Knolseldersoep met appel en walnoten

7 december 2019 | Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snel klaar, Verwarmende soep

Ik hou van feestvoorpret. Niets zo gezellig als met een dekentje en een tasje koffie in de zetel kruipen, er een heleboel kookmagazines en -boeken bijnemen en de tijd vergeten wanneer je wegzinkt in een wereld van feeërieke verlichte kerstbomen, vredige sneeuwlandschappen en royaal gevulde borden naast het haardvuur in een pittoreske houten chalet. Dat ik dan eigenlijk gewoon thuis in druilerig Gent zit, dat vergeet ik voor het gemak even…

December is zo’n maand vol tradities. Zoals elk jaar organiseer ik met mijn mama en zus een zondagnamiddag om het kerstmenu samen te stellen. We brengen alledrie onze inspiratie mee, halen een hoop oude kooktijdschriften en uitgescheurde recepten uit de kast en gaan aan de slag. Eerst maken we een longlist met alles dat er lekker en origineel uitziet, en dan komt het moeilijkste stuk: schrappen. Wat wel, wat niet. Wat is wel goed, maar houden we misschien beter voor Nieuwjaar? Welke gang is te zwaar en zullen we niet meer opkrijgen? Welke gerechten passen niet in het rijtje, of vragen te veel voorbereiding?

En zo komen we tot ons menu. Het is elk jaar weer puzzelen, maar dan van de leuke soort. Dat is zo’n gezellige bedoening, gewoon omdat we alledrie houden van koken en – nog meer – van lekker eten. We proberen graag iets nieuws uit, maar ook klassiekers passeren regelmatig weer de revue.

Knolseldersoep met appel en walnoot / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Knolseldersoep met appel en walnoten

Dit jaar heb ik alvast deze knolseldersoep met appel en walnoot op de longlist gezet. Inspiratie voor het recept vond ik bij de klassieke waldorfsalade, die dezelfde smaken combineert. Dit keer heb ik het geheel afgewerkt met gedroogd rundvlees. Ik dacht eerst Italiaanse bresaola te kopen, maar zag toen dat Ganda Ham gedroogde rubia gallega in het assortiment had. En ik wil natuurlijk geen kans onbenut laten om Gentse producten te gebruiken.

Ingrediënten knolseldersoep / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze knolseldersoep met appel voegt alvast een verfijnde toets toe aan het menu. De garnituur van walnoot, kervel en rundvlees maakt het helemaal af. Ook een ideetje voor jouw feesttafel?

Knolseldersoep met appel en walnoot / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Knolseldersoep met appel en walnoten

Deze knolseldersoep met appel wordt afgewerkt met walnoot, kervel en gedroogd rundvlees. Zo krijg je een feestelijk voorgerecht dat toch snel te maken is.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien schoongemaakt en gepeld
  • 2 teentjes look gepeld
  • 4 stengels bleekselder schoongemaakt
  • klontje boter
  • 1 bouquet garni 5-tal takjes tijm en 1 laurierblad, samengebonden
  • 1 knolselder schoongemaakt en geschild
  • 2 boskoop appels geschild en klokhuis verwijderd
  • 1 l gevogeltefond
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • peper en zout

Voor de afwerking

  • 1 granny smith appel in staafjes gesneden
  • 3 sneetjes gedroogd rundvlees bijv. bresaola, of filet d'anvers, in reepjes gesneden
  • enkele walnoten gehakt
  • enkele takjes kervel alleen de blaadjes
  • olijfolie
  • room licht opgeklopt
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

  • Hak uien, look en selder grof.
    Groenten snijden / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof er de groenten samen met het bouquet garni in aan. Laat niet kleuren.
  • Snijd intussen de knolselder en appels in stukken.
  • Voeg ze toe aan het uimengsel en stoof even mee tot ze licht glazig worden.
  • Bevochtig met gevogeltefond tot de groenten nét onderstaan.
  • Breng aan de kook en laat in 30 minuten gaar koken.
  • Verwijder het bouquet garni en mix de soep samen met de room glad.
  • Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Voor de afwerking.

  • Verdeel de soep over 4 borden.
  • Garneer met appel, rundvlees, walnoten en kervel.
  • Besprenkel met olijfolie en schep er hier en daar en toefje room op.
  • Werk af met zwarte peper van de molen.
    Knolseldersoep in glazen potjes_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Serveer de knolseldersoep met appel en walnoot.

Notities

Voorbereiden: Je kan de soep volledig vooraf maken en eventueel zelfs invriezen tot gebruik. In dat geval voeg je de room best pas toe na het ontdooien.
Trefwoord appel, feestrecept, knolselder
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…

2 jaar geleden: Soep van peterseliewortel met gerookte zalm
3 jaar geleden: Kalkoen met speculaas en cranberries
4 jaar geleden: Tiramisu macarons
5 jaar geleden: Tomaat-garnaal in een nieuw kleedje
6 jaar geleden: Yoghurtcake met citroen

  • Soep van peterseliewortel met gerookte zalm / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kalkoen met speculoos en veenbessen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Tiramisu macarons
    • Pin
    • Pin
    • Pin

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

2 Reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest