Pasta met broccoli, worst en venkelzaad

18 juli 2020 | Home thema, Recepten, Snel klaar, Snelle pasta

Vandaag maak ik pasta met broccoli en worst. Genoeg groen voor een zweem “gezond”, genoeg kaas en boter om die zweem meteen de kop in te drukken, wat textuur door het krokant gebakken gehakt, en een verfijnd aroma van venkelzaad voor het evenwicht: dit gerecht heeft het allemaal.

Pasta met broccoli en worst / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Met 10 ingrediënten, waarvan de helft waarschijnlijk al in je keukenkast staat, kan je deze godenmaaltijd ook maken. Er is weinig moeilijk aan, maar om je op weg te zetten, geef ik graag nog wat tips mee.

Orecchiette, worst, broccoli, ui, look, venkelzaad en chilipeper / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Gooi de steel van de broccoli niet weg. Het is zonde om het grootste deel van deze mooie groente verloren te laten gaan. Als je het houterige uiteinde verwijdert en het dikste stuk zorgvuldig schilt, is deze perfect bruikbaar. Ik heb hem in de foodprocessor gegooid, maar je kan hem evengoed met een mes fijnhakken.
  • Kies kwaliteitsvolle worst. Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de lekkerste. Zelf gebruik ik graag worstjes van de slager of biologische chipolata’s van de supermarkt. Je kan eventueel ook gehakt gebruiken, maar worstvlees heeft wat meer samenhang, en dat is in dit gerecht lekkerder.
Broccoli roosjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Optimaliseer je keukentijd. Als je start met het voorbereiden van de groenten, heb je maar een half uurtje nodig. Zorg dat broccoli, ui, look & chilipeper gesneden klaarstaan. Begin dan met het water voor de pasta te koken, en zet intussen een pan op het vuur voor de worstjes. Op die manier zijn vleesmengsel en pasta gelijktijdig klaar.
  • Vergeet het kookwater van de pasta niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn pasta afgiet in de gootsteen, en pas achteraf besef dat ik er eigenlijk wat van nodig had voor de pasta. Schep er dus net voor het einde van de kooktijd alvast 2 grote pollepels uit in een maatbeker, en ga dan verder met het recept. Door het kookwater aan de pasta toe te voegen, creëer je extra smeuïgheid, terwijl er helemaal geen room aan te pas komt.
  • Gebruik alleen echte boter. Ik weet niet wat ik hier verder van uitleg bij moet geven… Geen margarine of bakboter alsjeblieft.
Orecchiette / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dus: neem je boodschappenlijstje, vul het aan met die paar dingen die je niet in huis hebt en haast je naar de winkel. Sluit je 30 minuten op in de keuken om deze pasta met broccoli te bereiden, en roep dan luidkeels “komen eten!”. Leun achterover en aanschouw de tevreden gezichten…. Ik had het toch gezegd?!

Pasta met broccoli en worst / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Pasta met broccoli, worst en venkelzaad

Deze pasta met broccoli, worst en venkelzaad is makkelijk en snel te maken, smaakt heerlijk romig en een beetje pittig door de chili. Lekker met parmezaan!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Pasta
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • kookpot
  • Pan met dikke bodem

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli
  • 500 g orecchiette
  • olijfolie
  • 350 g chipolataworstjes
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 teentjes look geperst
  • 1 chilipeper zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 50 g boter
  • 150 g geraspte parmezaan
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het bovenste stuk van de broccoli en verdeel in kleine roosjes.
  • Snijd de onderzijde van de steel, schil het dikste stuk en hak fijn (mes of foodprocessor). Voeg toe aan de roosjes.
  • Breng een grote pot royaal gezouten water aan de kook.
  • Kook er de orecchiette in gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg er de laatste 3 minuten de broccoli aan toe.
  • Giet af maar bewaar 300 ml van het kookvocht (2 grote pollepels).
  • Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Duw het gehakt in korte stukjes uit de worsten, rechtstreeks in de hete olijfolie.
  • Laat aan alle zijden mooi goudbruin bakken.
  • Zet het vuur lager en voeg ui, look, chilipeper en venkelzaad toe.
  • Laat zachtjes fruiten.
  • Schep de uitgelekte pasta en broccoli samen met het achtergehouden kookvocht bij het gehaktmengsel.
  • Voeg er het klontje boter aan toe en roer tot gesmolten.
  • Neem van het vuur en roer er de parmezaan door.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  • Serveer de pasta met broccoli en worst.

Notities

  • Gooi de steel van de broccoli niet weg. Het is zonde om het grootste deel van deze mooie groente verloren te laten gaan. Als je het houterige uiteinde verwijdert en het dikste stuk zorgvuldig schilt, is deze perfect bruikbaar. Ik heb hem in de foodprocessor gegooid, maar je kan hem evengoed met een mes fijnhakken.
  • Kies kwaliteitsvolle worst. Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de lekkerste. Zelf gebruik ik graag worstjes van de slager of biologische chipolata’s van de supermarkt. Je kan eventueel ook gehakt gebruiken, maar worstvlees heeft wat meer samenhang, en dat is in dit gerecht lekkerder.
  • Optimaliseer je keukentijd. Als je start met het voorbereiden van de groenten, heb je maar een half uurtje nodig. Zorg dat broccoli, ui, look & chilipeper gesneden klaarstaan. Begin dan met het water voor de pasta te koken, en zet intussen een pan op het vuur voor de worstjes. Op die manier zijn vleesmengsel en pasta gelijktijdig klaar.
  • Vergeet het kookwater van de pasta niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn pasta afgiet in de gootsteen, en pas achteraf besef dat ik er eigenlijk wat van nodig had voor de pasta. Schep er dus net voor het einde van de kooktijd alvast 2 grote pollepels uit in een maatbeker, en ga dan verder met het recept. Door het kookwater aan de pasta toe te voegen, creëer je extra smeuïgheid, terwijl er helemaal geen room aan te pas komt.
  • Gebruik alleen echte boter. Ik weet niet wat ik hier verder van uitleg bij moet geven… Geen margarine of bakboter alsjeblieft.
Trefwoord broccoli, chili, gehakt, parmezaan, pasta, worst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Gegrilde abrikozen met pistache en zure room
2 jaar geleden: Caraïbische kip van de barbecue in mangomarinade
4 jaar geleden: Framboos mango ijsjes
5 jaar geleden: Bloemkoolcouscous met gerookte zalm
6 jaar geleden: Courgetti met pesto, spinazie en scampi

  • Gegrilde abrikozen met pistache en vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Caraïbische kip in mangomarinade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Framboos mango ijsjes / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Bloemkoolcouscous met gerookte zalm
    • Pin
    • Pin

Nog enkele snelle pasta’s

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pasta met courgette en scampi

Pasta met courgette en scampi

Met deze pasta met courgette en scampi scoor je altijd: hij brengt de laatste zomeroogst op tafel in een gerecht dat echt iedereen lust. Je zet hem daarenboven in een half uurtje op tafel, maar krijgt dankzij de royale hoeveelheid look en peterselie toch een ware...

Pastasalade met pesto, kip en burrata

Pastasalade met pesto, kip en burrata

De beste recepten ontstaan dikwijls per ongeluk. Dat is met deze pastasalade met pesto, kip en burrata niet anders. Ik maakte dit voor het eerst met een hele rits koelkastrestjes. Ik had nog een overschotje pesto, een stuk gebraden kip en wat groenten liggen. Ik...

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Pasta met witlof, Oud Brugge en bacon

Buiten is het lente, maar in de groentetuin laten het nieuwe seizoen nog wat op zich wachten. Het zijn toch vooral de laatste kolen en knollen die de schappen sieren. En dus komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de nog beschikbare wintergroenten....

2 Reacties

  1. Marieke

    Ziet er heerlijk uit, ga ik sowieso eens proberen!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest