Pastilla met lamsgehaktvulling

28 mei 2014 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Het lang weekend staat voor de deur… en eerlijkgezegd komt het geen dag te vroeg. Een beetje rust zal ons deugd doen. Onze kleine meid is nog steeds wat ziekjes – als het ene pijntje begint te beteren, steekt er al een nieuw de kop op – en we hebben allemaal nood aan eens lekker lang uitslapen. Of de meisjes daarmee akkoord gaan, dat valt nog af te wachten, maar je kan niet ontkennen dat hun vermoeide oogjes lijken in te stemmen. Voeg daarbij het druilerige weer van deze week, dat eerder aan oktober dan aan mei doet denken, en het plaatje is compleet.

Tijd om dus een gerecht op tafel te zetten dat instant “zomer” schreeuwt, dat kleur in de keuken brengt en pit op het bord. Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van de blog van Joyce, misscraftsy.nl, een leuke mengelmoes van knutselideetjes, lifestyle, fashion, beauty en food. Echt lang heb ik niet moeten zoeken, want toen ik dit recept voor arabische pastilla voorbij zag komen, was de keuze snel gemaakt! Ik ben gek van de midden-oosterse en noord-afrikaanse keuken, en dit gerecht paste ook nog eens perfect in mijn “diepvrieschallenge“. Ik besloot lamsgehakt te gebruiken in plaats van kip, wat extra “kruiderij” toe te voegen en individuele pasteitjes te maken, zoals ik ooit geleerd had in een kookworkshop. Hoe de diepvries er intussen bijligt, kan je hier volgen.

Doordat mijn filodeeg niet goed ingepakt was, waren sommige vellen een beetje gescheurd, zoals je op de foto wel kan zien. Toch lukt het nog om de pasteitjes te maken en ze krokant te bakken: dit recept is dus helemaal fool-proof! En als je de origami niet ziet zitten, volg dan gewoon de werkwijze van Joyce.

Het resultaat was heerlijk: een pittig kruidige vulling in een superkrokant deegjasje, geserveerd met frisse tabouleh en yoghurtdressing. Ook de meisjes kregen er een zonnig gezichtje van! 🙂

Wat heb je nodig? 

300 g lamsgehakt
1 ui, gesnipperd
1 teentje look, geperst
2 kl komijnpoeder
2 kl kaneel
1 kl korianderpoeder
1 kl kurkuma
1 kl baharat of ras el hanout
25 g amandelen, grof gehakt
5 bladen filodeeg
olijfolie
125 ml yoghurt
sap van 1/2 citroen
peper en zout
tabouleh of een ander arabisch-getint bijgerecht (zoals een simpele couscous)

Hoe ga je tewerk? 

Stoof de ui aan in wat olie.
Als de stukjes glazig zijn, voeg je er de specerijen en look aan toe.
Bak even mee tot de aroma’s vrij komen.
Doe er het lamsgehakt bij en bak rul tot het mooi bruin is.
Laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg een vel filodeeg open op je werkblad.
Smeer in met olijfolie.
Snijd in drie lange repen.
Leg een beetje vulling op de eerste plak en strooi er een koffielepeltje amandelen over.


Vouw over de diagonale zijde, zodat je een driehoekje bekomt.


Vouw over de korte zijde naar boven.


Vouw opnieuw over de lange zijde diagonaal naar boven.


Ga zo verder tot de reep filodeeg op is.
Leg het pasteitje op een met bakpapier beklede bakplaat.


Doe hetzelfde met de rest van de vulling en het filodeeg.

Schuif de bakplaat 10 minuutjes in de voorverwarmde oven.

Maak intussen de yoghurtsaus: meng de yoghurt met het citroensap en kruid met peper en zout.

Serveer de pastilla met tabouleh en yoghurtdressing.

Zin in een vegetarisch gerecht dat even knapperig is? Probeer deze spanakopita eens.

3 Reacties

  1. Katrin

    Ziet er lekker uit, en heel toevallig heb ik ook nog filodeeg en gehakt in huis 🙂

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Laat je weten hoe het was? Ben altijd benieuwd 🙂

      Antwoord
      • Katrin

        Doe ik!

        Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest