Gnocchi met bruine boter en labneh

Gnocchi met bruine boter en labneh / www.eenlepeltjelekkers.be

Een dikke tien jaar geleden, toen mijn liefde voor koken al volop aanwezig was, begon ik op het wereld wijde web te zoeken naar recepten, verhalen en weetjes over gastronomie. Mijn honger was – zoals altijd – onstilbaar en ik bracht heel wat uurtjes door op zoek naar een origineel gerecht of een interessant artikel. En zo stuitte ik op Cuberdon en Macaron. Het moet zowat de eerste Vlaamse foodblog geweest zijn. En Anniek wist mij meteen te overtuigen met haar sappige schrijfstijl en gezellige keukenpraat.

Dagny Ros en de foodbloggers

Terug naar 2020. Intussen heb ik Anniek al talloze malen ontmoet en blijkt ze in het echt een even authentieke dame als haar blog doet uitschijnen. Ze ruilde het origineel intussen voor Tafelklap, waar ze nog steeds de leukste verhalen over de Vlaamse volkskeuken 2.0 – met alle internationale invloeden die daarbij horen – met groeiend enthousiasme deelt.

Anniek lanceerde voor haar 10e blogverjaardag een wedstrijd. Ze daagt lezers uit om een recept uit haar rijkgevulde archief te moderniseren. De winnaars worden in het najaar getrakteerd op een Tafelklap-etentje aan haar keukentafel. Als fan van het eerste uur kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik koos voor boontjes met eieren en zoetemelksaus. Dat is een traditioneel recept uit de Denderstreek, dat vroeger ook bij mij thuis dikwijls op tafel stond. En ik maak het ook nu nog regelmatig voor mijn dochters, want ik wil de traditie in ere houden en – eerlijk is eerlijk – het is gewoon lekker.

Gnocchi, eieren, boontjes en bieslook / www.eenlepeltjelekkers.be

De saus wordt traditioneel gemaakt van beurre noisette met melk. In mijn versie van gnocchi met bruine boter en labneh ging ik aan de slag met de hoofdingrediënten: aardappels, eieren, boontjes, zuivel en bruine boter. De aardappels verving ik door kant-en-klare gnocchi, die ik na het koken door een goed gekruide beurre noisette roer. Om het geheel helemaal naar 2020 te transporteren, en daarbij ook Anniek’s nieuwe voorliefde voor de Midden-Oosterse keuken te bewaren, verving ik de melk door labneh. Tegenwoordig vind je dat in de supermarkt, maar zelf maken kan ook: op Tafelklap vind je uitgebreide instructies. Mijn gerecht wordt afgewerkt met opgelegde sjalotjes en bieslook, voor wat extra frisheid.

Gnocchi door bruine boter roeren / www.eenlepeltjelekkers.be

Deze gnocchi met bruine boter en labneh is de hedendaagse versie van één van mijn jeugdfavorieten. Zowel deze als het origineel zullen hier nog vaak op tafel komen. En intussen wens ik Anniek alvast een dikke proficiat met haar 10 jaar bloggen. Dat er nog minstens zo veel jaren mogen bijkomen!

Wat heb je nodig?

2 sjalotten, gepeld en schoongemaakt
3 el witte wijnazijn
peper en zout
500 g boontjes (sperziebonen, peultjes, sugarsnaps of boterbonen)
4 eieren
50 g gezouten boter
500 g aardappelgnocchi (in het versvak van de supermarkt)
100 g labneh (of zure room)
klein bosje bieslook, fijngehakt

Hoe ga je tewerk?

Snijd de sjalotten in dunne ringen, meng met witte wijnazijn en 1/2 tl fijn zeezout.
Laat minstens 30 minuten marineren.

Kook de boontjes en eieren 5 minuten in flink gezouten water.
Giet af en laat de eieren afkoelen in koud water.

Smelt de boter in een pan op laag vuur en laat bruin worden (tot hij naar koekjes ruikt).
Kook de aardappelgnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af, laat even uitlekken in een vergiet en roer door de bruine boter.
Kruid royaal bij met peper en zout.

Verdeel de labneh over 4 borden.
Schep er de boontjes en gnocchi op.
Pel de eieren, halveer en schik op de borden.
Werk af met sjalot en bieslook.

Serveer de gnocchi met bruine boter en labneh.

Gnocchi met bruine boter en labneh / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
4 jaar geleden: Panzanella met mozarella
5 jaar geleden: Yoghurtijslolly’s met bosbessen
6 jaar geleden: Pasta met gekaramelliseerde venkel, rucola en pecorino

  • Gekaramelliseerde zalm met zomersalade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Panzanella met mozzarella / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Yoghurtijslolly's met bosbessen
Print Friendly, PDF & Email

Laat hier een reactie achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.