Kaastaart in een glas met cranberry

23 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten

Mijn “all-time favorite” koekjes zijn de boterwafeltjes van Jules Destrooper. Hun krokante beet, échte botersmaak en zoet aroma voeren mij in een wip terug naar mijn kindertijd. Als ze toen op tafel kwamen, was het feest. We aten ze zo of smeerden er perenstroop op. En ook nu nog blijft zo’n koekje eten een echt verwenmoment.

Boterwafeltjes van Jules Destrooper in limited edition
  • Pin

Wat ik – naast de ambacht en de Belgische oorsprong – zo fantastisch vind, is dat er enkel natuurlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Hier geen palmolie, emulgator, aroma’s of conserveermiddelen, maar wel tarwebloem, suiker, boter, eieren, zeezout en natriumbicarbonaat (bakpoeder). Meer zit er niet in, en dat hoeft ook niet. Als je zelf koekjes bakt, gebruik je ook geen emulgator. En als je met kwaliteitsproducten werkt, heb je niet meer nodig om een smaakvol koekje te produceren.

Mini-kaastaartjes met cranberry
  • Pin

De lukken bestaan dit jaar maar liefst 175 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt Jules Destrooper 125 limited edition koekjesblikken uit, helemaal “vintage” zoals ze er 175 jaar terug uitzagen. De dozen zijn genummerd, en ik ben de gelukkige die nummer 21 in haar bezit heeft. Wat leuk om zo’n mooie doos thuisgestuurd te krijgen, een vroeg kerstcadeautje zeg maar!

Ik wil jullie graag laten meegenieten, en dus bedacht ik dit last-minute kerstdessert van kaastaart in een glas met cranberry. Het is heel snel te maken, maar smaakt van bij de eerste hap zoals kerst altíjd zou moeten smaken: aromatisch, rijk maar toch licht, scherp en ook een beetje zoet, vertrouwd en toch een tikkeltje anders. Je kan ze in een wip klaarmaken: de bereiding neemt hoogstens een half uurtje in beslag. En niet onbelangrijk: iedereen lust ze.

Ik wens jullie alvast een prachtig en vooral érg lekker kerstfeest toe!

Kaastaart in een glas met cranberry
  • Pin

Kaastaart in een glas met cranberry

Kaastaart in een glas is snel te maken, smaakt aromatisch, is rijk maar toch licht, vertrouwd en toch een tikkeltje anders.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • foodprocessor
  • 4 glaasjes

Ingrediënten
  

Voor de cranberry’s

  • 150 g cranberry’s
  • 1 mandarijn rasp en sap
  • water evenveel als het mandarijnsap
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels grand marnier of cointreau
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 steranijs

Voor de bodem

  • 50 g boter
  • 100 g boterwafeltjes

Voor het kaasmengsel

  • 185 g roomkaas type philadelphia
  • 1 mandarijn alleen de zeste
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 3 eetlepels bloemsuiker
  • 1 ei gesplitst
  • 100 ml room

Instructies
 

Voor de cranberry's

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat 4 minuten doorkoken, neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de bodem

  • Smelt 50 g boter op een zacht vuur.
  • Hou 2 boterwafels apart en cutter de andere fijn.
  • Meng er de gesmolten boter door tot je de textuur van nat zand krijgt.
  • Verdeel over 4 glaasjes.

Voor het kaasmengsel

  • Meng roomkaas met mandarijnrasp, vanille-extract en bloemsuiker.
  • Klop het eigeel los en meng door het kaasmengsel.
  • Klop het eiwit stijf en spatel erdoor.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte en spatel er ook door.
  • Verdeel het kaasmengsel over de koekjesbodem.
  • Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Voor de afwerking

  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
  • Leg de boterwafels op een rooster en zet ze 5 minuten in de oven. Ze worden nu plooibaar.
  • Neem uit de oven en snijd onmiddellijk in 4 driehoeken. Eens ze afgekoeld zijn, worden ze weer hard en kan je ze niet meer snijden.
  • Neem de mini-kaastaartjes uit de koelkast.
  • Verdeel er de cranberrysaus over.
  • Steek er een boterwafel-driehoekje in.
  • Serveer kaastaart in een glas met cranberry.
Trefwoord boterwafels, cranberry’s, kaastaart, kaneel, mandarijn, roomkaas, veenbessen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

8 Reacties

  1. Verdeyen

    Leuk om je recepten te lezen. Waar kan ik gemberpoeder kopen? Kan het nergens vinden. Dankjewel

    Antwoord
  2. jessie

    Wauw, wat een mooie site. Ziet er allemaal super lekker uit zeg! Ik kom hier snel nog’s inspiratie opdoen 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Jessie! <3

      Antwoord
  3. Emmy

    Op het menu voor Oudejaarsavond, mooi!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Oh zalig, laat het smaken!

      Antwoord
  4. Francine

    Dag Annelies,
    Ik volg je nog niet zo lang en van de recepten heb ik nog niet veel gebakken,maar dat komt wel.
    De tekst die je er bij schrijft is heel leuk om te lezen.
    Ik wens je, en jullie fijn gezin een schitterend jaar toe met heel veel creativiteit.

    Groetjes, Francine.

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Francine! Voor jullie ook! xxx

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest