Brownie met gezouten karamel

22 oktober 2016 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Een sportieve Finse, een Zwitserse die nu in Zweden woont, een Schotse, twee goedlachse Ieren, een Hongaar en een Bosniër die na een omzwerving in Nederland intussen in Londen terecht gekomen is. Dat is het bonte gezelschap dat ik vorige week op bezoek had. Ik leerde ze kennen via mijn werk, maar intussen heeft iedereen een andere job. En daarom organiseren we nu maar onze eigen “conferentie”: één keer per jaar spreken we af in één van onze thuislanden voor een Bourgondisch weekend: eten, drinken, relaxen, shoppen en vooral véél babbelen. Meer hebben we niet nodig.

friends
  • Pin

Dit jaar stond een weekendje Gent op de planning. Al vanaf het moment dat ik de eerste bezoeker aan het station ging afhalen, geraakten we niet uitgepraat. Het is overduidelijk dat het klikt: we hebben geen verkenningsronde nodig, geen ijsbrekers. Alles gaat als vanzelf. 8 paar handen op 1 buik. En om onze eerste avond samen na een jaar afwezigheid te vieren, bakte ik deze brownie met gezouten karamel. Chocolade is één van de gezamenlijke interesses, dus dit decadent baksel deed het bijzonder goed!

Brownie met gezouten karamel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Het recept haalde ik bij de “queen of easy” Donna Hay. Het vergt werkelijk géén inspanning: mixen, spatelen en klaar. Het resultaat is een heerlijk smeuïge brownie. Als je hem in vierkantjes snijdt en de kleverige stukken op bordjes schept, weet je meteen dat het goed zit. Een krokant korstje, zachte karamel, de voldoening van chocolade en de “kick” van het zout: deze brownie met gezouten karamel is een echt feest voor de smaakpapillen.

Ingredienten brownie met gezouten karamel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Bron: The new easy van Donna Hay

Brownie met gezouten karamel / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Brownie met gezouten karamel

Deze brownie met gezouten karamel en zeezout is echte comfort food. Chocolade en karamel: een match made in heaven!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Baktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • mengkom
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 120 g bloem
  • 1 snuifje bakpoeder
  • 220 g donkerbruine suiker
  • 2 eieren
  • 120 g karamelpasta of dulce de leche
  • 2 theelepel vanille-extract of vanillepasta
  • 150 g boter gesmolten
  • 150 g pure chocolade callets of in stukken gehakt
  • 1/2 theelepel fleur de sel + extra voor de afwerking

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Meng bloem, bakpoeder en suiker.
  • Roer er eieren, karamel, vanille en boter door tot je een egaal beslag bekomt.
  • Spatel er de stukjes chocolade door.
  • Bekleed een bakvorm van 30 op 20 cm met bakpapier.
  • Giet er het beslag in.
  • Verdeel er de fleur de sel over.
  • Schuif 40 à 45 minuten in de oven tot de randen nét gestold zijn (in het midden mag de brownie nog zacht aanvoelen).
  • Laat afkoelen op een rooster.
Trefwoord bakken, chocolade, karamel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

2 Reacties

  1. Peggy's Pastime

    Toen ik begon te lezen, dacht ik “oh Annelies gaat een mop vertellen” ;-). Deze brownies zien er zeer lekker uit. Ik heb dat boek ook, dat ik deze nog niet opgemerkt heb, ik snap het niet !

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest