Frambozencake met hazelnoten

11 juli 2020 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Vakantie, dat is bakken. En bakken, dat is de meisjes laten kliederen in de keuken, samen geduldig beslag kloppen en vechten om de kom uit te likken. Bij deze frambozencake met hazelnoten is dat niet anders. Ik heb het recept intussen vijf keer gemaakt, en het resultaat is altijd hetzelfde: iedereen wil het laatste kruimeltje.

Frambozencake zoom out / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Dit is een cake voor wie geen bakwonder is, of voor wie hem – net als ik – met de kinderen wilt maken. Het recept is rechttoe rechtaan, en vergt weinig vaardigheden. Ik zet hieronder alvast enkele tips om het bakken van deze frambozencake tot een goed einde te brengen:

Beslag bestrooien met frambozen en amandelschilfers / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Dat wilt zeggen dat je boter, eieren en kefir een half uurtje vóór je aan de slag gaat uit de koelkast neemt. Als de boter te koud is, kan je hem nooit mooi romig kloppen. En als je er vervolgens koude eieren en zuivel bij doet, gaat het alsnog mis. Kom niet in de verleiding om de boter even in de microgolf te zetten, want dan wordt die té vloeibaar en zal je cake geen luchtig kruim krijgen. Geloof me, ik spreek uit ervaring.
  • Weeg de ingrediënten goed af. Een gram meer of minder zal in dit recept het verschil niet maken, maar het is ook niet de bedoeling dat er overal wat meer of wat minder toegevoegd wordt.
  • Klop boter en suiker romig. Laat de mixer zolang draaien tot je een dik mengsel krijgt dat al wat lucht heeft opgenomen en iets bleker geworden is van kleur. Je cake zal een mooiere textuur krijgen.
Frambozen_liggend / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
  • Gebruik fijne kristalsuiker, alweer ten behoeve van de textuur. Hoe fijner de korrel, hoe fijner de cake. Ik heb hem ook wel eens met ruwe rietsuiker gemaakt, en hoewel het resultaat ook zeker niet slecht was, is extra fijne griessuiker toch aan te raden.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Wacht tot 1 ei is opgenomen voor je het tweede toevoegt. Dit voorkomt dat je beslag gaat schiften. Gebeurt dat toch, voeg dan gewoon een lepeltje bloem toe. Normaalgezien zal het deeg dan weer binden.
  • Leer je oven kennen. De ene oven is de andere niet, en de temperatuur die op het display aangegeven is, is niet altijd even accuraat. Neem de cake dus niet zonder meer uit de oven na 40 minuten, maar steek er eerst een prikker in. Komt die er schoon uit (er mag hoogstens wat sap van de frambozen aan kleven), dan is de cake gaar. Zo niet: schuif hem nog wat langer in de oven en herhaal de prikker-test. Open je oven ook niet voor het eerste half uur baktijd: anders kan de cake inzakken.
  • Dek de cake eventueel af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Mocht je merken dat de bovenzijde van de cake te bruin wordt, maar de binnenzijde is toch nog niet gaar (na de prikker-test zoals hierboven beschreven), dek hem dan losjes af met aluminiumfolie en schuif terug in de oven. Zo kan hij rustig verder garen zonder dat de bovenkant verbrandt. Als dit gebeurt, wilt dat trouwens zeggen dat de temperatuur van de oven te hoog is. Zet hem de volgende keer dus 10 graden lager.
Frambozencake_stukje / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Met bovenstaande tips kan het eigenlijk niet mislukken. Ga dus aan de slag en bak deze frambozencake met hazelnoten. Je zal smullen!

In samenwerking met Campina.

Ingrediënten frambozencake met hazelnoten / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Frambozencake zoom out / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Frambozencake met hazelnoten

Deze frambozencake met hazelnoten is heel makkelijk te maken, heeft een smeuïg en luchtig kruim en een zoete smaak door fruit en noten.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Baktijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • rechthoekige bakvorm van 20 op 30 cm

Ingrediënten
  

  • 125 g roomboter op kamertemperatuur
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract of vanillepasta
  • 1 biologische citroen alleen de zeste
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g kefir op kamertemperatuur (of gebruik plattekaas)
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 150 g hazelnoten gemalen
  • 250 g frambozen vers of diepvries
  • 25 g amandelschilfers

Instructies
 

  • Klop boter, suiker, vanille-extract en citroenrasp samen romig met een mixer.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen door het beslag.
  • Klopt er nu ook de kefir door.
  • Meng bloem en gemalen hazelnoten en roer lepel voor lepel door het beslag.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Verdeel er de frambozen over en druk lichtjes in het beslag.
  • Strooi er de amandelschilfers over.
  • Bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer de frambozencake met hazelnoten.

Notities

  • Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Dat wilt zeggen dat je boter, eieren en kefir een half uurtje vóór je aan de slag gaat uit de koelkast neemt. Als de boter te koud is, kan je hem nooit mooi romig kloppen. En als je er vervolgens koude eieren en zuivel bij doet, gaat het alsnog mis. Kom niet in de verleiding om de boter even in de microgolf te zetten, want dan wordt die té vloeibaar en zal je cake geen luchtig kruim krijgen. Geloof me, ik spreek uit ervaring.
  • Weeg de ingrediënten goed af. Een gram meer of minder zal in dit recept het verschil niet maken, maar het is ook niet de bedoeling dat er overal wat meer of wat minder toegevoegd wordt.
  • Klop boter en suiker romig. Laat de mixer zolang draaien tot je een dik mengsel krijgt dat al wat lucht heeft opgenomen en iets bleker geworden is van kleur. Je cake zal een mooiere textuur krijgen.
  • Gebruik fijne kristalsuiker, alweer ten behoeve van de textuur. Hoe fijner de korrel, hoe fijner de cake. Ik heb hem ook wel eens met ruwe rietsuiker gemaakt, en hoewel het resultaat ook zeker niet slecht was, is extra fijne griessuiker toch aan te raden.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Wacht tot 1 ei is opgenomen voor je het tweede toevoegt. Dit voorkomt dat je beslag gaat schiften. Gebeurt dat toch, voeg dan gewoon een lepeltje bloem toe. Normaalgezien zal het deeg dan weer binden.
  • Leer je oven kennen. De ene oven is de andere niet, en de temperatuur die op het display aangegeven is, is niet altijd even accuraat. Neem de cake dus niet zonder meer uit de oven na 40 minuten, maar steek er eerst een prikker in. Komt die er schoon uit (er mag hoogstens wat sap van de frambozen aan kleven), dan is de cake gaar. Zo niet: schuif hem nog wat langer in de oven en herhaal de prikker-test. Open je oven ook niet voor het eerste half uur baktijd: anders kan de cake inzakken.
  • Dek de cake eventueel af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Mocht je merken dat de bovenzijde van de cake te bruin wordt, maar de binnenzijde is toch nog niet gaar (na de prikker-test zoals hierboven beschreven), dek hem dan losjes af met aluminiumfolie en schuif terug in de oven. Zo kan hij rustig verder garen zonder dat de bovenkant verbrandt. Als dit gebeurt, wilt dat trouwens zeggen dat de temperatuur van de oven te hoog is. Zet hem de volgende keer dus 10 graden lager.
Trefwoord cake, framboos, hazelnoten, kefir
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
3 jaar geleden: Snelle snickers ijstaart
4 jaar geleden: Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg
5 jaar geleden: Dorade met zuiderse aardappelsalade
6 jaar geleden: Rijstovenschotel met courgette

  • Gekaramelliseerde zalm met zomersalade / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Snelle snickers ijstaart / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Dorade met zuiderse aardappelsalade
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

4 Reacties

  1. Andrea De wit

    Verse frambozen uit de tuin dan moet je die lekkere cake proberen. Dank voor het super recept.

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest