Rabarbercake met gember

6 mei 2017 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Rabarber, Recepten

Van zodra de frisse kleuren van de eerste primeurs de winkelrekken sieren, ga ik op zoek naar een mooie bos rabarber. Met zijn fuchsia schil en zachtgroene vruchtvlees behoort hij tot de allermooiste ingrediënten. De jonge stengels smaken zo rins dat er bij de eerste beet een rilling over mijn rug loopt. Maar met een snuifje suiker – waar ik de stengels als kind al in doopte – veranderen ze in een lekkernij. Deze rabarbercake heeft daarenboven nog wat extra kruidigheid van vers geraspte gember.

Rabarbercake met gember / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Ben je geen fan, dan kan ik je geruststellen. De gembertoets in dit gebak is eerder een herinnering aan een verre vriend, dan een volle kus op de mond. Hij geeft de cake een zweem warmte mee die je niet meteen kan thuisbrengen. De rabarber zorgt voor voldoende tegenwicht, en de textuur is heerlijk smeuïg met een krokante korst.

Alhoewel ik niet graag pluimen op mijn eigen hoed steek, moet ik je toch ten zeerste aanraden deze rabarbercake eens te proberen. Het is een nieuwe favoriet in mijn lijstje rabarberrecepten. En dat hij helemaal niet moeilijk is of veel tijd in beslag neemt, is natuurlijk mooi meegenomen. Ik ga me snel nog een stukje halen…

Rabarbercake met gember / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Rabarbercake met gember

Deze rabarbercake is friszuur met een beetje kruidigheid van gember. Zijn smeuïge textuur en krokante korst maakt hem een favoriet van velen.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Oventijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • Oven
  • ovenschaal
  • rechthoekige (bak)vorm
  • standmixer

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde rabarber

  • 6 grote stengels rabarber
  • 2 el kristalsuiker
  • rasp en sap van 1/2 sinaasappel

Voor het beslag

  • 200 g zeer zachte boter liefst een nacht op kamertemperatuur laten liggen
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 200 g tarwebloem
  • 100 g amandelmeel
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl zout
  • 2 cm verse gember
  • bakspray

Instructies
 

Voor de geroosterde rabarber

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht).
  • Was de rabarber en snijd de uiteinden eraf.
  • Halveer de stengels in de breedte en in de lengte.
  • Leg in een ovenschaal.
  • Besprenkel met suiker, sinaasappelrasp en -sap.
  • Rooster 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet op een rooster en laat kort afkoelen.

Voor het beslag

  • Klop boter en suiker romig in de mixer.
  • Voeg er één voor één de eieren aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig opgenomen is.
  • Zet de snelheid laag en roer er ook de melk door.
  • Meng in een aparte kom bloem, amandelmeel, bicarbonaat en zout.
  • Zet de snelheid terug een beetje hoger en voeg het bloemmengsel lepel per lepel toe.
  • Rasp tot slot de gember en roer door het beslag.
  • Vet een cakevorm in met bakspray.
  • Spatel er de helft van het beslag in.
  • Leg er het grootste deel van de geroosterde rabarber op, houd een 5-tal stukken apart.
  • Spatel er de rest van het beslag op en strijk glad.
  • Leg er de overgehouden rabarberstukken op.
  • Schuif in de oven en bak in +/- 60 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van je oven. Test de cake vanaf 50 minuten baktijd regelmatig met een satéstokje: komt die er droog uit, dan is de cake gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer de rabarbercake met gember.
Trefwoord amandelen, amandelpoeder, cake, gember, rabarber, sinaasappel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

10 Reacties

  1. AnneRiet

    Rabarber is geen struik maar een plant

    Antwoord
  2. anja

    Lekker deze cake, je hebt er een fan bij 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Super! Bedankt voor je berichtje Anja! ?

      Antwoord
  3. Bart

    Alsof deze cake zelf al niet genoeg is om voor de bijl te gaan, gaat mevrouw ook nog sensueel poëtisch doen in haar inleiding. Goe bezig 😀 <3

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Hahaha, ik moet mijn lezers toch overhalen hé. En als er iets is dat altijd werkt… ?

      Antwoord
  4. fiekefatjerietjes

    Mmm, topcombinatie! Ik maakte al eens een crumble met rabarber en gember.
    Volgend jaar wil ik een rabarberstruik in mijn moestuin! 🙂

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest