Fusilli met venkelworstjes

9 oktober 2014 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Snelle pasta

Pasta is zo’n allemansvriend, dat we het hier ten huize Lieziepeasy vrij vaak op het menu zetten. Pastagerechten zijn meestal ook snel klaar, en ze besparen je de moeite om patatjes te schillen, iets dat mij na een drukke werkdag soms echt te veel lijkt. Bijkomend voordeel is dat de kindjes het graag lusten, en dat beperkt ook al weer het gezeur en gejengel aan tafel.

Deze fusilli is een recept van Jamie. Alweer, ja, maar je moet het de man nageven: hij weet wat lekker én haalbaar eten is! Terwijl de pasta kookt, heb je de worstjes gesmoord. Het enige dat dan nog tussen jou en een geurige kom goodness staat, is wat argeloos staan roeren als je de inhoud van de twee potten bij elkaar kiepert. Mocht je niet zo zeker zijn over de combinatie witte wijn – kleine kinderen, kan je deze natuurlijk altijd vervangen door een beetje kippenbouillon.

En als je geen venkelworstjes kan vinden (ik haalde de mijne bij Dierendonck tijdens een regenachtige vakantie aan zee): geen nood! Gebruik gewone grofgemalen worstjes van een goeie slager, en voeg wat extra venkelzaad toe.

Bron: Kook met Jamie

Wat heb je nodig? 

2 kl venkelzaad
2 gedroogde rode chilipepers, verkruimeld, of een flinke snuf cayennepeper olijfolie
400 g venkelworstjes of andere grofgemalen worstjes van goeie kwaliteit
1 el gedroogde oregano
een glas witte wijn
rasp en sap van 1 citroen
500 g fusilli
zout en peper
parmezaanse kaas, geraspt
een handvol peterselie, gehakt

Hoe ga je tewerk? 

Zet een grote kom water op het vuur voor de pasta. Zout voeg je best pas toe als het water kookt, dat scheelt alweer een paar minuten!

Kneus de venkelzaadjes en de chili’s in een vijzel of – als deze te ver in de hoogste kast staat, zoals bij mij – in een kommetje met de achterkant van een lepel. 

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Duw het vlees uit de worstjes en gooi het in de pan. 
IMG_5400
  • Pin
Prak met een vork een beetje fijner.
Laat een paar minuten bakken tot het vlees een mooi kleurtje heeft.
Doe er de gestampte venkelzaadjes en chilipepers bij en smoor een tiental minuten.

Zout het kokend water en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de oregano door het vlees en blus met witte wijn.
Laat tot de helft inkoken.
Voeg er citroenrasp en -sap aan toe.

Giet de pasta af maar bewaar een beetje kookvocht.

Roer de fusilli door het vlees en hussel met het kookvocht.
Voeg er de gehakte peterselie en geraspte parmezaan aan toe.
Proef en kruid naar smaak met peper en zout.

Serveer met extra parmezaan. 

Liever zónder vlees maar mét venkelsmaak? Dan is deze pasta met gekarameliseerde venkel jouw beste vriend!

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten....

2 Reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest