De lente komt dichterbij. Al is het buiten nog niet altijd te zien – of zelfs te voelen, ik merk het al goed aan mijn “kookgoestingskes”. De recepten voor zware ovenschotels en copieuze maaltijden gaan aan de kant; in de plaats komen lichte, kleurrijke gerechten op tafel, met hier en daar al eens de eerste primeur of een sappig stukje melklam. Maar de realiteit is dat de lentegroenten nog dun gezaaid zijn: het zijn toch nog steeds de laatste knollen en wortels die de rekken van de winkels sieren. En dus zit er niets anders op dan hiermee een zonnig gerecht op tafel te toveren, zoals met deze geroosterde wortels met feta en granaatappel.

Inspiratie haalde ik bij Libelle Lekker. Ik verving de geitenkaas uit hun recept door een overschotje feta, en voegde wat extra groene kruiden toe om het geheel extra fris te maken. Het resultaat is een erg gemakkelijk, maar bovenal smakelijk gerecht, dat voldoende vult maar nooit te zwaar wordt. Je kan de krieltjes trouwens gerust achterwege laten; ik vond ze alleen een extra “lente” toets toevoegen, dus kon ik het mij niet laten er enkele mee op de bakplaat te gooien. Wij aten dit gewoon zo – lekker in al zijn eenvoud, maar met een pittige pesto kan je het hele gerecht nog wat optillen.

Inspiratie: Libelle Lekker januari 2016

Wat heb je nodig?

800 g (regenboog) wortels, geschild en in grote stukken gesneden
250 g krieltjes, gewassen en gehalveerd
2 teentjes look, gekneusd
1 biologische sinaasappel, gewassen en in 8 partjes gesneden
olijfolie
peper en zout
5-tal takjes tijm
100 g feta
pitjes van 1/2 granaatappel
peterselie

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.


Leg er de wortels, krieltjes, teentjes look en partjes sinaasappel op.
Besprenkel royaal met olijfolie en kruid kwistig met peper en zout.
Hussel door elkaar zodat alle groenten een laagje olie hebben.
Verdeel er de tijm over.
Schuif de bakplaat 45 minuten in de oven.

Neem de bakplaat uit de oven en verkruimel er de feta over.
Bestrooi met de granaatappelpitjes en verdeel er de takjes peterselie over.

Serveer de geroosterde wortels met feta en granaatappel.

Nog enkele eenpansgerechten

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

2 Reacties

  1. Laura | liefdevoorbakken

    Wauw dit wil ik graag een keertje proberen, ziet er goed uit! Je zegt ‘pittige pesto’ toevoegen, bedoel je dan pesto rosso?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Ik had het eerder op eentje van/met rucola, of een homemade groene pesto met genoeg peper ?.

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest