Tot slot van deze reeks gaan we aan de slag met een eenvoudig zanddeeg en maken we koekjes voor sinterklaas: cijferkoekjes! Eigenlijk was het de bedoeling om ook letterkoekjes te maken, maar mijn letteruitstekers zijn een beetje smal en klein, waardoor de koekjes te snel verkleurden. We hebben het dus op cijfertjes gehouden!

Dit is een erg eenvoudig deeg dat je voor veel toepassingen kan gebruiken. Het leent zich uitstekend tot “uitsteek-koekjes” omdat het goed vorm houdt tijdens het bakken. Ik heb het hier erg basic gehouden, maar je kan natuurlijk volop experimenteren met smaken: neem eens de helft amandelmeel en de helft gewone bloem, voeg wat citruszest toe, roer er bakvaste chocoladeparels door, kruid met kardemom of kaneel, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

Glazuren is niet echt nodig, maar wel leuk voor de kindjes. Zelf eet ik de koekjes liever natuur, maar zij natuurlijk niet! Als je glazuur gebruikt, zorg er dan voor dat dit zeker niet te vloeibaar is. Beter wat te dik dan te dun, want anders wordt het heel moeilijk om “proper” te werken.

Uitsteken kan ook een peuter van 2, maar voor het glazuren heb ik het toch beperkt tot mijn kleuter van 5, om te vermijden dat de keuken onherkenbaar werd.

Ik heb dit deeg in twee verdeeld, en de helft ingevroren, maar als je in een ijverige bui bent, kan je uiteraard alles in één keer gebruiken. Ik ben er zeker van dat de koekjesdoos sowieso snel leeg zal zijn…

Bron: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson

Wat heb je nodig?

Voor het zanddeeg
175 g zachte boter
200 g kristalsuiker
2 eieren
1 kl vanille-extract
400 g bloem
1 kl bakpoeder
1 kl zout

Voor het glazuur
300 g bloemsuiker
voedingskleurstof
water

Hoe ga je tewerk?


Roer de boter en suiker romig in de keukenmachine.
Klop er de eieren en vanille door.
Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en het zout.
Voeg dit bij het boter-ei mengsel.
Roer tot je een egaal deeg krijgt.


Rol het deeg in plasticfolie.
Laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik.


Steek er vormpjes uit.


Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.


Bak 8 minuten in de oven tot de randjes goudbruin kleuren.
Laat afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur verdeel je de bloemsuiker over evenveel kommetjes als je kleuren wilt.
Meng er een klein beetje net gekookt water onder.
Roer tot een glad en stevig (niet te lopend) glazuur.


Meng met de voedingskleurstof.


koekjes sinterklaas: cijferkoekjes en letterkoekjes voor sinterklaas glazuren
  • Pin

Glazuur de koekjes en laat opstijven.

Serveer aan de brave kindjes.

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

1 Reactie

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest