Koekjes met cranberry en witte chocolade

13 februari 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Valentijn staat alweer voor de deur. En naar jaarlijkse gewoonte kies ik dan eerder voor een zelfgebakken koekje, dan voor een gekochte doos pralines, een nieuwe fles parfum of -godbetert- een paar kousen. Vorig jaar bakte ik samen met de oudste dochter margrietjes, dit jaar ga ik met beide meisjes voor koekjes met cranberry en witte chocolade. En hoe banaal die titel ook mag klinken: ze zijn écht om op te vreten!

Ja: ze zitten vol met suiker, échte boter en chocolade, maar dat maakt ze net zo onweerstaanbaar. Door de toevoeging van havermout kan je jezelf nog voorhouden dat ze eigenlijk gewoon goed voor je zijn. En dat zíjn ze ook: instant geluk in een krokant kleinnood.

Het recept haalde ik uit Feest van Nigella Lawson (gespot tijdens datzelfde uiterst vruchtbare uitje naar de binnenspeeltuin, waar ik ook al deze verrassende steak en deze aromatische balletjes vond). Ze stonden in het hoofdstuk “Kerstmis”, maar ik vind dat ze minstens evengoed bij het feest van de liefde passen. Want wat zegt beter “Ik zie je graag” dan een doos van de lekkerste, knapperigste en decadentste koekjes die je je kan bedenken?

Bron: Feest van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

Voor 40 stuks

140 g bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl fleur de sel, geplet
75 g havermoutvlokken
125 g boter, op kamertemperatuur
75 g donkerbruine suiker
100 g kristalsuiker
1 ei
1/2 tl vanille-extract
75 g gedroogde cranberry’s
50 g pecannoten, grof gehakt
140 g witte chocolade, grof gehakt

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte, geen hetelucht).

Doe bloem, bakpoeder, fleur de sel en havermout in een kom en meng.
Doe de boter en de twee soorten suiker in een andere kom en klop door elkaar met de mixer.
Klop er ook het ei en vanille-extract door.
Roer er het bloemmengsel door, en spatel er nadien ook de cranberry’s, pecannoten en chocolade door.
Zet het deeg een kwartiertje in de koelkast.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol balletjes ter grootte van een golfbal van het deeg, of laat je assisteren.


Leg ze met een beetje ruimte ertussen op het bakpapier.


Druk plat met een vork.

Bak de koekjes in 15 minuten bleekgoud.
Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op de plaat (op dit moment worden ze krokant).
Leg op een rooster en laat afkoelen tot kamertemperatuur (als je zo lang kan wachten…).

Serveer de koekjes met cranberry en witte chocolade.

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

3 Reacties

  1. gerhilde maakt

    Ik koop zulke koekjes vaak in de winkel. Moet ze toch eens zelf proberen maken. 🙂

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Deze zijn écht eenvoudig te maken, en écht zo lekker! Het zijn echt mijn lievelingskoekjes. En in een blikken doos kan je ze lekker lang bewaren: ze blijven krokant en vers. Zeker eens proberen! 🙂

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest