Kipstoofpot met druiven en de lekkerste worteltjes

10 februari 2015 | Een lepeltje lekkers, Home thema, Kiplekker, Recepten

Ik ben net terug van tien dagen Kroatië. Acht daarvan waren voor het werk, twee gewoon voor mijzelf. En die extra dagjes zorgden ervoor dat ik met een heel ander gevoel naar huis kwam: een leeg hoofd, vrolijk optimisme en een ontspannen geest. Het werk leek ineens als weer zó ver achter mij te liggen, ook al zat er maar een weekend tussen. Mijn Ierse vriendin Ann en ik namen uitgebreid de tijd om de “gaststad” Zagreb te verkennen en we persten er op zondag zelfs nog een heuse uitstap naar de Plitvice meren uit. Die laatste was onvergetelijk, en meer dan de moeite (een helse rit door besneeuwde heuvels en ijzige dalen) waard. Want net door die eenzame rit ernaartoe – mochten de wegen in België er zo bijliggen, heel het land lag plat – was de wandeling langs de “canyon” een aaneenrijging van solitaire landschappen, desolate wandelpaden en besneeuwde boomtoppen waar geen mens zich tussen leek te wagen. Héérlijk dat je zoiets kan meemaken door je werk!

Ondanks de fijne en elegante gastronomie ter plaatse – denk Italië: pasta, zuiders groenten en truffels waren nooit ver weg – had ik eens thuis meer dan ooit nood aan comfortfood uit eigen keuken. Tien dagen restaurant is toch wat te veel van het goeie, zelfs voor een rasechte foodie als ik. En dus gingen we aan de slag met een lekker troostende kipstoofpot van Jamie. Door de toevoeging van dragon en druiven krijgt de anders vrij eenvoudige casserole een frisheid die je niet zou verwachten in dit soort gerechten. Wij aten er de lekkerste worteltjes (eveneens naar recept van Jamie) en een smeuïge aardappelpuree bij.

Bron: “Jamie, de basis van het koken” en “De Naked Chef is terug” van Jamie Oliver

Wat heb je nodig? 

8 kippendrumsticks
zout en peper
1 el graantjesmosterd
2 el bloem
olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
1/2 bussel witte selder, in dunne plakjes
handvol peterselie, stelen en blaadjes apart, beiden fijngehakt
bos dragon, blaadjes en stelen apart, beiden fijngehakt
boter
2 glazen witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 slaharten, in vieren
klein bosje witte druiven zonder pit, gehalveerd

Voor de worteltjes

500 g jonge worteltjes, schoongemaakt en in gelijke stukjes gesneden
1/2 kl komijnzaad, geplet
1 handvol tijmblaadjes
4 goeie klontjes boter
1 glas witte wijn
zout en peper

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kruid de kip met peper en zout.
Maak met je vinger voorzichtig het vel van het vlees los en wrijf er wat mosterd tussen.

Wrijf in met bloem, en schud even zodat de overtollige bloem eraf valt.
Bewaar deze.

Verhit een grote scheut olie in een grote stoofpot.

Bak er de drumsticks rondom in aan in ongeveer 10 minuten.
Ui, look en selder aanstoven
  • Pin
Neem uit de pot.
Bak de ui, look en bleekselder aan in dezelfde pot.
Ui, look en selder aanstoven
  • Pin
Voeg er de fijngesneden peterselie- en dragonstelen bij.
Doe er wat boter en de overgebleven bloem bij.
Laat even bakken en schraap intussen de aanbaksels van de bodem met een houten lepel.
Voeg er de wijn aan toe en laat tot de helft inkoken.
Bevochtigen met wijn en bouillon en kip opnieuw toevoegen
  • Pin
Doe de kip terug in de pot en giet er de bouillon bij.
Afdekken met bakpapier
  • Pin
Leg er een bakpapier op en zet het vuur uit.

Voor de worteltjes neem je een groot stuk aluminiumfolie.
Leg de worteltjes erop.
Verdeel er komijn, tijm en boter over.
Vouw de zijkanten wat omhoog en giet er de wijn bij.
Kruit met peper en zout.

Maak het pakketje dicht.

Zet de stoofpot en de papillotte met worteltjes in de oven.
Bak 45 minuten tot beiden gaar zijn.

Schep de kip uit de pot.
Zet de stoofpot opnieuw op het vuur.
Doe er de sla, druiven en peterselie- en dragonblaadjes bij.
Warm even door en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de saus over de kip en serveer met de worteltjes.

Nog enkele kiplekkere recepten

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Pasta met pestoroomsaus, kip en broccoli

Deze pasta met pestoroomsaus smaakt heerlijk verfijnd, en toch kost hij weinig tijd. Reken niet meer dan 30 minuten keukentijd. Als je kant-en-klare pesto gebruikt, kost het gerecht je zelfs maar een dik kwartier. Ideaal voor drukke dagen. En hier thuis kunnen we van...

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

Kip met za’atar en geroosterde groenten

Kip met za’atar en geroosterde groenten

De snelste en veruit makkelijkste manier om een avondmaal op tafel te zetten, is alles in de oven gooien en hopen op het beste. En dat is zo ongeveer de beschrijving van dit recept voor kip met za'atar en geroosterde groenten. Alleen hoef je geen schietgebedje te...

2 Reacties

  1. eklijr

    Ow baby. Dragon is tegenwoordig een van mijn favoriete kruiden, dus dat ga ik eens uittesten! En Plitvice vond ik ook prachtig…in de winter gaan is wel een goed idee want ik augustus was het er zoooo druk!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Ik heb inderdaad gehoord dat het er in de zomer een overrompeling is! Maar nu was het erg rustig en vredig.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest