Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham

23 januari 2021 | Gesponsorde berichten, Home thema, Portfolio, Recepten, Snel klaar, Snelle hapjes

Eens de bloedsinaasappels weer beschikbaar zijn, móet ik een netje meenemen naar huis. Ze zien er gewoon zo mooi uit dat ik telkens weer verleid ben. Ook hun friszure smaak en sappig vruchtvlees kunnen mij wel bekoren. Vandaag heb ik ze gebruikt om dit recept voor bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham te maken. Dat kan buiten het seizoen trouwens ook met gewone sinaasappels, of zelfs met clementines, mandarijntjes of mineola’s.

Bloedsinaasappels / www.eenlepeltjelekkers.be

Je kan de bruschetta met fetacrème serveren als hapje bij het aperitief, maar ook als lunch is dit een aanrader. De combinatie van zoet, zout, fris en romig zorgt voor een echte opkikker. En dat kunnen we in deze tijden allemaal wel gebruiken, denk ik.

Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham / www.eenlepeltjelekkers.be

Nog enkele tips op een rijtje:

  • Gebruik volle plattekaas. Met halfvolle of magere krijg je nooit het romige resultaat waar we hier naar op zoek zijn. Ik gebruik altijd de volle plattekaas van Campina.
  • Laat de fetacrème lang genoeg mixen. Ik maak hem zelf in de foodprocessor: voeg gewoon alle ingrediënten toe en laat de machine het werk doen. Laat draaien tot de crème smeuïg, glad en luchtig is. Dat duurt even, en vraagt dus wat geduld. Na een tweetal minuten was de mijne precies goed. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer.
  • Schil de sinaasappels met een mes. Pel ze niet gewoon, zoals je met een mandarijntje zou doen, maar snijd er mooi de schil én het witte vlies af. Dat zorgt voor een minder bitter en verfijnder resultaat.
  • Gebruik lekker brood en kwalitatieve ham. Bij eenvoudige recepten met weinig ingrediënten is kwaliteit nóg belangrijker. Kies dus voor een lekker brood van de warme bakker, en ham zonder chemische toevoegingen. Als Gentenaar ben ik onvoorwaardelijk fan van Ganda Ham, maar als jouw streek ook een ambachtelijke ham heeft, kan je die uiteraard ook gebruiken.
  • Beleg de bruschetta vlak voor het serveren. Doordat de fetacrème vrij smeuïg is, kan je deze best pas net voordat je gaat eten op de broodjes smeren. Als je dit als lunch wilt meenemen, neem dan de ingrediënten mee in aparte potjes en beleg je boterham ter plaatse.
Bruschetta met fetacrème close-up / www.eenlepeltjelekkers.be

Zo, met deze tips moet het zeker lukken om dit eenvoudige gerecht op tafel te zetten. Heb je deze bruschetta met fetacréme gemaakt, laat mij dan zeker weten wat je ervan vond! Dat kan hieronder in de reacties, of via social media.

In samenwerking met Campina

Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham / www.eenlepeltjelekkers.be

Bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham

Deze bruschetta met fetacrème, sinaasappel en ham is een fris hapje voor bij het aperitief, of een originele lunch. De combinatie van zoet, zout, fris en romig is een echte opkikker.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 20 min
Gang Borrelhapje
Keuken Belgisch
Porties 8 bruschetta

Ingrediënten
  

Voor de fetacrème

  • 65 g feta
  • 100 g volle plattekaas
  • 1/2 el honing
  • 1/2 citroen alleen de zeste

Voor de bruschetta

  • 8 sneden (stok)brood
  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 4 sneden gedroogde ham bijv. Ganda ham
  • 4-tal takjes munt alleen de blaadjes
  • parmezaan
  • zwarte peper van de molen

Instructies
 

Voor de fetacrème

  • Mix alle ingrediënten voor de de fetacrème glad in de foodprocessor.
    Fretacrème / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Voor de bruschetta

  • Rooster het brood goudbruin in de broodrooster of oven.
    Bruschetta maken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schil de sinaasappels: snijd er eerst de boven- en onderzijde af. Zet ze nu recht op een snijplank en snijd er met een aardappelmesje de schil en het witte vlies af.
    Sinaasappels schillen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Snijd in plakjes.
  • Trek de ham in dunne repen.
  • Hak de munt fijn.
  • Rasp de parmezaan.

Voor de afwerking

  • Smeer de fetacrème op de bruschetta.
  • Beleg met sinaasappel en ham.
  • Strooi er de munt en parmezaan over.
  • Werk af met wat zwarte peper van de molen.
    Bruschetta met fetacrème / www.eenlepeltjelekkers.be

Notities

  • Gebruik volle plattekaas. Ik gebruik altijd de volle plattekaas van Campina.
  • Laat de fetacrème lang genoeg mixen. Ik maak hem zelf in de foodprocessor: voeg gewoon alle ingrediënten toe en laat de machine het werk doen. Laat draaien tot de crème smeuïg, glad en luchtig is. Heb je geen foodprocessor, gebruik dan een staafmixer.
  • Schil de sinaasappels met een mes. Pel ze niet gewoon, zoals je met een mandarijntje zou doen, maar snijd er mooi de schil én het witte vlies af. Dat zorgt voor een minder bitter en verfijnder resultaat.
  • Gebruik lekker brood en kwalitatieve ham. Bij eenvoudige recepten met weinig ingrediënten is kwaliteit nóg belangrijker. Kies dus voor een lekker brood van de warme bakker, en ham zonder chemische toevoegingen. 
  • Beleg de bruschetta vlak voor het serveren. Doordat de fetacrème vrij smeuïg is, kan je deze best pas net voordat je gaat eten op de broodjes smeren. Als je dit als lunch wilt meenemen, neem dan de ingrediënten mee in aparte potjes en beleg je boterham ter plaatse.
Trefwoord feta, ham, munt, parmezaan, plattekaas, sinaasappel

Een lepeltje terug in de tijd

1 jaar geleden: Eenvoudig dessert met mango en passievrucht
2 jaar geleden: Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki
5 jaar geleden: Moussaka met pompoen
6 jaar geleden: Snel zeesouper
7 jaar geleden: Geroosterde aubergine met tahin, geserveerd met köfte en tabouleh

  • Eenvoudig dessert met mango en passievrucht / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Wijtingfilet met Chinese kool en appeltzatziki / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Moussaka met pompoen / www.eenlepeltjelekkers.be

2 Reacties

  1. Jos Huibers

    Zondag gemaakt als aperitiefhapje, zelfs onze kleinkinderen van 2 en 3 jaar vonden het heel lekker. Bedankt.

    Antwoord
    • Annelies

      Dat is super om te horen, bedankt voor je bericht Jos!

      Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annelies Een lepeltje lekkers

Welkom! Ik ben Annelies en woon samen met met mijn man en twee dochters van 8 en 11 in Gent. Op Een lepeltje lekkers deel ik verrassende recepten die verrassend snel op tafel staan. Comfort food, maar dan in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.

Mis geen enkel bericht: ontvang ze rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 1.590 andere abonnees

%d bloggers liken dit: