Lamsgehaktballetjes met tabouleh en salade van witte kool

18 november 2013 | Een lepeltje lekkers, Recepten

Zo lekker lang weekendkoken, dat is toch zalig hé. Je moet niet snel snel alles in elkaar flansen, terwijl twee oververmoeide kindjes voor je voeten lopen. Je moet niet in de gietende regen naar de winkel fietsen om nog wat last minute boodschappen te doen. Ah neen, je kan evengoed wachten tot de bui voorbij is. En je hoeft je niet beperken tot het “quick and easy”-register uit je receptenmap.

Enkele weken terug had ik lamsgehakt besteld bij de Geetkotmolenhoeve via ons Voedselteam. Ik had al die tijd al een tajine-achtig gerecht in mijn hoofd, maar uiteindelijk is het pas dit weekend gelukt om iets dergelijk op het familiemenu te zetten. De lamsgehaktballetjes met citroenige saus heb ik ooit leren maken in een kookles van KokkerELLEN, en ik herinner mij meteen de frisse maar toch aardse smaak. Ik serveerde er een tabouleh en salade van witte kool bij, uit diezelfde kookles. Heel anders en lekker, vind ik, al was mijn eindconclusie dat het citroenige in alle drie de componenten toch net iets te veel van het goeie was. Ik zou de volgende keer kiezen voor een tabouleh zonder citroen, en ook in de dressing voor de salade zou ik er iets voorzichtiger mee omspringen. En spijtiggenoeg waren de kindjes ook niet meteen grote fans. Toegegeven, dit is eerder iets voor gevorderde smaakpapillen.

Voor veggie varianten zou je van die vegetarische balletjes kunnen gebruiken, of misschien zelfs kikkererwten, maar don’t shoot the messenger, ik heb dat zelf nog nooit uitgeprobeerd. Van die gekruide tofu-reepjes zijn misschien ook een optie, maar ik ben zelf geen grote tofu-fan… Als iemand één van de opties – of het origineel, uiteraard – heeft uitgeprobeerd, laat mij zeker het verdict weten!

Ah, en voor de controlefreaks: reken toch minstens een kleine twee uur in de keuken om dit (met de twee bijgerechten) op tafel te zetten. De balletjes alleen zijn op een uurtje klaar. Je zou ze zo kunnen serveren met een stukje brood, om de heerlijke saus mee op te dippen, of met gekookte couscous, kwestie van de bereidingstijd wat te beperken.

Wat heb je nodig?

Voor de lamsgehaktballetjes
450 g lamsgehakt
3 grote uien, fijngehakt
1 bosje bladpeterselie, gehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen kaneel
snuifje cayennepeper
3 eetlepels boter
30 g verse gember, geschild en fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt (desgewenst zonder zaadjes)
een snuifje saffraandraadjes
1 bosje verse koriander, fijngehakt
sap van 1 citroen
3 dl water
1 citroen in vier partjes
zout en peper

Voor de Libanese witte koolsalade met munt en karwijzaad
1 teentje look
1 theelepel grof zout
1 eetlepel karwijzaad
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels olijfolie
300 g witte kool, dun geschaafd
2 eetlepels grofgehakte verse munt
2 eetlepels grofgehakte peterselie
zout en peper

Voor de tabouleh
5 bundels platte peterselie, fijngehakt
1 bundel munt, fijngehakt
4 lente-uitjes, in kleine rondjes geknipt
1 dl citroensap of meer/minder naar smaak
100 g bulgur of couscous
olijfolie
zout en peper

Hoe ga je tewerk?

Meng het lamsgehakt met de helft van de gehakte ui, peterselie, kaneel, komijn en cayennepeper.
Kruid met peper en zout (als het gehakt nog niet gekruid was).

Rol er balletjes ter grootte van een walnoot van.

Smelt de boter in een kookpot met deksel en bak er de rest van de ui, de gember, de chilipeper en de saffraandraadjes in.

Roerbak tot de ui begint te verkleuren.
Voeg er dan de koriander en het citroensap aan toe.
Giet het water erbij, voeg wat zout toe en breng aan de kook.

Laat de balletjes erin glijden, zet het vuur zacht en doe het deksel op de pan.
Pocheer de balletjes 20 minuten, keer ze af en toe.

Haal het deksel van de pan, stop de citroenpartjes ertussen en laat de saus onafgedekt nog minstens 10 minuten inkoken.

Wrijf voor de witte koolsalade de look met het zout en de helft van de karwijzaadjes tot een gladde pasta in de vijzel.
Meng er eerst het citroensap en dan de olijfolie door.
Voeg ook de andere helft van de karwijzaadjes toe.
Doe de kool met de munt en peterselie in een grote mengkom en schep er de dressing over.
Kruid eventueel bij met peper en zout.

Week voor de tabouleh de bulgur 10 minuutjes in kokend water (water bijgieten tot ongeveer 2 cm erboven).
Meng er de peterselie, munt en lente-ui door.


Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest