Gezond en makkelijk weekmenu voor keuken-linkerhanden

13 februari 2015 | Recepten

Ik ben een echte foodie. Dat mag niet verbazen als je met enige regelmaat deze blog leest. Ik adem “eten”, ik denk er voortdurend aan en sta te popelen om nieuwe en onbekende gerechten uit te proberen.

Maar ik besef maar al te goed dat ik daarmee absoluut niet in de meerderheid ben. Voor veel mensen is ‘s avonds koken een heuse opdracht, een “noodzakelijk kwaad” omdat het aanbod lekkere en gezonde kant-en-klaar-maaltijden bedroevend klein is.

Behoor je tot die laatste categorie, en heb je in een vlaag van onbezonnen overmoed – of uit “plichtsbesef”, omdat je nu eenmaal mijn collega, familie of vriendin bent – toch deze blog gevonden, dan hoop ik je vandaag alsnog een stapje op weg te helpen.

Een tijdje terug gaf ik al een aanzet met vijf shortcuts om de “dagelijkse kookplicht” te vereenvoudigen en tips rond het maken van een weekmenu. En vandaag wil ik jullie een concreet voorbeeld van zo’n gezond en gevarieerd weekmenu geven.

Deze post kadert in de Boost your positivity uitdaging die Kelly en Oon opstartten. Ikzelf kook bijna dagelijks, en meestal met veel goesting. Doordat ik het zodanig leuk vind om mijn gezin iets lekkers en homemade voor te schotelen, geeft dat kookritueel mij een dikke portie energie. Echt iets dat mijn “positivity boosts” dus!

En ik zou het echt fantastisch vinden als ik iemand, al was het maar één enkele ziel, zou kunnen inspireren om ook eens aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met dit weekmenu. Ik heb zorgvuldig gekozen voor recepten die vrij eenvoudig te bereiden zijn, weinig (niet-vaatwasbestendige) afwas opleveren en gezond zijn voor het hele gezin.

Ik ging uit van drie keer veggie en twee keer vis. De pastagerechten heb ik tot twee kunnen beperken (een hele uitdaging, want niks zo makkelijk als een pastaatje maken na een drukke werkdag) en drie avondmalen zijn uitgesproken kindvriendelijk. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs een keuken-groentje dit weekmenu op tafel kan zetten.

En om het je nóg makkelijker te maken, kan je hier ook het boodschappenlijstje voor het hele menu downloaden, mét vermelding van wat je waarschijnlijk in voorraad hebt. Best even checken voor je aan de slag gaat dus!

Maandag

De eerste dag van de week is altijd een beetje pompen of verzuipen. ‘s Avonds wil ik dan ook graag iets dat iedereen lust en waarvan ik niet té veel opkuis heb. Deze pompoenschelpjes met hazelnootpesto passen perfect in dat plaatje. Voor de kindjes hou ik de pesto apart, maar de radicchio lusten ze op deze manier wel, omdat hij zijn bitterheid wat verliest in het kookproces.

Dinsdag

Op dinsdag is het hier dikwijls een drukte van jewelste: de papa werkt later, de kindjes rennen al zingend het huis door, en ik probeer snel nog iets lekkers klaar te maken voor ik  naar de fotografiecursus vertrek. In dat opzicht zijn deze Marokkaanse mosselen ideaal: snel klaar, weinig werk en – althans in ons huis – een succesnummer!

Zowel mosselen als couscous zijn trouwens dikke vriendjes met de drukbezette kok: ze zijn in geen tijd klaar en je kan er niet zo heel veel fout mee doen. 

Woensdag

Ha, woensdag, het midden van de week: dat vraagt om een gemakkelijk gerechtje dat iedereen lust. Deze zonneschijnsoep van geroosterde groenten voldoet aan alle voorwaarden. Voel je trouwens niet verplicht de opgelijste groenten te gebruiken: ook geroosterde wintergroenten (denk wortel, pastinaak, aardpeer, pompoen, …) laten zich uitstekend verwerken tot een hartverwarmend soepje!

Donderdag

Tijd om dé tijdswinners van de keuken boven te halen: de wok en de pasta! In dit recept gebruik ik weliswaar parelcouscous, maar een andere kleine pastasoort zoals orzo of fregola zou het hier ook heel erg goed doen. Je kan de overgebleven courgette van de soep gebruiken, of kiezen voor andere groentjes die nog liggen te verwelken in je koelkast. Het principe is grotendeels hetzelfde als bij de pompoenschelpjes van maandag: alles in één pot klaarmaken voor ultiem comfort en geen afwas (zeker als je een wok met antikleeflaag gebruikt). Aan de slag! 

Vrijdag

TGIF en al, en op naar het weekend met deze maïsburgertjes! Snel wat mixen, mijmerend beslag lepelen in een laagje olie, en broodjes, groentjes en saus naar keuze op tafel zetten. De kindjes vinden het trouwens extra leuk als ze zelf hun burgertje mogen samenstellen. 

Zaterdag

Onze zaterdagen zijn altijd goed gevuld: ‘s ochtends zwemles voor de grootste meid, en na het middagdutje van de mini racen we nog gauw richting supermarkt om de voorraad voor de volgende week in te slaan. Hoewel ik in de dagen vooraf altijd grote voornemens heb over heuse feestmenu’s en experimentele desserts, zakt de moed mij tegen de avond meestal in de schoenen, en ben ik maar wát blij dat ik deze kinderfavoriet – ons allen bekend in een belabberde versie bij de meubelgigant – gepland heb. 

Zondag

Zondag rustdag. En dat mag je letterlijk nemen: we slapen wat langer, lopen tot de middag in pyjama, en plannen nadien een uitstap voor de kindjes. ‘s Avonds wil ik toch graag iets specialer op tafel, iets dat een beetje “Woohoo, Sunday!” schreeuwt. Een lekker visje is dan ook ideaal. Ik gaf er freekeh bij, een wat minder courante graansoort die nog mooi oogt ook. Groot feest op tafel, weinig rommel in de keuken: de ideale combinatie voor een lazy Sunday. 

Al dat lekkers heeft mij alvast een flinke dosis energie voor de komende drukke week bezorgd. Kleurrijke gerechten zijn sowieso een stuk smakelijker dan die kwak ondefinieerbare puree uit de bedrijfskantine. Probeer het dus eens, ik ben er zeker van dat je een aantal pareltjes zal ontdekken die nog een leven lang meekunnen.

Maak je dit weekmenu, of één gerechtje ervan, laat dan zeker iets weten! Op Instagram kan je mij taggen of #lieziepeasy toevoegen, en op Facebook mag je gerust een berichtje op mijn tijdlijn plaatsen. De firma is u eeuwig dankbaar.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

4 Reacties

  1. Sabrina

    Mij heb je ook weten te inspireren, minstens drie gerechtjes die ik zeker ook eens ga uitproberen!

    Antwoord
  2. oon

    Interessant! Ik moet hier duidelijk vaker komen lezen. Bedankt voor de inspiratie!

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Bedankt Oon! Ik hoop in elk geval enkele lezers te inspireren! 🙂

      Antwoord
  3. fiekefatjerietjes

    Leuk! Ik zag deze challenge te laat, ik had best ook mee kunnen doen. Maar ik denk erover om tijdens Dagen Zonder Vlees weekmenu’s online te zetten…
    Hier komen de laatste tijd (omwille van andere werkuren) vaker eenvoudigere dingen op tafel, maar ik kan nog steeds heel erg genieten van in het weekend uitgebreid(er) te koken en te bakken!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest