Normandische appeltaartjes met vanilleroom

27 oktober 2018 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten, Snel klaar

De pittoreske dorpjes, ingedommeld tegen een bergflank, de geur van lavendel en mimosa die de zware lucht vult, het gedempte ruisen van de wind door lange grassen en langs kilometerslange stranden… Frankrijk heeft mijn hart gestolen. Er zijn weinig landen die mij zo blijven boeien. Een shoppingtripje in Parijs, een lang weekend langs de Atlantische kust of twee weken ongegeneerd niks doen aan de Mediterranée: het zal mij nooit vervelen.

Normandische appeltaartjes close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Normandische appeltaartjes met vanilleroom

Dat je er de lekkerste streekproducten kan vinden en de Fransen zo trots zijn op hun “terroir”, dat speelt ongetwijfeld ook mee. In Franse dorpen zal je niet gauw buitenlandse kazen vinden, de markten verkopen uitsluitend wat lokaal geoogst is en Zuid-Amerikaanse wijn is een no-go. Dat zouden we in België ook wat meer mogen doen. Misschien niet zo fanatiek als de Fransen, want – laat ons eerlijk zijn –  we willen de rijkdom van de wereldkeuken die we nog maar net aan het ontdekken zijn, nooit meer kwijt,   maar iets meer chauvinisme zou niet misstaan.

Belle de Boskoop appels / www.eenlepeltjelekkers.be

Ik ging aan de slag met streekproducten uit Normandië in opdracht van French Food & Beverages, en bedacht deze Normandische appeltaartjes met vanilleroom. De bodem is heerlijk krokant doordat hij een laagje karamel meekrijgt, zonder dat je effectief karamel moet maken. Als dat geen opluchting is (ook voor mij)!  Daarenboven vergen de taartjes absoluut géén bakkennis: ik gebruik kant-en-klaar bladerdeeg, waardoor de acties in de keuken beperkt blijven tot snijden, roeren en inkwasten.

Normandische appeltaartjes met vanilleroom close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Geen grote bakfanaat, maar toch graag een zelfgemaakte lekkernij bij de koffie? Probeer mijn Normandische appeltaartjes eens: ze stellen nooit teleur.

In samenwerking met French Food and Beverages

Een lepeltje terug in de tijd
1 jaar geleden: Tien heerlijke ovenschotels voor een warme herfst
2 jaar geleden: Komkommersoep met gerookte forel
3 jaar geleden: Pompoentulband
4 jaar geleden: Kastanje panna cotta met clementinecoulis
5 jaar geleden: Rijstpap op mama’s wijze

Normandische appeltaartjes met vanilleroom / www.eenlepeltjelekkers.be

Normandische appeltaartjes met vanilleroom

Deze Normandische appeltaartjes vergen absoluut geen bakkennis en staan snel op tafel: perfect als zelfgemaakte lekkernij bij de koffie!
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 55 min
Gang Gebak, Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 taartjes

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 el boter
  • 1 el vanillesuiker

Voor de appels

  • 30 g boter
  • 20 g vanillesuiker
  • 3 el Calvados
  • 3 Belle de Boskoop appels

Om te serveren

  • 1 vanillestok alleen de zaadjes
  • 100 g crème d’Isigny of zure room

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Steek 6 rondjes (mijn uitsteker had een diameter van 10 cm) uit het bladerdeeg met een uitsteker en prik ze in met een vork. Als je geen uitsteker hebt, kan je een klein kommetje of een breed glas gebruiken.
    Deeg inprikken voor Normandische appeltaartjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Beboter een bakpapier rijkelijk en bestuif met de vanillesuiker.
  • Leg er de bladerdeegrondjes op.

Voor de appels.

  • Smelt boter samen met vanillesuiker en calvados op zacht vuur.
  • Laat een minuutje doorkoken en neem van het vuur.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, en snijd in niet te dunne plakjes (+/- 0,5 cm). Zo behoud je taartje nog wat beet.
    Appels schillen voor Normandische appeltaartjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Kwast het bladerdeeg in met het boter-calvadosmengsel.
  • Beleg met appelschijfjes.
  • Kwast nogmaals in.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de taartjes in 30 minuten goudbruin. Houd ze in het oog: sommige ovens zijn wat warmer, waardoor de taartjes sneller klaar zullen zijn. Begin dus met de timer op 20 minuten, en check regelmatig.
  • Neem uit de oven, kwast nogmaals in met de rest van het botermengsel en laat afkoelen.

Afwerking.

  • Meng de crème d’Isigny met de vanillezaadjes.
  • Lepel op de taartjes.
  • Serveer de Normandische appeltaartjes met vanilleroom.
    Normandische appeltaartjes close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
Trefwoord appel, calvados, slagroom, taart, vanille

10 Reacties

  1. Roos Bekaert

    Super.heb zure room genomen ,ken dat ander niet en ook niet gevonden ,Bedankt !

    Antwoord
  2. Rob

    Ziet er heerlijk uit.
    Maar die Franse roomboter kunnen we in Nederland niet kopen denk ik.
    Wat is het alternatief als je er niet aan kunt komen?

    Groet,

    Rob

    Antwoord
    • Fabienne de Caluwé

      Dit is zure room , volgens mij bij ah te koop

      Antwoord
      • Een lepeltje lekkers

        Je kan inderdaad zure room gebruiken. Crème d’Isigny is een variant, te koop bij Delhaize.

        Antwoord
      • Jv.meerendonk

        Ik wil t maken .ksn ik calvados weglaten?ivm kids

        Antwoord
        • Annelies

          Ja hoor, dat kan zonder problemen. Veel kookplezier!

          Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.580 andere abonnees

%d bloggers liken dit: