Parmentiersoep met prei- en worteljulienne

14 februari 2014 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Recepten, Verwarmende soep

Enkele posts geleden schreef ik al over de opleiding aan de kokschool die ik momenteel volg. De eerste module, Koude Keuken, hebben we intussen achter de rug en sinds eind januari zijn we overgestapt naar de warme variant. Ik moet eerlijk bekennen dat deze mij nu al meer bevalt. In de eerste plaats zijn de gerechtjes veel lekkerder, en daarenboven zijn de recepten ook wat uitdagender. We blijven wel in de klassieke vijver vissen (denk steak-friet en zalm belle-vue), maar we leren toch elke week wat bij. Zo hebben we bijvoorbeeld een kip leren versnijden, en “jambonneaus” en “paupillettes” gemaakt van de billen en borsten.

Dinsdag hebben we ook een lekker, traditioneel soepje leren bereiden. Soep is een groot gat in mijn culinair repertoire. Ik ben daar eigenlijk niet zo goed in. Wat ik ook probeer, ze smaken nooit zoals bij de mama. Maar toen we dinsdag na het drillen van julienne en brunoise snijden, aan tafel schoven, stond er toch zo’n heerlijk dampend, retro soepje voor onze neus. Niet moeilijk, niet fancy, maar oh zo lekker. Reden te meer om het recept hier te delen.

Ik heb de soep intussen ook al thuis nagemaakt, en ik ben net van een beker aan het smullen. De smaak is eenvoudig en nostalgisch, net wat je kan gebruiken op een druilerige dag in februari zoals vandaag. Ik heb het geheel gegarneerd met vermicelli en julienne van wortel en prei, maar je kan ook nog andere groenten, zoals selder en raap, gebruiken. Je kan ook brunoise snijden, of gewoon helemaal geen garnituur toevoegen. Je kiest maar wat je zelf het lekkerste vindt, en waar je op dat moment nog de moed voor hebt!

Recept uit de cursus “Initiatie Warme Keuken” van CVO Leerdorp

Wat heb je nodig? 

150 g preiwit
100 g uien of sjalotten
100 g bleekselder
200 g aardappels
1,5 l blanke fond of kippenbouillon
bouquet garnie van peterseliestengels, tijm en laurier
peper en zout
boter
ev. garnituur van wortels, selder, prei, raap, … in julienne of brunoise
50 g vermicelli

Hoe ga je tewerk?

Snij de prei, uien en bleekselder in grove stukken.
Stoof ze aan in de boter, laat niet kleuren.

Afbeelding
  • Pin

Bevochtig met de blanke fond of kippenbouillon, voeg de aardappelstukjes toe en het bouquet garnie.

Afbeelding
  • Pin

Laat een half uurtje zachtjes koken.
Draai de soep door de passe-vite. (Als je de soep mixt, zal je ze nadien nog moeten zeven door de draden van de selder).
Breng opnieuw aan de kook.
Voeg de vermicelli toe en laat vier minuutjes doorkoken.

Afbeelding
  • Pin

Als je de soep garneert met julienne, bak je deze glazig in een beetje boter.
Voeg vlak voor het serveren toe aan de soep.

Afbeelding
  • Pin

2 Reacties

  1. Lise

    Welke kokschool is het dat je naar toe gaat?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Kokschool van stad Gent in de Lange Violettestraat, via CVO Leerdorp. Momenteel volg ik geen les meer.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest