Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan

Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan / www.eenlepeltjelekkers.be

Nu de vakantie definitief achter ons ligt, de school weer gestart is en ikzelf tot over mijn oren in het werk zit, raakt het koken al eens op de achtergrond. We behelpen ons met ingevroren ovenschotels, ingrediënten uit de voorraadkast en snel-klaar gerechten. Minder smaakvol is ons avondmaal daardoor niet… Lekker eten staat voor mij gelijk aan “met liefde gemaakt”, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daarvoor uren in de keuken moet staan met een aanrecht vol exotische producten.

Venkel, Honingtomaten, krieltjes en tijm_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be

Dit recept voor kabeljauw met tomaat en venkel is daarvan het lichtend voorbeeld: je hebt, naast olie en specerijen, slechts vijf (5!) ingrediënten nodig, je moet er niet bij nadenken en alles gaat in één en dezelfde pan. Weinig afwas, weinig boodschappen, weinig inspanning: de heilige drievuldigheid voor drukke weekavonden.

Kabeljauw met Honingtomaat en venkel / www.eenlepeltjelekkers.be

Als je kwaliteitsproducten gebruikt, heb je ook niet veel nodig om een smaakvolle maaltijd te bereiden. De Honingtomaten van Looye zijn daarvoor perfect. Dat zijn kerstomaten aan de rank, met een honingzoete smaak en stevige beet. Ze worden gekweekt in Nederland en geselecteerd op basis van uitzicht, smaak en textuur. Slechts de allerbeste vruchten krijgen uiteindelijk het label Honingtomaten mee. Het zijn dus echte smaakbommetjes. Ze zijn verkrijgbaar bij Delhaize, Carrefour en de lokale groenteboer.

Ik zet alle stappen van dit eenvoudige recept alvast op een rijtje.

Venkel fijnsnijden en mengen met tijm_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Venkel en krieltjes roosteren. Ik begin met de harde groenten, die hebben het meeste oventijd nodig. Om de venkel schoon te maken, snijd je er eerst de stengels af. Verdeel hem in kwarten, en snijd er de harde kern uit. De kwarten kan je nu in repen snijden. De krieltjes snijd je ongeschild in 4.
Honingtomaten, venkel, krieltjes_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Groenten roosteren. Verdeel venkel en krieltjes over een bakplaat of ovenschotel, doe er de tijmblaadjes bij en besprenkel met lookolie. Je kan uiteraard ook een neutrale olijfolie gebruiken, maar de lookolie geeft meteen extra smaak, zonder dat je effectief teentjes moet staan pellen. Citroenolie doet het in dit recept ook goed. Kruid royaal met peper en zout en schuif in de voorverwarmde oven.
Kabeljauw en Honingtomaten op venkel leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Honingtomaten en vis toevoegen. Check na 25 minuten of de krieltjes en venkel gaar zijn: als een aardappelmesje er vlot doorgaat, zit je goed. Halveer nu de Honingtomaten en verdeel ze over het venkelmengsel. Snijd de kabeljauw in stukken en leg tussen de groenten. Besprenkel met olie, kruid bij, en bak 10 minuten.
Kabeljauw met tomaat en venkel_closeup / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Afwerken met venkelgroen. Haal de ovenschotel uit de oven en garneer met venkelgroen. Verdeel de kabeljauw met tomaat en venkel over de borden.
Kabeljauw met tomaat en venkel op bord / www.eenlepeltjelekkers.be

Dat is het al! Meer werk is er niet aan. Vijf ingrediënten en één pan: dat klinkt toch als muziek in de oren?

In samenwerking met Looye Kwekers.
Disclaimer: Ik ga enkel samenwerkingen aan met merken waar ik achter sta, en die ik zelf ook koop. Deze blogpost bevat enkel en alleen mijn eigen mening en is volledig mijn eigen werk.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen
4 middelgrote venkelknollen, gewassen
half bosje tijm, alleen de blaadjes
12 krieltjes, gewassen
3 el lookolie
peper en zout
350 g Honingtomaten
700 g kabeljauwhaasje

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).

Venkel fijnsnijden en mengen met tijm_closeup / www.eenlepeltjelekkers.be

Maak de venkel schoon en houdt het venkelgroen apart.
Verwijder de harde kern en snijd in dunne repen.
Snijd de krieltjes in kwarten.
Schep venkel en krieltjes in een ovenschaal of op een bakplaat om met tijmblaadjes en lookolie. Kruid royaal met peper en zout.

Schuif in de oven en bak in 25 minuten gaar.

Kabeljauw, tomaten, venkel en krieltjes_closeup / www.eenlepeltjelekkers.be

Halveer de Honingtomaten en snijd de kabeljauw in stukken van +/- 10 cm.
Verdeel over het venkelmengsel, kruid bij met peper en zout en sprenkel er nog een beetje olie over.
Bak nog eens 10 minuten in de oven tot de vis gaar is.

Neem uit de oven en werk af met het venkelgroen.
Verdeel over 4 borden en lepel er wat van het kookvocht uit de ovenschaal over.

Serveer de kabeljauw met tomaat en venkel.

Kabeljauw met tomaat en venkel in één pan / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Plaatkoek met pruimen en crumble
3 jaar geleden: Taris olijfolie: de zon op je bord
4 jaar geleden: Mosselen in rode curry met kokossambal
5 jaar geleden: Omgekeerde pruimentaart
6 jaar geleden: Supersnelle pizza’s die je niet meer zal kunnen missen

  • Plaatkoek met pruimen en crumble / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Olijfbomen Taris olijfolie / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Mosselen in rode curry / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Omgekeerde pruimentaart
Print Friendly, PDF & Email

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.