Snelle pasta met broccoli, worst en tomaat

3 februari 2014 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Snelle pasta

Nog eens tijd voor een snelle pasta! Deze crowdpleasers zou iedereen in zijn repertoire moeten hebben, om na een drukke werkdag toch nog een lekkere, voedzame allemansvriend op tafel te kunnen zetten. Ik heb al enkele tips gegeven (zoals deze met spekjes en erwten, of deze met rode pesto en mozzarella), maar toen ik vrijdag een schaal dampende rigatoni op de cover van de laatste Delicious zag staan, besloot ik ook deze variant uit te proberen. En ja hoor, hij mag met glans toegevoegd worden aan het lijstje! Dit pastagerecht is heerlijk robuust, toch snel klaar en bovenal heerlijk.

De smaak van het gerecht is grotendeels afhankelijk van de tomatenblokjes en worst. Bespaar dus niet op deze ingrediënten en ga voor kwaliteit en -indien mogelijk- bio.

En over de ansjovis: ik weet dat véél mensen een afkeer hebben van de ingelegde, roodbruine visjes. Maar in dit gerecht worden ze puur als “Italiaans zout” (zoals je vissaus het Aziatisch zout zou kunnen noemen) gebruikt, en blijft er van de uitgesproken vissmaak niets over.

Wat heb je nodig?

350 g rigatoni (of andere grove pasta)
olijfolie
200 g worst
1 teentje look, geperst
5 ansjovisfiletjes op olie
500 g tomatenblokjes uit blik
2 takjes rozemarijn
peper en zout
150 ml room
1 broccoli, in kleine roosjes
geraspte schapenkaas, pecorino of parmezaan (of een ander restje dat nog in je koelkast ligt te verkommeren)

Hoe ga je tewerk?

Verhit de olie in een kom.
Verwijder het vel van de worstjes (overlangs opensnijden) en snij in stukjes van ongeveer 2 cm.
Bak ze rondom goudbruin in de olijfolie.
Schep uit de kom en verlaag het vuur.
Fruit de look en ansjovis een minuutje aan in het braadvet zonder te kleuren.
Doe er de rozemarijn en tomaten bij en laat een vijftiental minuutjes sudderen.

Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Vijf minuten voor het einde voeg je er de broccoliroosjes aan toe.

Doe de worst terug bij de saus, giet er de room bij, breng aan de kook en kruid bij met peper en zout.


Ik heb zelf nog een half klontje suiker toegevoegd om de zurige smaak van de tomaten te breken, maar dat is uiteraard persoonlijk.

Giet de pasta en broccoli af en meng met de saus.
Serveer met de geraspte kaas.

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten....

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest