Risottoballetjes met geroosterde tomaten

10 maart 2015 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ik start vandaag met een nieuwe reeks op de blog: één keer shoppen, twee keer eten. Op deze manier wil ik je inspiratie geven om met dezelfde ingrediënten twee keer een andere maaltijd op tafel te zetten. Hoe verwerk je restjes, hoe zorg je ervoor dat je geen twee keer “from scratch”‘ moet beginnen, hoe kan je tijd winnen op zowel de boodschappen als het koken zelf.

Het eerste recept in de reeks bouwt voor op een restje risotto. Dat kan een overgebleven bord van deze Felix risotto zijn, maar ook bijvoorbeeld van de fregola-risotto met pompoen. Zelf gebruikte ik een restje preirisotto met kastanjes, en ook dat werkte prima.

Voor de vulling kan je alle kanten op: ik neem hier nu mini-mozzarella, maar wat kruidenkaas, een blokje feta of zelfs een lepeltje pesto is ook super lekker.

Hou er rekening mee dat deze balletjes het gemakkelijkst te maken zijn met een risotto waarin kaas verwerkt zit. Reden is dat de rijstkorreltjes dan beter aan elkaar kleven, en de balletjes daardoor gemakkelijker te vormen zijn.

Dit gerecht staat in 20 minuten op tafel, en er komt bitter weinig “koken” aan te pas. Je schuift een schaal in de oven, rolt wat balletjes, bakt ze in de pan… en klaar ben je! Komt als geroepen op “one of those days” wanneer je snakt naar puur troosteten.

Wat heb je nodig? 

1 bord risotto
150 g mini-mozzarella-bolletjes (uitgelekt gewicht)
50 g panko
olijfolie

Voor de saus

250 g kerstomaten
1 rode ui, fijngesneden
lookolie
zout en (zwarte) peper
1 kl kristalsuiker
basilicum, fijngesneden

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng in een ovenschaal de kerstomaten met de ui, een scheutje lookolie, peper, zout en suiker.
Schuif 20 minuten in de oven.

Maak intussen de risottoballetjes.
Neem een eetlepel risotto in je hand.
Duw plat tot een schijfje.
Leg er een bolletje mozzarella op.
Sluit de rijst rond de mozzarella.

Rol de balletjes in de panko.
Ga zo verder tot alle rijst opgebruikt is.
Risottoballetjes
  • Pin

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.

Bak er de risottoballetjes in aan tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat uitlekken op een velletje keukenpapier.

Neem de ovenschaal uit de oven.
Roer er de basilicum door.

Serveer de risottoballetjes met de geroosterde tomaten.

11 Reacties

    • lieziepeasy

      Oooh, hoe lief, bedankt! Ik ga meteen eens piepen! 🙂

      Antwoord
    • lieziepeasy

      Zou je mijn URL in je post nog kunnen aanpassen naar lieziepeasy.wordpress.com (dus zonder die author enzo ;))? Bedankt!

      Antwoord
  1. K.To

    oewie leuk idee! Maar de risotto van gisteren was zo lekker dat ie hélemaal opgegeten is 🙂

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Haha, je weet het nog! Er staan er nog enkele op de planning, en dit is sowieso iets waar ik blijf aan werken, dus het wordt een blijvertje denk ik! 🙂

      Antwoord
  2. fiekefatjerietjes

    Leuke reeks! Zoiets stond ook op mijn planning om ooit eens over te bloggen! Ik pin dit alvast, ziet er véél te lekker uit!

    Antwoord
  3. Claudia

    Leuk idee die reeks! Je zou zo risotto maken, alleen al om de volgende dag die balletjes op de menu te hebben 🙂 Groetjes

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest