Plaatkoek met pruimen en crumble

Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be

De iconische witte Bake Off tent is weer neergestreken in Vlaanderen. Tien gepassioneerde hobbybakkers nemen het week na week tegen elkaar op om de titel in de wacht te slepen. De grappen en grollen van Wim Opbrouck, de dromerige beelden van het idyllische domein en het deskundig commentaar van de jury maken het plaatje compleet. Ik zat vorige week alvast op het puntje van mijn stoel om geen seconde van de bakwedstrijd te missen.

ATAG - Bake-Off - sfeerbeeld / www.eenlepeltjelekkers.be

Dit jaar is trouwens extra speciaal, want ATAG België is partner van Bake Off Vlaanderen. Als ambassadrice mocht ik daarom deze zomer al een bezoekje brengen aan de set. Indrukwekkend om de tent, juryleden en immer sympathieke Wim Opbrouck ook eens in het echt te zien! Het verbaasde mij hoeveel mensen dagelijks in de weer zijn om het programma te maken, en wat er allemaal komt kijken bij zo’n opname.

Via een grote omweg – want bij Bake Off wordt er altijd van binnen naar buiten gefilmd en moet je dus extra voorzichtig zijn om niet in beeld te lopen – mochten we plaatsnemen in het legendarische prieeltje om een stukje taart te proeven. We konden zelfs kennis maken met de lieftallige “huisdieren” van de bakwedstrijd. Die lieten zich al die aandacht welgevallen!

De eerste opdracht van de wedstrijd inspireerde mij om deze plaatkoek met pruimen en crumble te bakken. Nu het schooljaar weer gestart is, zoek ik regelmatig naar makkelijke baksels om de meisjes te verrassen als ze uit de klas komen, of om hun mee te geven als snack. En ja, ik weet het, er zit boter en suiker en witte bloem in, maar ik ben ervan overtuigd dat een zelfgebakken lekkernij nog altijd een stuk gezonder is dan iets dat uit een fabriek komt. I rest my case.

ATAG - Bake Off - ovens / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik heb mijn klassiek zanddeeg voor dit recept verrijkt met amandelmeel, en belegd met een mengsel van pruimen, bosbessen, kaneel en vanille. Andere vruchten kunnen natuurlijk ook: laat je inspireren door wat in seizoen is en proef de vulling voor je hem op de koek smeert, zodat je zeker weet dat de balans zoet-zuur goed zit. Afwerken met een krokante topping van amandelen en bruine suiker, en de plaatkoek met pruimen is al klaar. Niet moeilijk, vrij snel en toch heerlijk troostend: mijn favoriete najaarsbaksel!

Plaatkoek met pruimen / www.eenlepeltjelekkers.be

In samenwerking met ATAG.

Wat heb je nodig?

300 g tarwebloem
150 g kristalsuiker
200 g koude boter, in blokjes gesneden
75 g amandelpoeder
1/2 tl fijn zeezout

Voor de vulling
450 g pruimen (ik verkies reine claude of président)
100 g bosbessen
sap van 1/2 citroen
70 g kristalsuiker
1/2 tl kaneel
1/2 tl vanillepasta (of 1 tl vanille-extract)
2 el maïszetmeel (maïzena)
scheutje water

Voor de crumble
100 g amandelschilfers
50 g bruine suiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).

Président pruimen / www.eenlepeltjelekkers.be

Mix in een foodprocessor bloem, suiker, boter, amandelpoeder en zout tot zich een deeg vormt. Dit kan even duren, dus mix lang genoeg.
Bekleed een bakblik van 30 op 20 cm met bakpapier.
Schep 4/5 van het deeg in de vorm, leg er een stukje plasticfolie op en duw plat tot de bodem helemaal bedekt is.
Verwijder de folie en bak de koek 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Fruit mengen met suiker en specerijen / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak intussen de vulling.
Halveer de pruimen en verwijder de pit.
Doe pruimen, bosbessen, citroensap, suiker, kaneel en vanille in een kookpot met dikke bodem en breng aan de kook.
Laat 10 minuten op middelhoog vuur doorkoken onder regelmatig roeren.
Roer de maïzena los met een scheutje water en roer door de vruchtencompote tot goed gemengd. Laat nog 1 minuut doorkoken en neem van het vuur.
Normaalgezien is het fruit door het koken en roeren uit elkaar gevallen. Mocht je toch nog grote stukken hebben, kan je die met een houten lepel een beetje plat duwen.

Meng voor de crumble amandelschilfers en bruine suiker met je vingers door het overgebleven deeg, terwijl je het in kruimels uit elkaar wrijft.

Crumble over compote verdelen / www.eenlepeltjelekkers.be

Schep de vruchtencompote op de koek.
Verdeel er de crumble over en duw een beetje in de compote.
Bak nog 25 minuten.

Neem uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
Ga met een mes langs de randen en neem de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm.
Snijd in stukken.

Plaatkoek met pruimen in stukken snijden / www.eenlepeltjelekkers.be

Serveer de plaatkoek met pruimen en crumble.

Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be
Plaatkoek met pruimen en crumble close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd…

1 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
2 jaar geleden: 22 verrassende courgetterecepten
3 jaar geleden: Penne caprese met buffelmozzarella
4 jaar geleden: Frozen yoghurt met aardbeien en amandel
5 jaar geleden: Gebakken zalm met boontjes en sauce vièrge

  • Courgetti snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Penne caprese / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Frozen yoghurt van aardbei en amandel
  • Gebakken zalm met boontjes en sauce vierge / www.eenlepeltjelekkers.be
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Plaatkoek met pruimen en crumble

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.