Ovenschotel met gnocchi, savooi en venkelworstjes

6 januari 2015 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Ovenschotels, Recepten

Ha, de feestdagen liggen alweer ver achter ons en we zitten opnieuw in de routine van elke dag: kindjes naar school, wij naar het werk, en ‘s avonds snel naar ons huisje om aan de kou van deze korte januaridagen te ontsnappen. Tijd dus om weer “gewoon” te koken: snel, zonder dure ingrediënten, maar daarom niet minder smaakvol.

Voor deze ovenschotel deed ik inspiratie op via Pinterest. Het virtuele prikbord is een ongekende wereld van prachtige foodfoto’s, waarvan het water je zo in de mond loopt. Deze gnocchi-koolschotel trok meteen mijn aandacht. Ik verving de boerenkool door eenvoudige savooi, en gebruikte Italiaanse venkelworstjes voor wat extra warmte. Als je de pompoen de dag voordien al roostert, staat deze dampende pot troosteten van de bovenste plank in een dik half uur op tafel.

Wat heb je nodig? 

1/2 butternutpompoen, in blokjes
olijfolie
1/2 groene kool, in reepjes
500 g gnocchi (bij de verse pasta in het koelschap van de supermarkt, of gedroogd van De Cecco in het pastarek)
1 ui, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
400 g (Italiaanse venkel-)worstjes
1 kl tijm (gedroogd of verse blaadjes)
ev. 1 kl venkelzaadjes (als je gewone worstjes gebruikt)
400 g tomatenblokjes in blik
bos basilicum, blaadjes fijngehakt
1 bol mozarrella, in schijfjes
geraspte parmezaan, naar smaak
peper en zout

Hoe ga je tewerk? 

Meng de pompoenblokjes met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.

Schuif een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Kook de kool 2 minuutjes in kokend, gezouten water.
Doe er dan de gnocchi bij en kook nog 2 minuten.
Giet af en spoel met koud water.
(Dit kan je eventueel de dag voordien al doen.)

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan.

Fruit er de ui en look in aan, tot ze glazig zijn en licht beginnen te kleuren.
Snijd de worsten open en duw het vlees eruit in de pan.
Gehakt braden
  • Pin
Bak op middelhoog vuur tot het vlees knapperige randjes krijgt.
Voeg er de tijm (en ev. de venkelzaadjes) en tomatenblokjes aan toe en laat 5 minuutjes pruttelen.
Meng er de pompoen, kool en gnocchi door.
Roer er tot slot de basilicum onder.
Kruid met peper en zout.
Schep in een ovenschaal en verdeel er de mozzarella over.
Strooi er parmezaan over.
Ovenschotel met gnocchi, savooi en gehakt
  • Pin
Bak 20 minuten in de oven.

Serveer.

Nog enkele ovenschotels

Chili ovenschotel met cheddar

Chili ovenschotel met cheddar

De herfst sluipt langzaam dichterbij. De zon schijnt dan wel nog uitbundig: 's ochtends voel je toch al een vochtige kilte die de komst van een nieuw seizoen aankondigt. En als het 's avonds begint te schemeren en de drukte in huis alleen maar toeneemt, kan er niks zo...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

Eenpansgerecht met prei en mini gehaktbrood

De zon op mijn snoet... Meer heb ik niet nodig om een uurtje te ontspannen. De tuinkussens zijn weer van de zolder gehaald, een potje druifhyacinten siert de tafel op ons balkon en Rupert, onze kat, ligt uren aan de omheining naar de vogels te turen. De lente hangt in...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest