Onze Franse vakantie is alweer eventjes achter de rug, maar met het mooie weer van de voorbije weken komen de herinneringen toch regelmatig terug. Herinneringen aan de rust, de uitgestrektheid van het landschap, het lekkere eten. Zo ook aan deze gebakken dorade met zuiderse aardappelsalade.

Het recept is weer zodanig simpel, dat ik me in eerste instantie afvroeg of het wel de moeite was om hier te plaatsen. Of jullie niet zouden denken dat het wat té eenvoudig was, dat er niets speciaals aan was. Maar als ik nog een hapje nam, wist ik dat het wél de moeite was. Ondanks de nederige ingrediënten is de smaak elegant, zuiders, fijn en fris. En ondanks de eenvoudige instructies en de beperkte tijd die je ervoor in de keuken moet doorbrengen, ziet het er meteen erg smakelijk uit. Een klassiek voorbeeld van een lepeltje wow dus!

Kies bij eenvoudige gerechten als dit altijd voor de beste ingrediënten. Wij hadden het geluk onze inkopen op de plaatselijke markt te kunnen doen: net gevangen vis, zongerijpte tomaten, plukverse komkommers…  Het lag er allemaal voor het rapen. Als je hier de kans hebt om inkopen te doen op een boerenmarkt, en daarnaast een goeie visboer hebt, zou je hetzelfde resultaat moeten bekomen.

Nederige ingrediënten, weinig werk en afwas, eenvoudige bereiding, maar wát een smaak: deze dorade met zuiderse aardappelsalade moet je gewoon uitproberen!

Dat heeft gesmaakt!
  • Pin

Wat heb je nodig?

4 dorades, gefileerd maar mét vel
peper en zout
2 el olijfolie

Voor de aardappelsalade
500 g (nieuwe) aardappelen
5 lente-uitjes
8-tal tomaten, verschillende soorten
1 komkommer, geschild en ontpit
2 el kappertjes
olijfolie
rode wijnazijn
handvol basilicumblaadjes
peper en zout

Hoe ga je tewerk?

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Giet af, laat iets afkoelen en snijd in grove stukken.
Snij de lente-uitjes fijn.
Tomaten in grove stukken snijden
  • Pin
Snijd de tomaten en komkommer in grove stukken.
Meng de lente-ui, tomaten- en komkommerblokjes samen met de kappertjes door de aardappelen.
Besprenkel royaal met olijfolie en voeg ook een scheutje rode wijnazijn toe.
Scheur er de basilicumblaadjes bij en kruid met peper en zout.
Proef en voeg eventueel extra azijn of kruiding toe.
Zuiderse aardappelsalade
  • Pin

Verwarm de olijfolie in een pan.
Kruid de doradefilets aan beide kanten met peper en zout.
Bak in een drietal minuten goudbruin op de velkant.
Keer om en bak nog 1 minuut.
Laat even uitlekken op een keukenpapier.

Serveer de dorade met zuiderse aardappelsalade.

Nog enkele gezonde recepten

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Granola met koffie, chocolade en hazelnoot

Even stil geweest hier, maar ik ben terug! Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie verzameld en geëxperimenteerd in de keuken, en ik hoop jullie de komende maanden weer heel wat smaakbommetjes te kunnen voorschotelen. En vandaag start ik alvast met een origineel...

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Havermoutpannenkoeken met bosbessen

Ontbijten met deze havermoutpannenkoeken met bosbessen is een feestje: het beslag is smeuïg en de smaak zacht en fris, waardoor je ze naar hartelust kan combineren. Zelf geef ik er meestal vers fruit bij, maar niets belet je om ze royaal te overgieten met ahornsiroop...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Salade met scampi, perzik en basilicum

Salade met scampi, perzik en basilicum

Zonnige dagen vragen om lichte gerechten. Deze salade met scampi, perzik en basilicum is alvast kandidaat om je weekend op te vrolijken. De combinatie van zoete scampi met zoute ham, bittere blaadjes en een pittige dressing maakt meteen alle zintuigen wakker. En de...

2 Reacties

  1. Julie Hapjesprincess

    mmmmm, wat gezellig !!! Ik krijg ook zin om naar frankrijk op reis te gaan.
    Groetjes Julie

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest