Cupcakes en chocolade-pistachefudge

8 november 2013 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik zit hier in de zetel van die opgelegde witte kool te eten… Dat potje dat ik gekocht had voor bij Jamie’s falafel. Blijft degoutant lang goed – I know. En zo’n potje uitlepelen in de zetel, om dan met een cracotte op te eten, is misschien even wansmakelijk. Maar ik vind dat gewoon zóóóóóóóó lekker, mijn guilty pleasure voor vandaag!

Laat ik toch maar iets schrijven over eten dat culinair gezien meer verantwoord is…

Onze grootste meid is jarig dit weekend. En dan mag ze natuurlijk iets lekkers meenemen naar school! We hebben voor vrij eenvoudige cupcakes gekozen (uit Goe Gebakken 1), net omdat we dit op een gewone, doordeweekse avond voor elkaar moesten krijgen. Het feestvarken heeft dan zelf voor de versiering mogen zorgen, iets wat twee gevolgen had: we verkregen zeer eclectisch versierde cakejes, en mijn keuken was – ondanks de poetsbeurt van de ochtend – niet meer te herkennen. Maar plezant was het wel!

De juf moest uiteraard ook een beetje verwend worden, en dus maakte ik voor haar ‘s avonds nog snel een portie chocolade-pistachefudge (uit Nigella Express): weinig inspanning, veel resultaat.

Dit weekend zal er nog wel wat gebakken worden, gezien zondag haar feestje thuis nog op het programma staat. Dus verwacht je maar aan veel zoets… 🙂

Cupcakes om te versieren

Wat heb je nodig?

250 g boter, 200 g suiker, 5 eieren, 250 g bloem, een snuifje bakpoeder, een vanillestokje, 50 g honing

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop de boter romig.
Voeg de suiker toe en meng goed.


Doe er de eieren één voor één bij. Begin pas met een volgend ei als het eerste goed is opgenomen.


Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg beetje bij beetje toe aan de mengsel.
Meng goed.
Snij het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit.
Roer de zaadjes samen met de honing door het beslag.

Schep het beslag in een spuitzak.
Vul de vormpjes voor twee derden. (je kan ze ook vullen met twee lepels ipv de spuitzak)
Bak ongeveer 20 minuten op 180 °C.

Laat de jarige alles versieren naar wens (en hou een dweil bij de hand).

Chocolade-pistachefudge

Wat heb je nodig?

Een blikje gecondenseerde, gesuikerde melk (standaard formaat, ongeveer 300 ml)
350 g donkere chocolade
30 g boter
ongeveer 150 g pistachenoten

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de melk samen met de chocolade en de boter op laag vuur onder voortdurend roeren.


Hak intussen de pistaches grof, of – als je er nood aan hebt – doe ze in een plastic zakje en sla ze stuk met een deegrol (kan enorm opluchten ;-)).


Voeg ze toe aan het chocolademengsel.


Bekleed een ondiepe bakvorm met bakpapier en stort de fudge erin uit.


Laat afkoelen en zet nadien enkele uren in de koelkast.
Snijd met een warm mes (regelmatig spoelen in kokend water) in blokjes.
Geniet van je guilty pleasure!

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

2 Reacties

  1. Elke

    Van een proever: zeer lekker 😉

    Antwoord
    • lieziepeasy

      Haha, toch nog! Ik dacht al dat het zo zwaar tegengevallen was, dat je niets durfde posten 😉

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest