Een makkelijk weekmenu: twee voorbeelden

Een makkelijk weekmenu: twee voorbeelden / www.eenlepeltjelekkers.be

Straks is het weer zover: de kinderen keren terug naar de schoolbanken, en wij proberen ons werkritme weer op te pikken. Het valt niet mee, na die onwerkelijke zomer en dat bizarre voorjaar. En aan de andere kant kijk ik ook uit naar wat meer structuur, naar “alles-op-z’n-tijd”, naar regelmaat en routine. Alleen het vroege opstaan heb ik niet gemist. 😉

Meisjes in Mallorca / www.eenlepeltjelekkers.be

Nu we met z’n allen weer gebonden zijn aan het schoolrooster, wordt het des te belangrijker om goed te plannen en organiseren. En dan is een makkelijk weekmenu geen overbodige luxe. De voordelen van een weekmenu zijn wel bekend, maar ik zet er hier toch nog eens enkele op een rij:

Makkelijk weekmenu maken
  • Duidelijk boodschappenlijstje. Als je in het weekend (of wanneer het jou uitkomt) een uurtje uittrekt om te bedenken wat je die week zou kunnen eten, kan je ook meteen een boodschappenlijstje opstellen. Ik ga zelfs zover dat ik het daarna nog eens herstructureer op basis van de indeling van de supermarkt. Zo kan ik supereffciënt en snel shoppen!
  • Weinig impulsaankopen. Als je je dan ook daadwerkelijk aan dat lijstje houdt, kom je niet thuis met een hele hoop eten dat je eigenlijk niet nodig hebt. Win-win.
  • Geen restjes. Door enkel te kopen wat je nodig hebt voor je weekmenu, verzamel je weinig restjes. Zo ontdek je na twee weken niet opeens een slappe wortel of een half beschimmeld stuk kaas onderaan de groentenlade.
  • Weet wat je eet. Ik zorg in mijn weekmenu voor balans: ik kies bewust voor veggie, vlees of vis, voor pasta, rijst en aardappels, voor comfort food of salade. Dat is mijn keuze, en niet die van de rayon afhaalgerechten als ik na het werk en vóór de meisjes naar de dansles vertrekken, nog snel iets op tafel moet toveren.
  • Duidelijkheid. Dit is vermoedelijk het grootste voordeel voor mij: je hebt altijd een antwoord klaar op de steeds terugkerende vraag “Wat eten we vandaag?”.

Nu iedereen overtuigd is, zet ik jullie graag op weg met twee voorbeelden van een makkelijk weekmenu om het schooljaar goed te starten. Iets gemaakt? Laat het mij dan zeker weten via de reacties hieronder, of op social media.

Makkelijk weekmenu: week 1

  • Maandag: Gekaramelliseerde zalm met zomersalade
    De zalm leg ik zondagavond al in de marinade. Zo moet hij maandag alleen nog in de oven. Intussen maak ik de bijhorende salade. Serveer zo, met een groene salade erbij of eventueel met wat gekookte rijst of couscous.
  • Dinsdag: Linguine met tonijn en tomaat
    Een eenvoudige pasta met eenvoudige ingrediënten, die ik meestal standaard in huis heb.
  • Woensdag: Rijstovenschotel met courgette
    Courgettes zijn er nog steeds in overvloed, en met deze ovenschotel kan je er alvast een paar verwerken.
  • Donderdag: Vrolijke tian van zomergroenten en mozzarella
    Een van mijn favoriete vegetarische maaltijden, omdat niemand beseft dat er geen vlees is. De smaak is vol en zomers, en het staat zó op tafel.
  • Vrijdag: Supersnelle pizza’s
    Zoals je kan zien aan de bijhorende foto’s, maak ik deze pizza’s al jaren. Gewoon wat tortilla’s, tomatensaus en toppings in huis halen, en iedereen kan zijn eigen pizza maken. 10 minuutjes bakken, en klaar!
  • Zaterdag: Balletjes in tomatensaus met verborgen groenten
    Balletjes worden hier standaard door de kinderen gerold, maar als je kieskeurige eters hebt, zou ik hier twee keer nadenken voor je ze aan het werk zet. Er zitten namelijk *verborgen groenten* in het gehaktmengsel. En het is altijd beter dat ze dat niet weten. Eens klaar, zie je er trouwens niks meer van. Geef er puree, frietjes of pasta bij: allemaal even lekker.
  • Zondag: Côte à l’os met sla
    De week sluit ik graag af met een lekker stukje vlees van mijn favoriete slager St.-Pierre. Hun côte à l’os is onovertroffen. Ik gaar hem nog steeds zoals in dit recept beschreven, volgens de “reverse sear” methode: eerst oven, dan pan. Heerlijk en elke keer perfect.

Makkelijk weekmenu: week 2

  • Maandag: Nasi met gemarineerde scampi van de bakplaat
    Alles op één bakplaat: makkelijker kan het toch niet zijn? Het resultaat is minstens even lekker als de plaatselijke take-away.
  • Dinsdag: Tomatentaart met tuinkruiden
    Het lijkt misschien exuberant om in het midden van de week zelf deeg te maken, maar als je een foodprocessor hebt, is er geen werk aan! Gewoon alles in de kom gooien, mixen, en klaar. Terwijl het deeg rust, snijd je de tomaten en dan kan je meteen verder. Zie je er toch tegenop, maak het deeg dan in het weekend of de avond voordien, of gebruik kant-en-klaar pizzadeeg.
  • Woensdag: Kip met marsala en dragon
    Dit gerecht is gewoon lekker. Ik kan er niet veel meer over zeggen. Alles in één pan, beetje bakken en roeren, en klaar. Geef er puree of rijst bij (als het snel moet gaan, kan ik die zakjes voor de microgolf aanraden) en iedereen zal tevreden zijn.
  • Donderdag: Gnocchi met bruine boter en labneh
    Recente ontdekking, zó lekker. Weinig ingrediënten, veel smaak. Top!
  • Vrijdag: Aziatische wok met rundvlees
    Een wok is snel een veelzijdig. Je kan er restjes groenten en kruiden in kwijt, en de afwas blijft beperkt.
  • Zaterdag: Snelle lasagne met chorizo en oregano
    Echt vlug kan je deze bereiding niet noemen, maar wel een stuk sneller dan de klassieke variant: je hoeft geen bechamel te maken en de vleessaus moet maar kort stoven. En dan zo’n resultaat… Mmm!
  • Zondag: Zeebaars met geroosterde groenten
    Een verfijnd stukje vis op zondag: er is niks beter. De groenten gaan allemaal samen in de oven, de zeebaars in de pan. Maak er een frisse salsa bij, en je hebt beter eten dan in 75% van de restaurants.

Met dit makkelijk weekmenu zijn we er weer allemaal klaar voor. Maak er iets lekkers van!

Een makkelijk weekmenu: twee voorbeelden / www.eenlepeltjelekkers.be

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Tomatentaart met tuinkruiden
2 jaar geleden: Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade
3 jaar geleden: Opgeklopte feta met za’atar en citroen
4 jaar geleden: Vier gezonde traktaties voor kinderen
5 jaar geleden: Acht haalbare brooddoosideetjes
6 jaar geleden: Parelcouscous met courgette en tomaat

  • Tomatentaart met tuinkruiden - landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Opgeklopte feta met za'atar / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Gezonde traktaties voor kinderen - Rupsen van druiven / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Brooddoosideetjes: grappige gezichtjes
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Een makkelijk weekmenu: twee voorbeelden

  1. Dankjewel voor je héérlijk recepten. Maar zou je een véél kortere print versie kunnen maken . Ik heb nu 5 soms 6bladen papier ook nog in kleur. Beetje zonde van “alles”.
    Bijvoorbaat dank !!

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.