Bokkenpootjes

13 januari 2014 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Tijd voor wat patisserie! Wat geeft er meer voldoening dan een zonnige zondagmiddag door te brengen in een met glorieuze geuren gevulde keuken?

Onze kleinste meid wordt groot, en dus mag ze een klasje doorschuiven in de crèche. De dames van de babygroep, waar onze mini-deugniet als nukkig viermaandertje voor het eerst figuurlijk een “stapje in de wereld” zette, en waar ze rond nieuwjaar ook letterlijk een stapje buiten zette, verdienen wel een bedankje. Eindeloos respect voor de gastvrijheid, het eeuwige geduld en de immer-relaxte – zelfs als de tien baby-/peuter-tjes in koor een huilconcert starten – spirit van die juffen… Ik heb er mijn benjamin elke dag met een gerust hart achtergelaten, en ik zal ze zeker missen!

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, gingen we regelmatig “koffiekoekjes” halen bij de bakker. Die heerlijkheden hadden niets te maken met de ordinaire boterkoek, maar eerder met een verfijnde vorm van patisserie: we aten “mirroirs”, “baisers” en bokkenpootjes tot we niet meer konden. Die lekkere herinnering wilde ik even nieuw leven in blazen door nu eens zelf aan de slag te gaan, en wat bokkenpootjes uit mijn mouw te schudden.

Ik gebruikte voor het deeg een recept uit Goe Gebakken (uit de tijd dat Sofie Dumont daar nog achter het fornuis, of liever, voor de oven, stond), en voor de vulling een eigen interpretatie van crème au beurre. Sofie gebruikt in haar recept gearomatiseerde slagroom om de twee helften tegen elkaar te plakken, maar ik was bang dat de koekjes daardoor snel klef zouden worden.

Het recept vraagt een beetje ervaring met bakken, en vooral veel geduld… Tegen dat ik de koekjes in chocolade stond te dopen – een dikke twee uur nadat ik gezwind het kookboek had opengeslagen, was dat van mij – dat sowieso al niet in overvloed aanwezig is – toch bijna op. Maar het resultaat… tja… wat kan ik zeggen… de moeite meer dan waard. In niets te vergelijken met die overjaarse klompjes lucht uit de supermarkt. Move over, Lotus, here comes Een lepeltje lekkers!

Dit recept geeft je minstens 40 bokkenpootjes.  

Wat heb je nodig? 

Voor het deeg
250 g eiwit (bij mij was dit van 7 eitjes, maar dat kan dus verschillen…)
150 g suiker
250 g broyage (125 g bloemsuiker, gemengd met 125 g amandelpoeder)
150 g amandelschilfers

Voor de vulling
200 g boter op kamertemperatuur
160 g bloemsuiker
1 “stick” instant espressopoeder (van Nescafé, geen gewone oploskoffie!)

Voor de afwerking
400 g fondant chocolade

Hoe ga je tewerk? 

Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eiwitten in een branschone kom (vooraf even ontvetten met citroensap).
Wanneer de eiwitten stijf beginnen te worden, voeg je beetje bij beetje de suiker toe.
Klop goed door tot het schuim spierwit is en in stevige pieken blijft staan.


Zeef de broyage en spatel voorzichtig onder het eiwitschuim.


Vul een spuitzak met een recht spuitmondje van 6 mm en spuit op een bakplaat, bekleed met bakpapier, strepen van 8 cm (twee strepen over elkaar geven de ideale dikte).
Strooi er amandelschilfers over.


Bak 10 à 15 minuten in de oven tot lichtbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
IMG_3639
  • Pin

Maak intussen de crème au beurre.


Klop de boter zachtjes door in de keukenmachine tot helemaal smeuïg.
Zeef de suiker en het espressopoeder erbij en meng.
Klop nog enkele minuten door tot je een luchtige boterroom krijgt.

Vul een spuitzak met een recht spuitmondje van 4 mm met de crème au beurre.
Maak een “productielijn” van koekjes: telkens één gewoon en één omgekeerd leggen. (het is trouwens normaal dat ze aan het bakpapier plakken, ik heb ze ook moeten losmaken met een spatel)


Op de omgekeerde koekjes spuit je een lijntje boterroom.


Leg de twee helften op elkaar.
Laat even opstijven in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie of in de microgolf op ontdooistand.
Laat de chocolade op lichaamstemperatuur komen.
Doop de uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade.
Laat opstijven op een bakpapier op een koele plaats.

Proef en verzeker jezelf ervan dat dit de beste koekjes zijn die je ooit gegeten hebt…

Nog enkele gebakrecepten

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

Muffins met blauwe bessen en citroen

Muffins met blauwe bessen en citroen

Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer zin ik heb om te bakken. En de laatste weken hebben we wel al wat winterweer over ons heen gekregen... Vandaag dus het recept voor muffins met blauwe bessen en citroen op jullie bord... euh blog! Voor mij kan het niet snel genoeg...

0 reacties

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest