Chocoladetaart met frambozen

10 november 2013 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

De verjaardag van mijn dochters is steevast hét moment bij uitstek om eens wat bakrecepten uit te proberen. Ik had al heel lang een knipsel uit Libelle Lekker liggen: een recept voor een chocoladetaart met frambozen van Wim Ballieu. Dat zag er zo overheerlijk uit, dat ik ze wel moest proberen!

Het recept is niet moeilijk, maar wel bewerkelijk. Reken toch op een dikke twee uur eer de taart op je tafel staat. Het is ook een echte bom. Met 500 g boter, 400 g chocolade en 7 eieren kan je ook bezwaarlijk beweren dat ze light is… Maar lekker… dat wel!

Ik had de versiering nu op een lijntje gelegd, maar de volgende keer zou ik dat anders doen, of er eventueel nog wat extra frambozen bij serveren, om de zoetigheid te breken.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg
250 g patisseriebloem
100 g bloemsuiker
snuifje zout
1/2 à 1 eetlepel cacaopoeder
2 eidooiers
200 g ijskoude boter

Voor de vulling
200 g chocoladedruppels
250 g suiker
200 g boter
5 eieren
2 eetlepels patisseriebloem

Voor de ganache
200 g chocoladedruppels
100 g boter
4 eetlepels water

Voor de versiering
enkele frambozen
dentelles of andere krokantjes naar keuze
ev. munt of pistachenootjes

Hoe ga je tewerk? 

Stort de bloem, suiker, zout en cacaopoeder in een hoopje op het werkblad.
Maak er een kuiltje in en leg er de boter in blokjes rond.
Roer de eidooiers los en giet ze in het kuiltje.

Meng de dooiers met de bloem en begin te kneden wanneer het deeg begint samen te hangen.
Kneed tot een soepel deeg. In eerste instantie lijkt dit absoluut niet te lukken, maar geloof me, na een vijftal minuutjes heb je dit:
IMG_3405
  • Pin

Laat een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een taartvorm (diameter +/- 24 cm) met bakpapier.
Rol het deeg uit en leg het in de vorm. 

Leg er nog een vel bakpapier op en vul met een steunvulling (droge bonen, spliterwten, linzen… of keramische bakbonen).

Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder daarna het bakpapier en de steunvulling.

Maak intussen de vulling.
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie.

(de foto zegt twee dingen: (1) er zit veel boter in deze taart, (2) dit potje is eigenlijk veel te klein)

Klop de eieren luchtig met de suiker (tot ze wit zijn).

Spatel er de gesmolten chocolade onder en nadien ook de bloem.
Giet het beslag in de vorm en bak nog 30 minuten. In het recept stond oorspronkelijk 17 minuten, maar bij mij heeft dit dus 30 minuten geduurd. Je kan controleren of de vulling gaar is door er een satéstokje in te steken. Als hieraan nog vulling hangt, is de taart nog niet klaar. Het satéstokje moet er helemaal droog uitkomen.

Maak intussen de ganache.
Smelt de chocolade in het water en klop er de boter in vlokjes door.

Giet de ganache op de afgekoelde taart en laat opstijven.

Ontvorm de taart (voorzichtig want de bodem is erg bros).
Versier de taart met frambozen en ev. muntblaadjes, dentelles, pistachenoten, …

 

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest