Schelvis met knapperige groenten en vissaus

2 mei 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

In het weekend probeer ik af en toe een wat bewerkelijker receptje uit. Gewoon, omdat ik graag kook, en omdat het er – sinds we twee vrolijke meisjes rondhuppelen hebben – tijdens de week meestal niet van komt. En laat dit recept voor schelvis met knapperige groenten nu toch wel een topper van jewelste zijn! Héérlijk om je op een rustige dag mee bezig te houden en je huisgenoten te verwennen met een gerecht dat niet zou misstaan op de menukaart van menig deftig restaurant.

Deze schelvis in pistachekorst met lichte vissaus is er eentje om te onthouden. Om op te slaan in je favorieten, en boven te halen op momenten dat je iets te vieren hebt met wie je het nauwst aan het hart ligt. Ik kan mij geen betere afsluiter bedenken…

Bron: Libelle Lekker maart 2015

Wat heb je nodig?

1 courgette
1 prei
2 wortelen
1 sjalot
800 g aardappelen
boter
200 ml witte wijn
400 ml visfond
200 ml lichte room
nootmuskaat
4 el ongezouten pistachenoten
4 el paneermeel
4 schelvisfilets
olijfolie
een handvol kervel
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Snijd courgette, prei en wortelen in fijne julienne (reepjes).
Pel en snipper de sjalot.
Schil de aardappelen en breng ze aan de kook in gezouten water.

Verhit een klontje boter in een klein sauspannetje.
Fruit er de sjalot in aan tot glazig.
Blus met witte wijn en visfond.

Laat tot de helft inkoken.
Zeef en breng opnieuw aan de kook.
Voeg er de room aan toe en laat weer tot de helft inkoken.
Kruid bij met peper en zout.
Houd warm.

Pureer de gare aardappelen met een klontje boter.
Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verhit een klontje boter in een andere pan.
Bak de groentenjulienne kort aan tot beetgaar.
Kruid met peper en zout.

Hak de pistachenoten fijn en meng met het paneermeel.
Kruid met peper en zout.
Wentel de visfilets door de pistachemengeling zodat ze bedekt zijn met een dun laagje.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
Bak de visfilets aan beide kanten goudbruin.

Lepel wat puree in het midden van een bord.
Leg er de visfilets op en schik er de groenten op.
Schuim de saus even op met een staafmixer.
Lepel rond de puree.
Garneer met een toefje kervel.
Serveer.

3 Reacties

  1. dirk en martine Vandierendonck - Ducoulombier

    dit ziet er zeer lekker uit. Als ik het goed lees draai je de vis rauw in de mengeling van pistache en paneermeel. Brand dit niet te snel aan ? Zou het ook mogelijk zijn om aan te korsten in de pan en dan verder te garen in de oven ?

    Antwoord
    • Annelies

      Als je het vuur niet te hoog zet en genoeg vetstof gebruikt, zal de korst niet aanbranden. In de oven verder garen kan zeker ook! Veel kookplezier!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest