Mensen die gepassioneerd zijn door wat ze doen: ze hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik vind het enorm inspirerend om te luisteren naar het verhaal van iemand die zoveel kennis of liefde heeft voor een product, dat hij er helemaal voor gaat en enkel genoegen neemt met het beste. En zo kwam ik bij Elke van Bon Appetit Les Amis terecht. Dankzij haar verhaal, haar passie en enthousiasme wilde ik de producten uit haar webshop maar wat graag uitproberen. En zo kan ik jullie vandaag dit overheerlijk pistache-ijs met kersen en cointreau voorschotelen.
Elke woont met haar gezin in Sint-Martens-Latem. Ze is een echte bourgondiër: al haar reizen staan al jaren in het teken van eten. De lekkerste vondsten bracht ze mee naar huis om hier van te genieten samen met vrienden en familie. Maar als een bepaald product zó in de smaak viel dat ze er nog wat van wilde bijbestellen, bleek dat een heuse zoektocht. En zo is haar webshop “Bon Appetit Les Amis” ontstaan. Ze verzamelt er de beste, artisanale lekkernijen van over de hele wereld: van pasta tot fijne aperitiefhapjes, van Thaise currypasta’s tot Mexicaanse jalapeños. Daarbij gaat ze specifiek op zoek naar kleine producenten, die met liefde voor het product en respect voor de natuur werken. En dat merk je dan ook meteen aan de kwaliteit van wat ze in haar webshop verkoopt.
Ik kreeg een pakketje met linguine met Siciliaanse citroen, vuurgeroosterde “ballerina” (ook een pastasoort), de lekkerste pistachenoten uit Bronte in Sicilië en pasta (in dit geval een smeersel) van diezelfde bronte pistaches opgestuurd. Ik wist meteen dat ik pistache-ijs wilde maken. Het is zo moeilijk om in de handel lekker pistache-ijs te vinden. Meestal smaakt het goedje erg artificieel en heeft het een onnatuurlijke groene kleur. Dat zou ik beter doen! En met de kwalitatieve producten van Elke is dat geen enkel probleem.
Ijs maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk en vergt weinig ingrediënten. Als je in onderstaande recept de pistachepasta vervangt door 2 vanillestokken, heb je binnen de kortste keren een verfijnd vanille-ijs. Belangrijk om te weten is dat het vetgehalte van je ijsmengsel voor een groot deel de textuur bepaalt: hoe meer vet, hoe smeuïger het ijs. Bespaar dus deze keer niet op calorieën en ga gewoon voor “the real deal”.
Ik heb er in dit geval ook voor gekozen om nog wat gehakte pistachenoten aan het ijs toe te voegen. De reden is simpel: ik hou van die krokante textuur in het ijs. Je kan ze dus evengoed achterwege laten. Het resultaat is een heerlijk romig pistache-ijs met een verfijnd notenaroma. De kersen zorgen voor wat balans en extra rijkelijkheid. Net wat je nodig hebt om er een échte feestcoupe van te maken!
Wil je zelf aan de slag met originele producten, rechtstreeks van bij de vakman? Neem dan zeker eens een kijkje in de webshop van Elke. Alleen al het snuisteren door de verschillende wereldkeukens bezorgt mij instant kookinspiratie en vooral héél veel “goesting”!
Wat heb je nodig?
500 ml room (vetgehalte 40%)
250 ml volle melk
60 g pistachepasta
6 eierdooiers
125 g kristalsuiker
100 g pistachenoten + extra om te serveren
Voor de kersen
250 g ontpitte (diepvries)kersen
2 el kristalsuiker
5 el cointreau
Hoe ga je tewerk?
Breng room, melk en pistachepasta op een laag vuur aan de kook onder regelmatig roeren.
Klop intussen dooiers en suiker heel luchtig in de mixer (wit kloppen).
Eens het roommengsel kookt, giet je het onder voortdurend kloppen bij de eieren.
Giet opnieuw in de kookpot en verwarm op zacht vuur, en onder zachtjes roeren met een houten lepel, tot 82 °C of tot het mengsel licht gedikt is. Het mag zeker niet koken, anders schiften de eieren.
Giet in een andere kom of maatbeker en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Hak intussen de pistachenoten en roer ze door het ijsmengsel.
Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur verder afkoelen.
Giet de crème in de ijsmachine en laat draaien.
Eens je een luchtig ijsmengsel krijgt, giet je het in een afsluitbare bak en laat je het verder opstijven in de vriezer.
Bereid intussen de kersen.
Breng kersen, suiker en cointreau zachtjes aan de kook en laat een 5-tal minuten doorkoken.
Indien gewenst, kan je het sap lichtjes indikken met maïszetmeel, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Schep mooie bollen van het pistache-ijs.
Geef er de kersen bij.
Bestrooi met wat extra gehakte pistaches.
Serveer het pistache-ijs met kersen en cointreau.
Beste ,
Ik heb een vraagje , ik heb juist uw recept gelezen over pistache ijs
Het ziet er terug heel gemakkelijk uit en ik ben overtuigd zeker lekker.
Maar mijn vraag is waar vind ik hier in het Gentse pistache pasta en noten ervan ?
En mocht het lukken dat je het ook weet een groen kleurtje voor daarbij ( kinderen zijn er zot van nietwaar )
Hopelijk heb je een antwoord op mijn vraag en stuur je het mij even door.
Doe zeker verder me het delen van je heerlijke recepten .
Mvg
Maes Nadine
Dag Nadine, je kan ze online bestellen bij de webshop Bon Appetit Les Amis! Een extra groen kleurtje bekom je door wat groene voedingskleurstof toe te voegen op het moment dat je het ijsmengsel laat afkoelen. Veel succes!
inderdaad een hele mooie webshop met super producten!
en dit ijsje: komt op mijn lijstje te staan
liefs
Bedankt Annelies!