Oosterse zalm met sushirijst

4 juni 2014 | Aziatisch, Een lepeltje lekkers, Gemakkelijke visrecepten, Gezond, Home thema, Recepten

Tijd om nog eens één van mijn absolute favorieten in de kijker te zetten. Het is ooit begonnen als een probeersel uit mijn Nigellacollectie, maar ik heb er intussen mijn eigen twist aan gegeven, waardoor ik het nu toch ook een beetje “mijn” recept mag noemen. Het vergt niet veel moeite, niet veel tijd of ingrediënten, en toch doet de smaak anders vermoeden. Je start best met de sushirijst, omdat die tien minuutjes moet koken en nadien zo lang mogelijk moet rusten (idealiter 20 minuten, maar meestal haal ik dat niet en roer ik hem al om als de zalm en groentjes klaar zijn). Dan maak je de instant-marinade, vlij je er de zalm in en ga je verder met de garnituren. Als de rijst gaar is, zet je twee pannen op het vuur en bak je de zalm en wok je de groentjes. En klaar is kees!

Het geheel zou er trouwens beter uitzien als ik er wat verse korianderblaadjes had kunnen overstrooien, maar die had ik niet in huis, dus ik heb de diepvriesvariant gewoon door de groentjes geroerd.

Maak er vooral je eigen versie van: proef de marinade, en voeg extra zuur, zout of zoet toe naar eigen goeddunken. Kies kruiden die je graag lust, koop smakelijke ingrediënten. Dat laatste is altijd de sleutel tot succes.

Wat heb je nodig? 

400 g sushirijst
1 limoenblad (desgewenst)
zout
rijst- of sushiazijn

600 g zalm
3 teentjes look, geperst
een flink stuk gember, geraspt
twee chilipepers, fijngesneden
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mirin (ev. te vervangen door sherry)
1 kl steviapoeder, honing of suiker
2 pijpajuintjes, in schuine ringen gesneden

olie
wokgroenten
extra sojasaus
korianderblaadjes
ev. sushigember

Hoe ga je tewerk? 

Doe de rijst in een kom en gooi er het limoenblaadje bij als je dat gebruikt.


Bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking. De mijne moet 10 minuutjes koken onder deksel in anderhalve hoeveelheid water (in dit geval: 600 ml).
Zet het vuur af en laat de pot afgedekt zo lang mogelijk staan (minstens 10 minuten).

Maak de marinade voor de zalm: meng 2 teentjes geperste look, de helft van de gember, 1 fijngesneden chilipeper, sojasaus, mirin en stevia in een schaal of bord.


Leg er de zalm in en laat er kant 5 minuten marineren.

Verhit nadien een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
Leg er de zalm in en bak tot je een mooi korstje hebt (ongeveer 5 minuten).
Keer om en bak nog een drietal minuten. De zalm moet binnenin nog een beetje glazig zijn.
Schep uit de pan en houd warm.
Blus de pan met de marinade en voeg er 1 dl water aan toe.
Proef en leng eventueel verder aan tot je een sausje hebt dat jij lekker vindt.

Wok intussen ook de groentjes in een beetje olie en breng op smaak met extra gember, look, sojasaus en korianderblaadjes.

Roer de rijst even door met een vork en meng er wat rijstazijn en zout door.

Serveer de zalm met de rijst en wokgroenten en garneer met fijngesneden chilipeper en pijpajuin.
Geef er eventueel wat sushigember bij.

Nog enkele Aziatische recepten

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Aziatische gravad lax met komkommersalade

Vandaag heb ik deze kleurrijke Azatische gravad lax met komkommersalade en mirindressing voor jullie klaarstaan. Dat is een licht voorgerecht dat de smaakpapillen wakker schudt en doet verlangen naar méér. Perfect dus om je feestmenu op gang te trekken. Ik heb hier op...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Thaise soep met kip en rijstnoedels

Een Thaise soep met veel groenten, flinterdunne reepjes kip en zachte rijstnoedels: daarmee zou ik elke dag willen lunchen! Zoet, zuur, zout en pittig vullen elkaar perfect aan in deze vullende maaltijdsoep. Maar toch is het soepje heel eenvoudig te bereiden, met...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest