Over de lepeltjes

 • Over de lepeltjes - Een lepeltje lekkersAlle recepten zijn voor vier, tenzij anders vermeld.
 • Ik werk met een heteluchtoven, en de vermelde temperaturen zijn daaraan aangepast. Heb je zelf een conventionele oven, verhoog de oventemperatuur dan met +/- 10 % (160 °C wordt 176 °C). Ovens zijn sowieso nooit gelijk: check regelmatig of je gerecht al gaar is, en verminder of vermeerder de baktijd indien nodig.
 • Bloem is gewone tarwe- of patisseriebloem, tenzij anders vermeld.
 • Zelf werk ik het liefst met biologische eieren of eieren van kippen die ik ken (bijv. van de buren). Ze (de eieren, niet de kippen) zijn middelgroot (+/- 60g).
 • Waar ik kan, gebruik ik seizoensgroenten en -fruit.
 • Ik gebruik áltijd roomboter, tenzij anders vermeld. Tot mijn 18e had ik zelfs nooit margarine van dichtbij gezien. Ik ruik het nu ook meteen als er margarine verwerkt is in koeken of patisserie.
 • Melk is halfvol en room heeft een vetgehalte van minimum 35%, tenzij anders vermeld.
 • Vlees koop ik zoveel mogelijk biologisch of rechtstreeks bij de boer, bijv. via De Fermetisten.
 • Voor vis bekijk ik altijd de viskalender, en probeer ik ook al eens een niet voor de hand liggende soort. In de recepten zijn witte vissoorten makkelijk te vervangen door een alternatief. Vraag je visboer om advies.
 • Scampi koop ik gepeld én ontdarmd: wat mij betreft is het een fabeltje dat ze niet zo lekker zouden zijn als ongepelde exemplaren… Daarenboven bezorgen ze je een enorme tijdswinst. Kies wel voor scampi’s met een duurzaamheidslabel (MSC voor wilde vis en ASC voor gekweekte soorten).
 • In recepten met citruszeste gebruik ik biologische vruchten, omdat die geen waxlaag of resten pesticiden bevatten.
 • Ik gebruik altijd verse gist, tenzij anders vermeld.
 • Over de lepeltjes - Een lepeltje lekkersGezond eten is voor mij: zelfgemaakt, volgens de seizoenen, gematigd, zonder pakjes of zakjes. Ik doe niet mee aan de “smoothie en havermout-trend”, al heb ik er ook niets op tegen.
 • Heb je bepaalde ingrediënten niet in huis en weet je niet meteen of je het recept dan nog wel kan maken: aarzel niet om mij te contacteren! Ik ben altijd bereid tot advies.
 • Als mixer gebruik ik een Bamix (staafmixer) en een Kitchenaid (vrijstaande mixer). Ik ben absoluut fan van beiden en zou ze niet meer kunnen missen. Toch kan je mijn recepten ook met andere mixers bereiden. Het zou kunnen dat de bereidingstijd in dat geval anders is dan deze die ik hier vermeld. Ook hier geldt: geef gerust een seintje als je twijfelt.
 • Gember, look en citruszeste rasp ik op mijn fijne Microplane-rasp, de rolls royce van de raspen.
 • Recepten met of teksten over een product dat ik gratis gekregen heb, bevatten enkel en alleen mijn eigen mening. Als iets mij niet bevalt, schrijf ik er liever niet over.
 • Als ik een recept overgenomen heb, vermeld ik een bron. Als ik een bestaande recept licht aangepast heb, vermeld ik “geïnspireerd op”. Eigen recepten bevatten geen vermelding.
 • Alle foto’s en teksten op Een lepeltje lekkers zijn mijn eigendom. Niets van deze website mag zonder mijn toestemming gereproduceerd worden.

Samenwerkingen

Blogposts die ik in samenwerking met een merk schreef, krijgen een vermelding (“in samenwerking met …”). Blogposts bevatten enkel en alleen mijn eigen mening, en zijn altijd mijn eigen werk.

Print Friendly, PDF & Email

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.