Dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien

7 mei 2016 | Een lepeltje lekkers, Overheerlijke aardbeien, Recepten

Rond de eindejaarsdagen deed ik mee aan een wedstrijd van supermarktketen Spar. In de eerste ronde maakte ik een aperitiefhapje met gerookte sprot en kruidenkaas, en in de tweede ronde ging ik “all the way” met een cranberrytulband met pistache. Uiteindelijk bleek de jury overtuigd en mocht ik mij tot één van de drie gelukkige winnaars van de wedstrijd kronen. De prijs was een reportage in het magazine Kook! van Spar, en die is intussen gepubliceerd!

Samen met Een bord vol en Hap & Tap trok ik begin maart naar De Keyser & De Kok in Zaffelaere. Opdracht was een lentedessert te bedenken met fruit. Ik moest wel even de knop omdraaien: lentefruit in de kilte van maart, het is niet evident. Ik koos na lang twijfelen voor deze dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien, pistache en merengue. Ze zijn eenvoudig te maken, maar zien er heerlijk spectaculair uit: een typisch “lepeltje lekkers” dus!

Het werd een gezellige kooknamiddag met inspirerende mensen, onder het alziend oog van foodfotograaf Karl Bruninx, die alle handelingen op de gevoelige plaat vastlegde. Ik mag de pluimen voor deze foto’s dus niet op mijn eigen hoed steken, dat is duidelijk!

Deze dessertglaasjes met gemarineerde aardbeien kan je helemaal zelf maken, zoals hieronder beschreven, maar je kan gerust ook voor een shortcut kiezen: koop de merengues in de supermarkt of bij de bakker, en strooi er bij het verkruimelen wat extra pistaches bij. Zo heb je slechts een fractie van de tijd nodig, en is het resultaat toch even mooi. Misschien wel een ideaal dessertje voor de barbecue vanavond?

Fotografie: Karl Bruninx

Een lepeltje nostalgie…
1 jaar geleden: Aziatische wok met rundsvlees
2 jaar geleden: Salade niçoise met zalm

Wat heb je nodig?

Voor 6 à 8 glaasjes
2 eiwitten
100 g kristalsuiker + 1 el voor de aardbeien
50 g pistachenoten, gehakt + een beetje extra voor de afwerking
500 g aardbeien
2 el balsamicoazijn
1 vanillestok
350 ml slagroom (minstens 35 % vetgehalte)
2 el bloemsuiker

Hoe ga je tewerk?

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom.
Zodra het eiwit pieken begint te vormen, voeg je lepel per lepel de kristalsuiker toe.
Blijf kloppen tot de merengue mooi blinkt en stevige pieken vormt (mag niet meer korrelig aanvoelen).
Bekleed een bakplaat met bakpapier en lepel er merenguehoopjes op.


Bestrooi met de gehakte pistachenoten.

Schuif in de oven en bak 1u 30 min tot de merengues vanbuiten krokant, maar vanbinnen marshmallow-achtig zijn.
Zet de ovendeur op een kier en laat volledig afkoelen.

Snijd intussen de aardbeien in plakjes en meng met balsamicoazijn en 1 el suiker.


Laat 30 minuten marineren.
Mix de helft van de aardbeien tot puree.

Schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg ze bij de room.
Klop de room lobbig met bloemsuiker.
Roer er de aardbeipuree zachtjes door tot je een marmereffect krijgt.

Verkruimel een beetje merengue over de glazen.
Lepel er een derde van de gemarmerde room over.
Verdeel er een derde van de aardbeien over.


Herhaal nog tweemaal en eindig met de aardbeien.


Versier met wat extra merengue en pistachenoten.

Serveer de dessertglaasjes van gemarineerde aardbeien.

10 Reacties

  1. Trudy

    Ik heb het een paar keer gemaakt, het is verrukkelijk en ziet er geweldig uit. Straks heb ik een reünie met 8 vriendinnen, één vriendin maakt een buffet voor ons en ik zorg voor het toetje. Hier ga ik vast en zeker mee scoren!!

    Antwoord
    • Annelies

      Ha, wat fijn om te horen! Bedankt voor je reactie en alvast heel veel plezier straks op de reünie!

      Antwoord
  2. Christiaens sandrine

    Whaw. Proficiat met de wedstrijd.

    Antwoord
    • Christiaens Sandrine

      Het ziet er ook overheerlijk uit en zal dit deze zomer zeker uittesten.

      Antwoord
  3. Johanna

    Klinkt lekker en zier er super uit! Proficiat met het winnen van de wedstrijd, wat een eer!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Johanna!

      Antwoord
      • Anne

        Kun je de glaasjes een paar uur eerder vullen zodat je zonder werk het nagerecht kunt serveren?

        Antwoord
        • Annelies

          Dag Anne, bedankt voor je vraag! Je vult de glaasjes best maar op het laatste moment, omdat de meringue anders “wegsmelt” en helemaal verdwijnt in de glaasjes. Ik spreek uit ervaring 😉.
          Je kan wel alle componenten vooraf klaarmaken en dan op het laatste moment de glaasjes samenstellen. Succes!

          Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Astrid!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest