Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel

28 december 2015 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Deze cranberry tulband is gewoon goddelijk: smeuïg, aromatisch, zoet, en prachtig om naar te kijken. Wat mij betreft is dit dan ook de ideale afsluiter van het nieuwjaarsdiner! Ik bedacht het recept voor de bloggerswedstrijd van supermarktketen Spar, die aan de winnaar een reportage in haar magazine Kook uitlooft.

Waar we voor de eerste opdracht nog een tas met lekkers thuisgestuurd kregen, moesten we dit keer zelf op zoek naar lekkere ingrediënten in de dichtstbijzijnde Spar. Dat is trouwens niet zo moeilijk, want Spar heeft een leuk huismerk dat heel wat lekkers in de aanbieding heeft. Daarnaast verdelen ze ook de huismerken van Colruyt, gezien ze tot dezelfde groep behoren. Ik koos voor boter, scharreleieren, sinaasappels, pistachenoten en amandelmeel, en voegde er nog wat extra’s aan toe.

#sparchallenge
  • Pin

Je kan er trouwens ook een overschotje van het kerstdiner in kwijt: ik lepel tussen twee lagen deeg wat cranberrycompote. Dat zorgt voor een cake waarin het sausje zelf verpakt zit! Ik werk de cranberry tulband af met glazuur van cranberrysap, wat extra sinaasappelzeste en gehakte pistachenoten. Spar heeft gepelde pistaches in het assortiment: prachtige groen dus. Ze geven elk gerecht een instant “wow-factor”, alleen al door de intense kleur.

De lijst met ingrediënten lijkt misschien lang, maar eigenlijk is de cake heel eenvoudig te maken. Je mengt eerst alle droge ingrediënten, voegt er dan in een keer alle vochtige ingrediënten aan toe en je beslag is klaar. Indien gewenst kan je de cake afwerken met het glazuur en de gesuikerde cranberry’s zoals hieronder beschreven, maar ook zonder is dit een toppertje!

Uiteraard zou ik met deze spectaculaire tulband graag de overwinning in de “Kook je in Kook”-wedstrijd behalen. Je doet niet mee aan een wedstrijd als je niet wilt winnen. Maar ik kan met een gerust hart zeggen dat deze creatie ook zónder prijs overeind blijft. Ik ben toch wel een beetje fier op mijn recept. Duimen jullie mee?

Wat heb je nodig?

Voor de gesuikerde cranberry’s
150 ml water
150 g suiker + extra om te bestuiven
125 g cranberry’s

Voor de cake
200 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl bicarbonaat
75 g pistaches, fijngemalen
75 g amandelmeel
140 g kristalsuiker
10 g vanillesuiker
50 g lichtbruine suiker
175 g boter op kamertemperatuur
150 ml karnemelk
3 eieren
1 tl vanille-extract
rasp van 1 sinaasappel
3 el cranberrycompote

Voor het glazuur
100 g bloemsuiker
1 el cranberrysap

Voor de afwerking
25 g pistaches, gehakt
rasp van 1/2 sinaasappel
bloemsuiker, om te bestuiven

Hoe ga je tewerk?

Begin een dag van tevoren met de gesuikerde cranberry’s.
Maak suikersiroop door water en suiker te mengen en zachtjes aan de kook te brengen.
Laat even doorkoken, neem van het vuur en laat 15 minuten afkoelen.
Doe de cranberry’s in een kom, giet er de suikersiroop over en laat minstens 8 uur weken.
Laat ze nadien uitlekken op een rooster.

Gesuikerde cranberry's
  • Pin

Bestuif met extra suiker, keer om en bestuif ook de andere kant.
Maak een tweede suikerlaagje door de cranberry’s in een kommetje met suiker te rollen.
Laat opstijven op een bakpapiertje (ze worden dan lekker krokant).

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de tulbandvorm goed in.

Droge ingrediënten mengen
  • Pin

Meng in de kom van de keukenmachine bloem, bakpoeder, bicarbonaat, gemalen pistaches, amandelmeel en de drie soorten suiker.
Voeg er boter, karnemelk, eieren, vanille-extract en sinaasrasp aan toe.
Laat roeren tot net gemengd.

Giet 2/3 van het beslag in de tulbandvorm.

Cranberry compote over beslag verdelen
  • Pin

Verdeel er in het midden de cranberrycompote over.
Dek af met de rest van het deeg.
Bak in 45 minuten goudbruin.

Cranberry tulband laten afkoelen
  • Pin

Laat 15 minuten afkoelen in de vorm.
Ontvorm dan op een rooster en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur.

IMG_4783
  • Pin

Maak het glazuur door bloemsuiker en cranberrysap glad te roeren.

Werk de taart af.
Giet er het glazuur over.
Verdeel er de gehakte pistaches en de sinaasrasp over.
Vul de “tunnel” met gesuikerde cranberry’s.
Bestuif met bloemsuiker.

Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
  • Pin

Serveer de cranberry tulband.

Cranberry tulband met pistaches en sinaasappel
  • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

8 Reacties

  1. fieke

    Wauw, wat een pareltje! Veel succes met de wedstrijd!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Sofie!

      Antwoord
  2. gerhilde maakt

    Ik zag al foto’s verschijnen op IG, het ziet er zo lekker uit! Ik duim!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Gerhilde! ?

      Antwoord
  3. Jeannine

    Schitterend!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Jeannine! <3

      Antwoord
  4. Sandra Van Rompaey

    Ziet er fantastisch uit!

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Bedankt Sandra! <3

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest