Chocoladecake met hazelnoten en zure room

20 maart 2021 | Gesponsorde berichten, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Onlangs viel het mij op hoe weinig chocoladerecepten ik eigenlijk heb. Ik moet toegeven: ik ben geen grote chocolade-eter. Als het op snoepen aankomt, zal ik eerder naar iets zout grijpen. En toch… Soms kan mij ineens een chocolade-goesting overvallen. Dan snak ik naar de volle, zoete smaak van het zwarte goud, Niet té, maar net zoet genoeg. En dan is deze chocoladecake met hazelnoten en zure room een welkome verwennerij.

Ik heb lang gezocht naar het ultieme recept. Ik wilde graag hazelnoten toevoegen voor de smaak, en een deel van de boter vervangen door zure room voor een wat lichter resultaat. Het komt erop neer dat we hier de laatste weken héél veel chocoladecake met hazelnoten gegeten hebben… Maar nu heb ik hét ultieme recept gevonden. Het levert een verderlicht kruim met volle smaak en smeuïg glazuur op. En voor de degenen die net als ik houden van een beetje frisheid in een dessert, raad ik aan om er wat frambozen bij te serveren.

Enkele tips om deze chocoladecake met hazelnoten helemaal perfect te krijgen:

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn: dat is bij gebak altijd van belang, maar als er chocolade gebruikt wordt des te meer. Als er een te groot verschil is tussen de temperatuur van de chocolade en de andere ingrediënten riskeer je dat het beslag schift of dat de chocolade opstijft. En dat is niet de bedoeling. Neem de boter en zure room minstens een uur vooraf uit de koelkast. Eieren bewaar ik nooit in de koelkast, maar als jij dat wel doet: zet ze dan op hetzelfde moment op het aanrecht. 
  • Klop boter en suiker goed luchtig: we willen een vederlichte chocoladecake, en dus moet er zoveel mogelijk lucht in het beslag geklopt worden. Dat begint in stap 1 bij het romig kloppen van boter en suiker. Laat de machine zeker 5 minuten draaien. Ik heb hem af en toe stilgezet om de randen, bodem en klopper schoon te schrapen, zodat alles goed gemengd werd. 
  • Gebruik geroosterde hazelnoten: deze zullen veel meer smaak aan je gebak geven dan blanke. Bij Delhaize kan je geroosterde hazelnoten kopen, maar je kan het uiteraard ook zelf. Rooster ze ongeveer 15 minuten in een oven van 200 °C. Laat ze nadien goed afkoelen voor je ze fijn maalt.
  • Zeef de droge ingrediënten: ik ben normaalgezien helemaal voorstander van een recept zonder veel gedoe, maar in dit geval mag je deze stap echt niet overslaan. Vooral de cacao heeft de neiging om klonters te vormen in het beslag, en dat willen we absoluut vermijden.  
  • Spatel bloem en zure room zo kort mogelijk door het beslag: dit heeft zowat dezelfde reden als de eerst tip: we willen zoveel mogelijk lucht in het beslag behouden. Ik voeg het bloemmengsel in 2 keer toe, en de zure room in één keer. Meng zo kort mogelijk tot alles goed gemengd is. 
  • Vet je bakvorm licht in met boter: dit maakt het gemakkelijker om hem te bekleden met bakpapier. Het papier “plakt” dan tegen de randen, waardoor je het makkelijker mooi glad kan strijken. 
  • Doe de oven niet open tijdens het bakken: dat is bij gebak nooit een goed idee. De plotse stroom van koele lucht kan de cake doen inzakken. 
  • Maak je geen zorgen als het niet perfect is. Last but not least, de belangrijkste tip! Is je cake toch wat ingezakt, te lang gebakken, een beetje gescheurd bij het ontvormen… Maakt niets uit: door het glazuur zie je er straks niets meer van, en de smaak zal nog altijd top zijn. Geen stress dus. 

Ik vermeld deze tips om je op weg te helpen, en zeker niet om je af te schrikken. Het is dan wel een hele lijst, die dient enkel om je wat meer uitleg te geven over waarom ik iets op een bepaalde manier doe. Bij mij helpt zo’n beetje extra uitleg altijd om het recept goed te begrijpen.

Dus: trek je keukenschort aan, zet een leuk muziekje op en haal de mixer uit de kast. Deze chocoladecake met hazelnoten en zure room zal niet teleurstellen.

In samenwerking met Campina

Chocoladecake met hazelnoten en zue room / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Chocoladecake met hazelnoten en zure room

Deze chocoladecake met hazelnoten en zure room is verderlicht maar toch heerlijk van smaak. Het glazuur van chocolade en zure room maakt het helemaal af.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebak, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • standmixer met platte menghaak
  • rubberen spatel
  • met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm van +/- 26 op 20 cm
  • handmixer of klopper
  • paletmes (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 70 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 20 g vanillesuiker
  • 75 g donkere chocolade callets, +/- 60% cacaobestanddelen
  • 2 eieren op kamertermperatuur
  • 50 g geroosterde hazelnoten, fijngemalen
  • 120 g zelfrijzende bloem
  • 1 el cacaopoeder ongezoet
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 125 ml zure room 30% vetgehalte, op kamertemperatuur

Voor het glazuur

  • 125 g donkere chocolade calletes, +/- 60% cacaobestanddelen
  • 125 ml zure room 30% vetgehalte, op kamertemperatuur
  • 1 el poedersuiker

Om te serveren

  • grof zout
  • frambozen optioneel

Instructies
 

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
  • Klop de boter, kristalsuiker & vanillesuiker door elkaar in een standmixer met platte deeghaak. Laat de machine minstens 5 minuten draaien. Schraap tussendoor af en toe de randen en bodem schoon zodat alles goed gemengd wordt.
    • Pin
  • Smelt intussen de chocolade op zeer zacht vuur (inductie) of in een bain-marie (gas of elektrisch vuur). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de chocolade door het botermengsel.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig door het beslag is opgenomen. Je krijgt nu een gladde crème.
    • Pin
  • Klop er ook de gemalen hazelnoten door en zet de machine uit.
  • Meng bloem, cacao, zeezout en bicarbonaat en zeef.
  • Voeg de helft van het bloemmengsel toe aan het beslag en spatel het er met een rubberen spatel door.
  • Voeg nadien de tweede helft toe en spatel opnieuw. Meng zo kort mogelijk.
  • Spatel er nu ook de zure room door, opnieuw zo kort mogelijk.
    Hazelnoten door beslag spatelen / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Schep het beslag in de beklede bakvorm, strijk glad en bak in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven (of tot een satéprikker er schoon uitkomt).
  • Neem uit de oven en laat 30 minuten afkoelen op een rooster in de vorm.
  • Ontvorm en laat verder afkoelen op het rooster tot kamertemperatuur.
    Chocoladecake met hazelnoten laten afkoelen op een rooster / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Voor het glazuur

  • Smelt de chocolade op zeer zacht vuur (inductie) of in een bain marie (gas of elektrisch vuur). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop zure room en poedersuiker met een handmixer of klopper los.
  • Giet er de gesmolten chocolade bij en klop verder tot goed gemengd en iets ingedikt.
  • Schep op de chocoladecake en strijk glad met een paletmes of rubberen spatel.
    Chocoladecake met hazelnoten / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Garneer met grof zout.
  • Serveer de chocoladecake met hazelnoten en zure room zo, of geef er wat frambozen bij.
    Chocoladecake met hazelnoten en zure room stukje / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin

Notities

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn: dat is bij gebak áltijd van belang, maar als er chocolade gebruikt wordt, is dat nog meer zo. Als er een té groot verschil is tussen de temperatuur van de chocolade en de andere ingrediënten riskeer je dat het beslag schift of dat de chocolade opstijft. En dat is niet de bedoeling. Neem de boter en zure room minstens een uur vooraf uit de koelkast. Eieren bewaar ik nooit in de koelkast, maar als jij dat wel doet: zet ze dan op hetzelfde moment op het aanrecht. 
  • Klop boter en suiker goed luchtig: we willen een vederlichte chocoladecake, en dus moet er zoveel mogelijk lucht in het beslag geklopt worden. Dat begint in stap 1 bij het romig kloppen van boter en suiker. Laat de machine zeker 5 minuten draaien. Ik heb hem af en toe stilgezet om de randen, bodem en klopper schoon te schrapen, zodat alles goed gemengd wordt. 
  • Gebruik geroosterde hazelnoten: deze zullen veel meer smaak aan je gebak geven dan blanke. Bij Delhaize kan je geroosterde hazelnoten kopen, maar je kan het uiteraard ook zelf. Rooster ze ongeveer 15 minuten in een oven van 200 °C. Laat ze nadien goed afkoelen voor je ze fijn maalt.
  • Zeef de droge ingrediënten: ik ben normaalgezien helemaal voorstander van een recept zonder veel gedoe, maar in dit geval mag je deze stap echt niet overslaan. Vooral de cacao heeft de neiging om klonters te vormen in het beslag, en dat willen we absoluut vermijden.  
  • Spatel bloem en zure room zo kort mogelijk door het beslag: dit heeft zowat dezelfde reden als de eerst tip: we willen zoveel mogelijk lucht in het beslag behouden. Ik voeg het bloemmengsel in 2 keer toe, en de zure room in één keer. Meng zo kort mogelijk tot alles goed gemengd is. 
  • Vet je bakvorm licht in met boter: dit maakt het gemakkelijker om hem te bekleden met bakpapier. Het papier “plakt” dan tegen de randen, waardoor je het makkelijker mooi glad kan strijken. 
  • Doe de oven niet open tijdens het bakken: dat is bij gebak nooit een goed idee. De plotse stroom van koelere lucht kan de cake doen inzakken. 
  • Maak je geen zorgen als het niet perfect is: last but not least: de belangrijkste tip! Is je cake toch wat ingezakt, te lang gebakken, een beetje gescheurd bij het ontvormen… Maakt niets uit: door het glazuur zie je er straks niets meer van, en de smaak zal nog altijd top zijn. Geen stress dus. 
Trefwoord cacao, chocolade, hazelnoten, plaatcake, plaatgebak, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Pasta met tomaat en scampi
3 jaar geleden: Rabarbertaart met vanillemeringue
4 jaar geleden: Zoete aardappelsoep met tomaat
5 jaar geleden: Kip-mosterdpannetje met prei
6 jaar geleden: Boterham met bietenhumus, feta en komkommer
7 jaar geleden: Sinaasappelcake

  • Pasta met tomaat en scampi_staand / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Rabarbertaart met vanillemerengue / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Zoete aardappelsoep met tomaat / www.eenlepeltjelekkers.be
    • Pin
  • Kip-mosterdpannetje met prei
    • Pin
  • Boterham met bietenhummus, feta en komkommer
    • Pin
    • Pin

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

2 Reacties

  1. Christine Buylaert

    Gemakkelijk maar vooral zeer lekker. Heb het gemaakt zonder glazuur en gegeten met een beetje extra zure room. Zo denk ik dat het naast lekker ook gezond is 🙂

    Antwoord
    • Annelies

      Zonder glazuur kan zeker ook! De cake is vrij smeuïg, dus heeft niet veel extra nodig hé.
      Bedankt voor je berichtje Christine!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest