Marokkaans stoofpotje met couscous

20 oktober 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Ik kijk in de keuken graag eens over de grens. Vandaag keken we richting Noord-Afrika en aten we een Marokkaans lamsstoofpotje met couscous. Ik heb het recept ooit uit een delicious geknipt, maar aan de beschrijvingen bij de foto’s kan ik merken dat het een recept van Jamie Oliver is. Ik hoop dat dit wat waard is qua bronvermelding!

Voor de vegetariërs: niet meteen wegklikken! Je kan hier een perfect vleesloos alternatief van maken, door simpelweg de lamsragout weg te laten. Doordat er kikkererwten in de saus zitten, hoef je geen vleesvervangers toe te voegen om een evenwichtig gerecht te bekomen.

Je start met de saus. Hiervoor stoof je een fijngesneden rode ui in een flinke scheut olijfolie, samen met een versnipperde rode chili, een achttal gedroogde abrikozen in fijne reepjes en een klontje boter.

Als de ui glazig is, voeg je er de volledige inhoud van een blik kikkererwten (dus ook het vocht), drie in blokjes gesneden tomaten, 2 koffielepels gemalen komijn, 50 ml water, het grootste deel van een bosje fijngehakte peterselie, en wat zout en peper aan toe. Laat het geheel een vijftal minuutjes pruttelen.

Plet het nadien een beetje met een vork of pureestamper zodat je een mooie saus krijgt. Giet er nog een scheutje balsamico-azijn bij voor wat meer evenwicht en houd op een zacht vuurtje warm.

Intussen doe je een 200 g couscous (ik gebruik volkorencouscous uit bio-planet) in een kom, overgiet je die met kokend water, en voeg je er wat citroensap, olijfolie, peper en zout aan toe. Dan dek je de kom af met plasticfolie tot al het water opgenomen is. Gewoon een beetje “fluffy” maken met een vork, bijkruiden en de overgebleven peterselie door mengen.

Tijd voor het vlees. Je kruidt de lamsragout rijkelijk met peper, zout en komijn, en bakt de blokjes vlees in een hete pan met olijfolie, tot ze goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer 2 minuten per kant.

En dan kan je alles serveren! Je kan erbij eventueel wat (gekruide) yoghurt eten, maar ook zonder is dit heerlijk! Het recept zal hier nog regelmatig op het menu staan denk ik, met of zonder vlees.

Ik vind het eigenlijk wel straf dat het vlees zo lekker mals was, gezien lamsragout normaalgezien eeuwen moet stoven om te vermijden dat je er een gebroken tand aan overhoudt… Jamie, you did it again!

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest