Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room

5 juni 2015 | Eenpansgerechten, Gezond, Home thema, Lekkere asperges, Lente in de lucht, Recepten

Dit gerecht maakt ons mama al zolang ik mij kan herinneren. Hoewel er vroeger ook regelmatig een klassieke “à la flamande” op tafel stond, ging ze ook toen al creatief aan de slag door dit heerlijke receptje van gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room te bereiden. Dat was in die tijd nochtans niet evident, want zure room was bijvoorbeeld geen product dat je zomaar overal kon krijgen. En een wok hadden de meeste ook enkel nog maar op tv gezien. Maar zie: zoveel jaar later maakt zij – en intussen ook ik – het nog!

Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Eieren pocheren is op zich niet zo moeilijk, als je een paar basisregels in het hoofd houdt: gebruik enkel zéér verse eieren, breek ze vooraf in afzonderlijke kommetjes, zorg dat je water net niet kookt of borrelt, voeg er een scheutje azijn aan toe en maak een klein (!) draaikolkje door er met een lepel in te roeren. Laat er je ei zachtjes invallen en help de natuur eventueel een handje door met een lepel het eiwit richting dooier te scheppen. Laat de eieren dan gerust voor een drietal minuutjes. Schep uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken op een keukenpapier. Voorzichtig overbrengen op je bordje asperges, en je bent klaar!

Zie je er toch tegenop om de eieren te pocheren, kan je ze ook gewoon zacht koken, maar dan verliest het gerecht natuurlijk een tikkeltje van zijn wow-effect. Probeer het gewoon eens, je zal zien dat het niet zo moeilijk is als je de basisregels volgt.

Deze verrassende combinatie van asperges met gepocheerd ei, sla, zalm en zure room kan je perfect op een etentje serveren als voorgerecht. Wedden dat je heel wat bewonderende blikken zal krijgen?

Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room_vierkant / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room

Deze verrassende combinaties van gewokte asperges met gepocheerd ei, sla, zalm en zure room kan je perfect op een etentje serveren. Maar ook als snelle lunch doet dit gerecht het goed.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • wok

Ingrediënten
  

  • 500 g witte asperges geschild en houtige uiteinden verwijderd
  • arachideolie
  • 1/2 krop sla blaadjes losgemaakt en schoongemaakt
  • 125 g zure room 30% vetgehalte
  • 1/2 citroen alleen het sap
  • 150 g gerookte zalm in stukjes gesneden
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • peper en zout

Voor de gepocheerde eieren

  • 4 eieren kraakvers
  • scheutje azijn

Instructies
 

  • Snijd de asperges in schuine hapklare stukjes.
    Asperges, sla, zalm en bieslook
    • Pin
  • Breng intussen een grote pot water met een scheutje azijn aan de kook voor de eieren.
  • Verhit een scheutje olie in de wok op middelhoog vuur.
  • Roerbak er de aspergestukjes in, tot ze goudbruin zijn.
    Asperges wokken
    • Pin
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de sla toe en wok tot deze geslonken is.
    Sla aan asperges toevoegen en wokken
    • Pin
  • Zet het vuur laag, voeg de zure room en het citroensap toe en laat zachtjes aan de kook komen.
  • Voeg intussen de zalm toe aan het aspergemengsel en laat even doorwarmen.
  • Kruid met bieslook, peper en zout, en houd warm.

Voor de gepocheerde eieren

  • Breek de eieren één voor één in een fijne zeef, zodat het waterige eiwit weg loopt.
  • Zorg dat het water net onder het kookpunt blijft en niet borrelt.
  • Maak een klein draaikolkje door in het water te roeren en laat er een ei invallen.
  • Laat een drietal minuten pocheren en laat dan uitlekken op een keukenpapier.
  • Herhaal met de andere eieren.
  • Serveer de gewokte asperges met gepocheerd ei, zalm en zure room.
Trefwoord asperges, bieslook, ei, gerookte zalm, zalm, zure room
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele eenpansgerechten

Pittige kip met sesam en soja

Pittige kip met sesam en soja

Deze pittige kip met sesam en soja stond hier de voorbije weken al verschillende keren op onze tafel, en dat zorgde telkens weer voor een feestje in de mond. Hartig, pikant en een vleugje zoet: perfect om drukke dagen wat pit te geven. Ik kan geen woorden meer vinden...

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eenpansgerecht met courgette en paprika

Eén pan, een grote dosis zomergroenten en de troostende smeuïgheid van kaas: dat is wat dit eenpansgerecht met courgette en paprika je belooft. Je stooft de groenten aan, voegt tarwekorrels, tomaten en water toe, en laat de oven het werk doen. Intussen kan je de...

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Eenvoudige stoofpot van schelvis met grijze garnalen

Vandaag heb ik voor jullie een eenvoudige stoofpot van schelvis met seizoensgroenten en grijze garnalen klaarstaan. Makkelijk te maken met herkenbare ingrediënten, en toch niet te zwaar of vet: alvast een toppertje voor de maand september! Maandag werd de Vis van het...

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Kip met pindasaus, asperge en paprika

Aziatische gerechten hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik hou van de frisse kruiden en de pittigheid. Als ik er zo over nadenk, is het waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Zo veelzijdig en zo smaakvol... Ik hou ervan. Vandaag heb ik voor jullie deze kip met...

6 Reacties

  1. Judith | myfoodblog.nl

    Wat leuk om de asperges te roerbakken! Weer eens wat anders :). Het ziet er heerlijk uit zo!

    Antwoord
  2. Ellen

    Voor hoeveel personen is dit gerecht?

    Antwoord
    • Een lepeltje lekkers

      Alle recepten zijn voor 4 tenzij anders vermeld.

      Antwoord
      • Gert

        Kook je de asperges eerst voor of niet?

        Antwoord
        • Annelies

          Neen, dat is niet nodig. Gewoon rechtstreeks in de pan. Veel kookplezier!

          Antwoord
  3. Saskia Poppeliers

    Hoi Hoi, ik heb zelf ook een blog, maar kom hier toch altijd graag een kijkje nemen, met pijn in het hart zie ik het einde voor dit seizoen van de verse witte asperges komen. Leuk receptje, Saskia x

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest