De lepeltje lekkers feestmenu’s 2019

21 december 2019 | Recepten

Rijkgevulde borden, twinkelende lichtjes en lachende gezichten: het is het beeld dat ik van kerstmis in mijn hoofd heb. Ik kijk er elk jaar reikhalzend naar uit, en ik vind het elk jaar weer spijtig dat het zo snel voorbij lijkt te zijn. Net daarom probeer ik zoveel mogelijk van de voorbereidingen te genieten: de kerstboom mag daags na Sinterklaas gezet worden, kerstmuziek is de vaste soundtrack van ons huis geworden, en her en der slingeren receptenknipsels en kooktijdschriften rond.

  • Pin

Om jullie ook dit jaar weer volop inspiratie te geven om van jouw kerst een lekker feest te maken, schotel ik jullie dit keer maar liefst vijf feestmenu’s voor. Kies er eentje uit dat je aanspreekt, of mix de recepten naar eigen goeddunken door elkaar. Vergeet vooral niet om ervan te genieten, én om mij te laten weten wat je dit jaar op tafel zet!

Hieronder vind je alle recepten van deze feestmenu’s:

  • Klassiekers met een twist: smullen voor jong & oud.
  • Minimum inspanning, maximum resultaat: spectaculair van uitzicht, makkelijk te maken.
  • Sharing is caring: grote schalen om te delen met al wie je lief is.
  • Gastronomie voor de meerwaardezoeker: gevorderde koks kunnen hier hun ei kwijt.
  • Wereldse smaken voor een warme kerst: als het eens exotisch mag zijn.

Klassiekers met een twist

Met dit menu scoor je bij iedereen: zowel je vierjarig neefje als je grootmoeder zullen smullen.

Starten doen we met een feestelijke aperitiefplank, die al klaarstaat wanneer de gasten arriveren. Voor de kleintjes serveer ik er nog brielolly’s met cranberry bij. Een nieuwe versie van tomaat-garnaal vormt het perfecte vervolg: vertrouwd maar toch een beetje anders. Nadien volgt komkommersoep met gerookte forel: licht, makkelijk te maken en mooi om te serveren.

Het hoofdgerecht wordt klassiek, maar dan toch ook weer niet: kalkoen met speculaas en cranberry. Daarbij komen krokante aardappels met look en tijm.

Nadien komt mijn bananendessert met pudding en zanddeeg op tafel. Bij de koffie smult iedereen van deze Normandische appeltaartjes. Die zien er misschien culinair uit, maar vragen werkelijk géén werk. Je kan ze daarenboven volledig vooraf klaarmaken: altijd handig.

Minimum inspanning, maximum resultaat

Dit menu doet wat de titel beloofd: het ziet er spectaculair uit, maar is stiekem helemaal niet moeilijk.

Bij het aperitief serveer ik een hapje met zalm en dille en een feestglaasje met gerookte sprot: snel, makkelijk en vooral erg smaakvol.

Deze carpaccio van coquille met pompoen en curry vormt het perfecte vervolg: de ideale combinatie van smaken en texturen.

Carpaccio van coquille met pompoen en curry
  • Pin

Als intermezzo gaan we voor soep van peterseliewortel. Door de garnituur van zalm en peterselie ziet die er extra feestelijk uit. Het pièce de résistance is een lekker stukje vis: zeebaars met pompoenpuree en zeekraal. Origineel!

Afsluiten doen we met tiramisu met frangelico. Het recept komt van de enige echte Nigella Lawson, en dan weet je eigenlijk al dat het goed zit. Bij de koffie komt nog een spectaculaire taart van Griekse yoghurt en bosbessen: licht en fris, het perfecte slotstuk voor dit menu!

Sharing is caring

Niets zo gezellig als grote schalen met allerlei lekkers om te delen. Geen stijf gedoe, maar gewoon nonchalante gezelligheid. Met deze gerechten maak je er een succes van.

Bij de obligate bubbels komen vijf makkelijke hapjes, samen geserveerd op een rijkgevulde aperitiefplank. Versier met verse kruiden, en vul verder aan met gekochte hapjes: blokjes kaas, druiven, worst, olijven, kerstomaten… Ze maken het gevoel van overvloed compleet.

Vijf makkelijke hapjes voor de feestdagen_landscape / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Eens gezeten komt deze salade met vijgen en gegrilde groenten op tafel. Serveer hem met een stukje kaas naar wens: gorgonzola dolce, geitenkaas, brie of delice de bourgogne, ze doen het allemaal goed. Als hoofdgerecht serveer ik parelhoen met sinaasappel en cranberry’s. Dit gerecht kan je volledig vooraf voorbereiden, zodat je het na het voorgerecht enkel nog in de oven moet schuiven en de saus moet afwerken. Serveer er kroketjes of zoete aardappelpuree bij.

Als zoete zonde kiezen we voor mini-kaastaartjes, en afsluiten doen we in stijl met een cappuccino kerstcake. De taart wordt gemaakt van kant-en-klare pandoro, die je zo in de supermarkt koopt. Enkel nog een mascarponecrème mixen, en de taart is al klaar.

Gastronomie voor de meerwaardezoeker

Sta je graag in de keuken, en zoek je wat meer uitdaging? Dan is dit menu op jouw lijf geschreven. Voorzie voldoende tijd, dan komt het zeker in orde.

De gasten worden verwelkomd met een duo van amuses: coquilles met pompelmoes en feesthapje van avocado en scampi.

Aan tafel komt eerst een torentje van warmgerookte zalm met gemarineerde venkel, gevolgd door knolseldersoep met appel en walnoten.

Het hoofdgerecht wordt verfijnde schelvis met knapperige groenten: het kost dan wel even tijd, maar dan héb je ook wat.

Schelvis met knapperige groentjes en vissaus
  • Pin

Als zoete afsluiters kan je mijn speculaasmousse met peperkoek en veenbessentaart met oreo’s serveren. Je tafelgenoten zullen onder de indruk zijn!

Wereldse smaken voor een warme kerst

Ik hou van de wereldkeuken, en voor wie dat ook doet, is er dit creatieve menu. Het brengt alvast wat kleur en warmte op je bord.

Bij een exotische cocktail zullen deze gegrilde gamba’s met mangosalsa niet misstaan: ze brengen instant vrolijkheid en wekken de smaakpapillen. Vervolgen doen we met Thaise tonijntartaar en Thaise wortelsoep met koriander. Zoet, zuur, zout, bitter en een beetje hitte van de pepers: de smaken zijn perfect in balans.

Als hoofdgerecht gaan we voor gegrilde zalm met Aziatische smaakmakers. Ik ontdekte dit receptje ooit in een Tip Culinair (ken je dat nog?) en ik ben sinds dan nooit opgehouden met het te maken. Zo eenvoudig te bereiden, maar wát een smaak… Serveer met rijst of noedels en gewokte groenten.

Een dessert kan natuurlijk niet ontbreken. En dus sluiten we af met frisse passievruchtentaartjes. Het deeg koop je kant-en klaar in de supermarkt en meng je met cacaopoeder. Voor de vulling maak je een soort van passievruchtencrème door gewoon wat ingrediënten door elkaar te roeren. De perfecte afsluiter voor dit exotisch menu.

Passievruchtentaartjes met chocoladedeeg / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Zo, dat waren ze dan: mijn vijf feestmenu’s voor 2019! Ik hoop dat je nu voldoende inspiratie hebt om er onvergetelijke eindejaarsfeesten van te maken.

Volgende week breng ik jullie nog een snel dessert dat echt íedereen lust: een aanrader om 2020 goed in te zetten.

2 Reacties

  1. Kathy

    Bedankt! Bedankt! Bedankt!
    Hiermee heb ik héél veel inspiratie voor de komende feesten!
    nu alleen nog kiezen 😉
    Kathy

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest