kaasje. En als ik daarbij dit supergemakkelijk brood zonder kneden serveer, is iedereen de koning te rijk!

Supergemakkelijk brood zonder kneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Het recept staat al een tijdje op mijn brood-prikbord op Pinterest. Het zag er zo ongelooflijk lekker uit, dat ik het per se wilde proberen. Ik ben nochtans geen kei in brood bakken: meestal is het resultaat droog en smakeloos. Maar dit brood… Dat lukt zelfs een broodleek als mij! Je hoeft de ingrediënten enkel te mengen, gewoon met een houten lepel – je hebt helemaal geen apparatuur nodig. Nadien wordt je geduld toch nog op de proef gesteld doordat je alles 12 à 18 uur moet laten rusten. Eens het deeg er minstens twee keer zo groot uitziet met luchtbelletjes, kan je het gaan bakken. Je krijgt een mooie, krokante korst met zacht kruim.

Zin in een troostend, maar toch verrassend avondmaal? Roer ‘s avonds voor het slapengaan snel de ingrediënten door elkaar, schuif het deeg de avond nadien in de oven en serveer het brood zonder kneden met een lekkere soep of stoofpot: je waant je de beste bakker van het Noordelijk halfrond!

Bron: Pinch of Yum

Supergemakkelijk brood zonder kneden / www.eenlepeltjelekkers.be

Supergemakkelijk brood zonder kneden

Dit brood zonder kneden is supergemakkelijk om klaar te maken, en toch krijg je een heerlijk rustiek brood met een krokante korst.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Gang Brood
Keuken Belgisch
Porties 1 brood

Equipment

  • een gietijzeren stoofpot met deksel (diameter +/- 20 cm)

Ingrediënten
  

  • 410 g tarwebloem
  • 350 ml water
  • 2,5 tl instant gist
  • 1,5 tl fijn zeezout

Instructies
 

  • Roer bloem, water, gist en zout door elkaar in een grote kom met een houten lepel tot het deeg één geheel vormt.
  • Dek goed af met plasticfolie.
  • Laat minstens 12u rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C (boven- en onderwarmte) met je casserole (met deksel) erin.
  • Neem de pot uit de oven en leg er een vel bakpapier in.
  • Bebloem je handen en neem het deeg uit de kom.
  • Vorm er een bol van en laat in de casserole vallen.
    Deeg in warme casserole laten vallen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Dek af met het deksel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem de pot uit de oven.
  • Neem er voorzichtig het brood uit en verwijder het bakpapier.
  • Bak nog 15 minuten in de oven op het rooster.
  • Neem uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer het supergemakkelijk brood zonder kneden.
Trefwoord brood, brood zonder kneden

20 Reacties

  1. Greet

    Kan dit ook in een tajine?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Goh, dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het wel kan als die groot genoeg is en goed toe kan.

      Antwoord
  2. Franck Annick

    Al de receptjes van Bloch uitgeprobeerd. Verrassend lekker pull-apart broodje. Leuk om dit allemaal te delen. Bedankt!!!

    Antwoord
  3. martine

    ik heb zo geen pot om brood te bakken

    Antwoord
  4. Melina

    mijn deeg blijft kleverig !

    Antwoord
  5. kim

    Klinkt echt heerlijk! Kan ik mijn hapjes BK pan gebruiken met deksel, denk je?

    Antwoord
  6. Juffertje in het Groen

    Ha, dit recept staat ook al eeuwen op mijn pinterestbord ‘pottenkijker’. Ik bak af en toe traditionele broden. Jij geeft me nu hoop dit eenvoudige recept echt werkt.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Het werkt echt! Ik geloofde het ook eerst niet maar het is gewoon héél lekker brood!

      Antwoord
  7. Michelle Fatima

    Owneeee ik heb net zo’n pot om in de oven te zetten. Wat nu? Mijn droom is om ooit lekker brood te bakken.

    Antwoord
  8. Kel Van Ouytsel

    Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus ik heb mijn laptop direct toegeklapt en het deeg gaan klaarzetten om het te testen! Ik ben benieuwd!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.580 andere abonnees

%d bloggers liken dit: