Pasta met scampi en venkel

18 september 2021 | Belgisch zomerweer, Home thema, Recepten, Smakelijke herfstrecepten, Snelle pasta

Zilt, zoet, fris en vullend: deze pasta met scampi en venkel scoort op alle vlakken. Toen ik het recept voor de eerste keer probeerde, ontbrak er een fris element en vond ik de textuur niet helemaal juist. Door op het einde kerstomaten door de pasta te roeren, is het nu helemaal zoals het moet zijn. Zet dit eens op je menu en laat je verrassen.

Pasta met scampi en venkel / www.eenlepeltjelekkers.be

Inspiratie voor dit recept deed ik op in het laatste Foodies Magazine. Op de cover stond een bord pasta met gehaktballetjes en dille. Meteen sprong het idee voor deze pasta met venkel en scampi in mijn hoofd. Na enkele keren proberen had ik de ultieme combinatie gevonden.

Hoe maak je deze pasta met scampi en venkel?

Ik start hier met de saus. Die is niet moeilijk te maken, maar vraagt wel een beetje tijd om te stoven en mooi op smaak te komen. Ik fruit eerst wat look, ui, chili, venkelzaad en zeezout aan in boter. Dan voeg ik de fijngesneden venkel toe, en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Roer af en toe om te vermijden dat de groenten aan de bodem kleven. Als je een kookpot met dikke bodem (type Le Creuset) gebruikt, lukt dat het beste.

Venkeltoppen / www.eenlepeltjelekkers.be

Nu blus ik het geheel met Noilly Prat (of een andere droge vermouth) en laat ik het vocht volledig verdampen. Op die manier verdwijnt de scherpe alcoholsmaak en blijft enkel een vleugje warmte over. Dan mogen de tomaten erbij. In dit geval heb ik verse tomaten gebruikt omdat er nog altijd geoogst kunnen worden uit de tuin. Buiten het seizoen kan je zeker ook tomatenblokjes uit blik gebruiken. Leng dan aan met een half blik water en werk verder volgens het recept.

Intussen bak ik de scampi. Ik kruid ze bij met peper, zout en look, en kook tezelfdertijd de pasta gaar. Ik heb spaghetti gebruikt, maar andere lange pasta zoals linguine kan ook. Ik ben zelf geen voorstander van korte pasta (denk penne, orzo of fusilli) in dit gerecht, omdat de textuur van het geheel mij dan minder kan bekoren.

Pasta met scampi en venkel voor / www.eenlepeltjelekkers.be

Tot slot meng ik de pasta met de saus en roer er ook de scampi en gehalveerde kerstomaten door. De pasta wordt afgewerkt met verkruimelde feta en peterselie.

Tips voor het bereiden van deze pasta met scampi en venkel

  • Stoof de groenten lang genoeg. Dit is geen gerecht dat je in een kwartiertje op tafel zet. Haast en spoed zullen de smaak niet ten goede komen. Neem je tijd om de groenten goed te stoven tot ze botermals en licht gekaramelliseerd zijn. Blijf in de buurt van je kookpot en roer regelmatig.
  • Gebruik vleestomaten of San Marzano. Om de saus voldoende body te geven, is het belangrijk om tomaten met weinig pitjes te gebruiken. De langwerpige San Marzano tomaten, die je in sommige supermarkten vindt, zijn ideaal. Andere vleestomaten of tomaten uit eigen tuin kunnen ook. Als je enkel van die waterige exemplaren kan krijgen, gebruik dan tomaten uit blik en voeg ook een half blik water toe. Zo krijg je alsnog dezelfde textuur en smaak.
  • Voeg de kerstomaten pas op het einde toe. Bedoeling van deze toevoeging is om voor wat frisheid te zorgen. Als je ze zou meestoven met de groenten, verdwijnt die eigenschap. Voeg ze dus pas toe als je de pasta gaat mengen met de saus. Zo krijgen ze een beetje warmte, maar behouden ze toch voldoende beet.
  • Verkruimel de feta op het bord. Ook hier zou ik aanraden om de feta pas net voor het serveren toe te voegen. Als je hem mee met de saus door de pasta roert, valt de kaas uit elkaar en slorpt hij al het vocht op. De pasta wordt er een beetje klef van. Schep de pasta, gemengd met de saus en de scampi, op de borden, en laat iedereen er zelf wat feta over verkruimelen.

Nog vragen? 

Onder de receptenkaart vind je een rubriek met veel gestelde vragen. Vind je toch het antwoord op jouw vraag niet terug, laat dan gerust een reactie achter en dan zal ik je met plezier verder helpen. 

Recept geprobeerd?

Je maakt mij altijd blij met een reactie als je dit recept geprobeerd hebt. Delen via social media kan natuurlijk ook. Vergeet mij dan zeker niet te taggen (@eenlepeltjelekkers).

Pasta met scampi en venkel / www.eenlepeltjelekkers.be

Pasta met scampi en venkel

Deze pasta met scampi en venkel is zoet, zilt, fris en vullend. De venkel wordt gekaramelliseerd tot hij zoet is, en dan gemengd met tomaten. De pasta wordt afgewerkt met scampi, verkruimelde feta en peterselie.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot met dikke bodem
  • kookpot voor pasta

Ingrediënten
  

  • 30 g boter
  • 1 ui gepeld en gehakt
  • teentje look geperst
  • 1/2 chilipeper steelaanzet en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 venkel +/- 500 g
  • 50 ml droge, witte vermouth type Noilly Prat
  • 6 San Marzano tomaten of vleestomaten gepeld en steelaanzet verwijderd
  • peper en zout
  • 400 g spaghetti of andere lange pasta

Voor de scampi

  • 1 klontje boter
  • 24 scampi gepeld & darmkanaal verwijderd
  • 1 teentje look geperst

Voor de afwerking

  • 200 g kerstomaten gehalveerd
  • 150 g feta
  • enkele takjes peterselie fijngehakt

Instructies
 

  • Smelt de boter in een kookpot met dikke bodem.
  • Voeg ui, look, chilipeper, venkelzaad en zeezout toe en laat op zacht vuur fruiten.
  • Snijd intussen de venkel in vier, snijd er de harde kern uit en snijd de kwarten in repen.
  • Voeg de venkel toe aan de kookpot. Zet het vuur middelhoog en laat onder regelmatig roeren in 15 minuten garen en licht karamelliseren.
    Venkel aanstoven en karamelliseren / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Blus met de vermouth en laat volledig verdampen.
  • Snijd de tomaten in stukken en voeg toe aan de venkel.
  • Zet het vuur laag en laat 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kruid naar smaak bij met peper en zout.
    Tomatensaus met venkel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voor de scampi

  • Smelt een klontje boter in een koekenpan.
  • Kruid de scampi met peper en zout en bak goudbruin in de pan.
  • Draai om, voeg de look toe en bak verder tot de scampi gaar zijn.

Voor de afwerking

  • Giet de pasta af en meng met de saus en scampi.
  • Voeg er de gehalveerde kerstomaten aan toe.
  • Werk af met verkruimelde feta en gehakte peterselie.
  • Serveer de pasta met scampi en venkel.

Notities

  • Stoof de groenten lang genoeg. Dit is geen gerecht dat je in een kwartiertje op tafel zet. Haast en spoed zullen de smaak niet ten goede komen. Neem je tijd om de groenten goed te stoven tot ze botermals en licht gekaramelliseerd zijn. Blijf in de buurt van je kookpot en roer regelmatig.
  • Gebruik vleestomaten of San Marzano. Om de saus voldoende body te geven, is het belangrijk om tomaten met weinig pitjes te gebruiken. De langwerpige San Marzano tomaten, die je in sommige supermarkten vindt, zijn ideaal. Andere vleestomaten of tomaten uit eigen tuin kunnen ook. Als je enkel van die waterige exemplaren kan krijgen, gebruik dan tomaten uit blik en voeg ook een half blik water toe. Zo krijg je alsnog dezelfde textuur en smaak.
  • Voeg de kerstomaten pas op het einde toe. Bedoeling van deze toevoeging is om voor wat frisheid te zorgen. Als je ze zou meestoven met de groenten, verdwijnt die eigenschap. Voeg ze dus pas toe als je de pasta gaat mengen met de saus. Zo krijgen ze een beetje warmte, maar behouden ze toch voldoende beet.
  • Verkruimel de feta op het bord. Ook hier zou ik aanraden om de feta pas net voor het serveren toe te voegen. Als je hem mee met de saus door de pasta roert, valt de kaas uit elkaar en slorpt hij al het vocht op. De pasta wordt er een beetje klef van. Schep de pasta, gemengd met de saus en de scampi, op de borden, en laat iedereen er zelf wat feta over verkruimelen.
Trefwoord feta, pasta, peterselie, scampi, spaghetti, tomaat, venkel

Veel gestelde vragen

Waarom gebruik je boter?

In dit recept vind ik dat boter een betere smaak en meer binding geeft aan de saus. Maar olijfolie kan zeker ook en zal een gelijkwaardig resultaat geven.

Waarom voeg je zout toe aan de uien?

Zout onttrekt vocht aan de uien, waardoor deze makkelijker bruinen en niet zo snel aanbranden.

Kan ik de verse tomaten vervangen door tomaten uit blik?

Ja, dat kan. Gebruik dan 1 blik tomatenblokjes (400 g), en vul het nadien voor de helft met water dat je ook aan de saus toevoegt. Zo krijg je hetzelfde effect als verse tomaten.

Waardoor kan ik de peterselie vervangen?

Kervel, dille en dragon zijn waardige vervangers.

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan
2 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
4 jaar geleden: Taris olijfolie: de zon op je bord
5 jaar geleden: Tiramisu marmercake met chocoladeglazuur
6 jaar geleden: Omgekeerde pruimentaart
7 jaar geleden: Supersnelle pizza’s die je niet meer zal kunnen missen

  • Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Plaatkoek met pruimen en crumble close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Taris olijfolie en brood / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Glazuur over cake gieten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Omgekeerde pruimentaart

4 Reacties

  1. Tiny De Booser

    Ik maak dit receptje ook maar dan van Jeroen Meus
    Super lekker!

    Antwoord
    • Annelies

      Ik wist niet dat Jeroen Meus ook zo’n recept had! Ik ga het eens opzoeken en ook eens maken! ☺️

      Antwoord
  2. Hilde

    Ziet er superlekker uit maar kan ik de feta ook vervangen door een andere kaas?

    Antwoord
    • Annelies

      Ja hoor, dat kan zeker. Je kan hem helemaal weglaten, of bijvoorbeeld een halfharde geitenkaas gebruiken.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Vermeir - Een Lepeltje Lekkers / www.eenlepeltjelekkers.be

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 9 en 12 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.654 andere abonnees

%d bloggers liken dit: