Feestelijke aperitiefplank

9 december 2017 | Een lepeltje lekkers, Feestrecepten, Home thema, Recepten, Snelle hapjes

Niks leuker dan deze donkere dagen op te vrolijken met een heleboel feestvoorpret. Ik heb geen zin om te wachten tot de 24ste, en maak van de hele “aanloop” een feestmaand. In het weekend probeer ik al eens een baksel in de oven te schuiven, zondagen vieren we met winterse stoofpotjes mét kroketjes en appels gevuld met veenbessen, en de werkweek wordt op vrijdagavond standaard afgesloten met een uitgebreid borreluurtje. En deze feestelijke aperitiefplank is daarvoor de ideale compagnon!

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Feestdagen staan voor mij gelijk aan gezelligheid, tijd spenderen met wie me lief is en genieten van de kleine dingen in het leven. Daar hoort ook smaakvol eten bij, maar géén uren voorbereiding in een donkere keuken. Geef mij maar snelle bereidingen, aangevuld met wat gekochte basics om de tafel overdadig te kunnen volstouwen met lekkers. Ik hou van een goedgevulde tafel: zo krijgen je gasten meteen het gevoel dat ze niks tekort komen. En zo kunnen ze ook na een paar uur nog achteloos iets fijns op hun vork prikken zonder de restjes bij elkaar te moeten schrapen.

Kerstboom met pakjes / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin
Decoratie by Mistral Home & Spaas

En dat gevoel van rijkelijkheid mag je al bij het binnenkomen overvallen, met zo’n feestelijke aperitiefplank. Ik startte met enkele potjes St Môret room- en kruidenkaas, en bedacht een viertal snelle hapjes die perfect bij het seizoen passen. Ik vind de St Môret kaasjes heel handig om in huis te hebben, omdat ze lekker en veelzijdig zijn, en je dus altijd een wereld van mogelijkheden in je koelkast staan hebt.

Goed gevulde tafel (c) caroline hernandez / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Gerookte zalm met snel gepekelde rode ui, gevulde dadels, rode bietenmousse met ingelegde haring en roomkaaspralines: ze doen het altijd goed bij élk gezelschap. Ik serveer alle hapjes op een grote plank, versierd met rozemarijn en dille, en leg er hier en daar nog wat fruit (druiven en bosbessen zijn dankbare hulpmiddelen) bij. Niemand die zich zo niet helemaal welkom voelt!

Alle recepten zijn voor 6 personen.

Feestelijke aperitiefplank / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Feestelijke aperitiefplank

Deze feestelijke aperitiefplank staat in een mum van tijd op tafel, en doet het goed bij élk gezelschap. Eenvoudig te maken, maar érg lekker!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 50 minuten
Oven- en marineertijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje, hapje
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • mengkommen
  • Oven
  • mixer

Ingrediënten
  

Voor de gevulde dadels met kruidenkaas

  • 6 medjoul-dadels
  • 70 g opgeklopte roomkaas met bieslook
  • enkele takjes bieslook fijn gehakt

Voor de bruschetta met gerookte zalm en snel gepekelde ui

  • 1 rode ui gepeld en schoongemaakt
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 6 dunne sneden van een stokbrood
  • 70 g opgeklopte roomkaas natuur
  • 1 theelepel mierikswortel uit een potje, als je verse gebruikt heb je veel minder nodig
  • 1/2 onbespoten citroen alleen de zeste
  • 1 eetlepel citroensap
  • zwarte peper van de molen
  • 2 sneetjes gerookte zalm van goeie kwaliteit
  • enkele takjes dille

Voor de rode bietenmousse met ingelegde haring

  • 100 g roomkaas natuur
  • 1/2 gekookte rode biet in blokjes gesneden
  • 20 g gehakte walnoten
  • 1 eetlepel gehakte peterselie + extra voor de afwerking
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 1 eetlepel tahin
  • 6 stukjes ingelegde haring in reepjes gesneden

Voor de roomkaaspralines

  • 150 g roomkaas natuur goed gekoeld (anders is hij te moeilijk te bewerken)
  • 6 kleine pitloze druiven of bosbessen
  • 50 g pistachenoten fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal
  • 50 g gevriesdroogde frambozen fijngehakt, in een diep bord of wijde schaal

Voor de afwerking

  • enkele takjes rozemarijn en dille

Instructies
 

Voor de gevulde dadels met kruidenkaas

  • Snijd de dadels overlangs open en verwijder de pit.
  • Vul elke dadel met de roomkaas.
  • Werk af met wat gehakte bieslook.

Voor de bruschetta met gerookte zalm en snel gepekelde ui

  • Halveer de rode ui en snijd hem in zo dun mogelijke halve maantjes.
  • Los de suiker op in de rode wijnazijn.
  • Leg er de ui in, dek af en laat minstens 1 u op kamertemperatuur pekelen.
  • Laat voor gebruik uitlekken.
  • Rooster de sneetjes stokbrood in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C. Blijf er wel bij want de baktijd varieert van oven tot oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Roer roomkaas los met mierikswortel, citroenrasp en -sap en een snuifje zwarte peper.
  • Snijd elk plakje zalm in 3 repen en rol op tot een roosje.
  • Bestrijk de bruschetta met het roomkaasmengsel.
  • Leg er de zalm op.
  • Werk af met gepekelde ui en dille.

Voor de rode bietenmousse met ingelegde haring

  • Mix roomkaas, rode biet, walnoten, peterselie, citroensap en tahin samen glad.
  • Verdeel over 6 glaasjes.
  • Leg er de haringreepjes op.
  • Werk af met gehakte peterselie.

Voor de roomkaaspralines

  • Neem telkens een flinke eetlepel van de roomkaas.
  • Duw er een druif (of bosbes in). Dit is een beetje een prutswerkje, maar maak je geen zorgen als je geen bolletjes bekomt: dat komt allemaal in orde.
  • Laat de bolletjes in de fijngehakte noten of frambozen vallen, en schud het bord tot het bolletje overal bedekt is met noten/frambozen.
  • Neem in je handen en rol snel tot een mooi bolletje.
  • Laat even opstijven in de koelkast.

Voor de samenstelling van de feestelijke aperitiefplank

  • Versier een grote serveerplank met takjes rozemarijn en dille.
  • Schik er de hapjes op.
Trefwoord aperitiefhapje, feestdagen, feestrecept, hapje, roomkaas
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele feestrecepten

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Een lepeltje lekkers feestmenu 2023

Oh ja, hier zijn we dan met het grote Een lepeltje lekkers feestmenu 2023! Het is altijd fijn om voor de samenstelling van mijn feestmenu eens door de recepten te gaan die ik hier door de jaren heen verzameld heb. En dat zijn intussen 10 volle jaren... Ik kan het...

Chowder met kabeljauw en langoustine

Chowder met kabeljauw en langoustine

Dit jaar heb ik voor een hoofdgerecht met vis gekozen om mijn kerstmenu af te werken. Deze chowder met kabeljauw en langoustine is een feestelijk gerecht, dat verfijnd smaakt en er prachtig uitziet. Werk af met wat zeekraal, viseitjes en een bladerdeegkoekje, en je...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Exotische tiramisu met mango, passievrucht en kokos

Deze exotische tiramisu is een originele variant van de klassieker. De koekjes worden geweekt in een mengsel van kokosmelk en witte rum, de mascarpone krijgt een vleugje limoen mee, en tussen de lagen komen fijne blokjes mango, passievruchtenpulp en geroosterde kokos....

2 Reacties

  1. ElsS

    Opgevulde dadels doen het hier ook goed, andere snelle hap is een camenbertkaasje waarvan je de bovenkorst verwijderd, even in de microgolf en dan ‘uitlepelen’ met witloofblaadjes

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest