Gekaramelliseerde zalm met zomersalade

13 juli 2019 | Belgisch zomerweer, Gemakkelijke visrecepten, Gesponsorde berichten, Gezond, Hittegolf, Home thema, Recepten

De geur van vers gemaaid gras, lichtbundels die ‘s ochtendsvroeg al hun weg in de kamer vinden, het getsjirp van krekels als ik ‘s avonds op ons balkon zit… Het verveelt mij nooit. Ik ben een zomermeisje. Ik hou van de nostalgie die het seizoen met zich meebrengt: eindeloze dagen in de tuin, in het gras starend naar de hemel, zonder besef van tijd. Ik wou dat ik nog eens kon terugkeren naar die dagen… Maar tot dat lukt, probeer ik voor onze meisjes een even onbezorgde zomer te creëren.

Gekaramelliseerde-zalm-met-zomersalade-close-up / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zo lang de zon hoog aan de hemel staat, wil ik eten dat zomer schreeuwt. Denk panzanella, gazpacho en een salade van watermeloen en feta. En als er weinig tijd is, gewoon wat komkommerschijfjes en tomaten met balsamicoazijn bij de boterham.

Gekaramelliseerde zalm met zomersalade - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Voor het avondeten zoek ik mijn toevlucht tot frisse, makkelijke gerechten, zoals deze gekaramelliseerde zalm. Ik bedacht het recept voor op de barbecue, maar de laatste keer dat ik hem wilde maken, verduisterden donkere wolken de lucht, stak de wind op en zag het er zelfs even naar uit dat het zou gaan regenen. Geen nood: ik stak de zalm in mijn oven en na 15 minuten konden we zorgeloos aan tafel schuiven. Geen vlammen, geen verbrande randjes, geen rook. Gewoon een gekaramelliseerde zalm die tot in de perfectie gegaard was. Ik serveer er hier een frisse zomersalade van tomaten en perzik bij: een combinatie die het verrassend goed doet bij de pittig-zoete zalm en de frisse kruiden.

Zomersalade - ingrediënten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Om de zalm sappig te houden, voeg ik wat stoom toe aan het bakproces. Dit zorgt voor een meer gelijkmatige garing en gaat uitdroging tegen. Het is een functie van mijn oven die ik nog maar net ontdekt heb, maar die voor een groot verschil kan zorgen. Ook voor grote stukken vlees en gebak kan zo’n beetje stoom wonderen doen. Maar of je hem nu in de oven bakt, of gezellig grilt op de barbecue: smaken zal het sowieso!

In samenwerking met ATAG.

Gekaramelliseerde zalm met zomersalade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Gekaramelliseerde zalm met zomersalade / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gekaramelliseerde zalm met zomersalade

Deze gekaramelliseerde zalm kan je op de barbecue of in de oven bereiden. De salade met tomaat en perzik past er uitstekend bij.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Marineertijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Visgerecht
Keuken Belgisch, Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 700 g zalmfilet

Voor de marinade

  • 1 eetlepel fijne mosterd ik gebruik Fins Gourmets van Maille
  • 1 eetlepel perenstroop
  • 1 eetlepel balsamicocrème
  • 1/8 theelepel fijn zeezout
  • 2 mespunten cayennepeper
  • 10 takjes tijm alleen de blaadjes

Voor de zomersalade

  • 500 g gemengde kerstomaten gewassen
  • 2 perziken gewassen
  • 4 lente-uien schoongemaakt
  • 1/2 komkommer gewassen
  • 1/2 bosje basilicum alleen de blaadjes
  • 1/2 bosje munt alleen de blaadjes
  • 1/2 rode chilipeper zaadlijsten verwijderd
  • 2 eetlepels pistachenoten
  • olijfolie
  • balsamicocrème
  • fleur de sel
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Schep over de zalm en laat minstens 1u afgedekt marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
  • Neem de zalm uit de marinade, leg in een ovenschaal en laat 15 minuten garen in de hete oven met toevoeging van stoom.

Maak intussen de salade.

  • Halveer de tomaten en snijd grote exemplaren in vier.
  • Verwijder de pit uit de perziken en snijd in partjes.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en de komkommer in blokjes.
  • Scheur de kruiden en hak de chilipeper fijn.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Meng alles in een grote kom en werk af met royaal olijfolie, een beetje balsamicocrème, een flinke snuf fleur de sel en wat zwarte peper van de molen.
  • Serveer de gekaramelliseerde zalm met zomersalade.
Trefwoord ahornsiroop, basilicum, komkommer, munt, perzik, pistache, stroop, tomaat, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd…
1 jaar geleden: Caraïbische kip in mangomarinade
2 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
3 jaar geleden: Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg
4 jaar geleden: Kipspiesjes met frisse noedelsalade
5 jaar geleden: Rijstovenschotel met courgette

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. De Booser Katrien

    Ik ben grote fan van lepeltje lekkers en ben op zoek naar een kok die bij thuis voor 10 dames een kookles kan geven op donderdag 12/9 overdag
    misschien kan U me iemand aanraden of geeft u misschien ook kooklessen?
    Groetjes Katrien

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Alvast bedankt! Zelf geef ik geen kooklessen, maar misschien kunnen mijn collega-bloggers A pinch of Odelle, Goestjes, Karola’s Kitchen of Healthy Mealfie je helpen. Veel succes!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest