Pompoensoep met room en speculaaskruiden

13 november 2021 | Creatief met pompoen, Feestrecepten, Gezond, Home thema, Recepten, Verwarmende soep

Een romige soep met een subtiele hint van verwarmende specerijen, afgewerkt als een hartige cappuccino: met deze pompoensoep ga je scoren! Het recept is heel klassiek, maar door een paar kleine toevoegingen krijg je toch een verrassend resultaat. En dus kan dit linea recta op je feestmenu.

Pompoensoep met room en speculaaskruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Op onze kersttafel maak ik graag plaats voor een soepje. Iedereen lust het, je kan het makkelijk vooraf klaarmaken, en het zorgt altijd voor een warme gezelligheid. Deze pompoensoep met room en speculaaskruiden kan je als voorgerecht serveren, maar zeker ook als hapje.

Pompoensoep mixen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het is opmerkelijk wat een verschil de kleine toevoeging van speculaaskruiden kan maken. Bij de eerste lepel proef je het al: dat warme aroma, die kruidigheid waar je niet meteen de vinger op kan leggen. Het maakt van deze eenvoudige bereiding toch iets speciaals. En dat zijn altijd de recepten die ik het liefste heb: simpel om te maken, groots in resultaat.

Hoe maak je deze pompoensoep met room en speculaaskruiden?

Zoals gezegd gebruiken we hier een vrij klassieke bereiding van soep. Starten doen we met het stoven van een ui, samen met een kruidentuiltje. Eens de ui glazig is, voeg je look, speculaaskruiden en cayennepeper toe. Bak even mee, en voeg dan de pompoenblokjes, volle melk en bouillon toe. Laat het geheel nu een twintigtal minuten zachtjes koken onder deksel.

Ingrediënten pompoensoep met room en speculaaskruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Mix de soep glad in de blender. Dat kan ook met de staafmixer, maar de blender geeft altijd een smeuïger resultaat. Kruid de soep nu royaal bij met zout en peper. Bij het serveren lepel ik er wat lobbig opgeklopte room op, en werk ik de soep af met maanzaad.

Tips voor het bereiden van de pompoensoep met room en speculaaskruiden

  • Fruit de ui op laag vuur. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Zorg dat het vuur laag staat, zodat de ui zachtjes stooft zonder te kleuren. Dat zorgt straks voor een fijne smaak in de soep. 
  • Snijd de pompoen in gelijke stukken. Zelf gebruik ik voor soep meestal pompoen uit de vriezer, maar als je verse gebruikt, zorg dan dat je hem in gelijke stukken snijdt. Zo gaart hij gelijkmatig. 
  • Mix de soep in een blender voor een fijner resultaat. Je kan de soep zeker ook met de staafmixer fijnmixen, maar de blender geeft een nóg smeuïger resultaat. Je kan ook overwegen om de soep nog eens door een zeef te duwen, maar na het blenden is dat meestal niet nodig.
  • Breng de soep goed op smaak met zout en peper. We werken de soep af met opgeklopte room, dus dit zal de smaak verzachten. Zorg dus dat je de soep goed afkruidt, zodat het eindresultaat voldoende smaak heeft.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je deze pompoensoep met room en speculaaskruiden geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Recept (licht aangepast) & beeld uit Foodies Magazine

Pompoensoep met room en speculaaskruiden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Pompoensoep met room en speculaaskruiden

Deze zachte pompoensoep maak je extra feestelijk met room en maanzaad. De speculaaskruiden zorgen voor een originele toets
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • soeppot
  • mixer en/of blender

Ingrediënten
  

  • 1 ui gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 1 kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels, samengebonden)
  • 1 teentje look gepeld, in plakjes
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 el speculaaskruiden
  • 1 kg pompoen in blokjes, diepvries of vers
  • 500 ml volle melk
  • 500 ml bouillon kip of groente
  • peper en zout
  • 200 ml slagroom
  • 1 el maanzaad of zwart sesamzaad

Instructies
 

  • Snijd de ui in halve ringen.
  • Verhit de olijfolie in een soeppot en fruit er de ui samen met het kruidentuiltje een vijftal minuten in aan tot glazig.
  • Voeg look, cayennepeper en speculaaskruiden toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg nu pompoen, melk en bouillon toe, breng aan de kook en laat onder deksel op zacht vuur 20 minuten doorkoken.
    Pompoen, melk en bouillon toevoegen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Laat de soep 5 minuten afkoelen, verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad met de staafmixer of in een blender voor een nog fijner resultaat. Breng op smaak met peper en zout.
    Pompoensoep mixen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Verdeel de soep over 4 borden, soepkommetjes of mooie glazen, en schep er de room op.
  • Werk af met maan- of sesamzaad.

Notities

  • Fruit de ui op laag vuur. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Zorg dat het vuur laag staat, zodat de ui zachtjes stooft zonder te kleuren. Dat zorgt straks voor een fijne smaak in de soep. 
  • Snijd de pompoen in gelijke stukken. Zelf gebruik ik voor soep meestal pompoen uit de vriezer, maar als je verse gebruikt, zorg dan dat je hem in gelijke stukken snijdt. Zo gaart hij gelijkmatig. 
  • Mix de soep in een blender voor een fijner resultaat. Je kan de soep zeker ook met de staafmixer fijnmixen, maar de blender geeft een nóg smeuïger resultaat. Je kan ook overwegen om de soep nog eens door een zeef te duwen, maar na het blenden is dat meestal niet nodig.
  • Breng de soep goed op smaak met zout en peper. We werken de soep af met opgeklopte room, dus dit zal de smaak verzachten. Zorg dus dat je de soep goed afkruidt, zodat het eindresultaat voldoende smaak heeft.
Trefwoord feestdagen, feestrecept, maanzaad, pompoen, room, slagroom, soep, speculaaskruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Veel gestelde vragen

Kan je de soep op voorhand maken?

Dat kan zeker, en voor de feesten raad ik het zelfs aan. Dat is al één taakje dat je van je to do lijst kan schrappen. Werk de soep helemaal af tot en met stap 5, en vries hem dan in eens afgekoeld. Nadien hoef je hem enkel te ontdooien, op te warmen en af te werken.

Kan ik soep nog met iets anders afwerken?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Goed gekruide croutons (bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden) doen het ook goed, net als wat stukjes gerookte forel. Qua verse kruiden is kervel een goeie keuze.

Kan ik diepgevroren pompoen gebruiken?

Ja, dat doe ik zelf ook meestal als ik soep maak.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: De feesttradities van Bart van Roeckie’s World
2 jaar geleden: Nasi met gemarineerde scampi van de bakplaat
4 jaar geleden: Linguine met tonijn en tomaat
5 jaar geleden: Veenbessentaart met oreo’s
6 jaar geleden: Feestglaasje met gerookte sprot
7 jaar geleden: Speculoos
8 jaar geleden: Dahl met groentewok en rijst

  • Roeckie's World Bart
    • Pin
  • Nasi met gemarineerde scampi / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Linguine met tonijn en tomaat / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Cranberry curd tart with oreo base / Veenbessentaart met oreo's / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Feestglaasje met gerookte sprot en mierikswortel
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

2 Reacties

  1. De Geest

    Ziet er super, de max uit!!! Staat al op ons to do lijstjen !!! 😘

    Antwoord
    • Annelies

      Ah wat leuk! Je zal het je niet beklagen! ☺️

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest