Appeltaart met hazelnotenfrangipane

18 februari 2017 | Een lepeltje lekkers, Gezellig bakken, Home thema, Recepten

Ik fiets door de stad en knijp mijn ogen tot spleetjes. Rond mij hoor ik uitgelaten gebabbel, geritsel van papieren winkeltassen en zacht vogelgefluit. Ik zie groepjes die elkaar enthousiast begroeten bij een toevallige ontmoeting, mama’s die hun kind aan het handje door de straten leiden, volle terrassen met vrolijke studenten in winterjas. De zonnestralen schijnen in mijn gezicht en ik heradem.

Appeltaart met hazelnotenfrangipane / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

De eerste pré-lentedagen zijn een feit. Ze brengen verwachting en hoop: voorzichtig dagdromen over zonnige dagen op het strand, luie namiddagen op m’n stadsbalkon en eindeloze barbecues in de zwoele avondzon. En alhoewel de kou en grijsheid nog lang niet verdwenen zijn, brengen ze mij ook energie, zin om bezig te zijn, om iets extra’s te doen. En dus staat er vandaag nog eens taart op tafel.

Deeg inprikken / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Deze appeltaart met hazelnotenfrangipane vergt geen speciale vaardigheden of moeilijk te verkrijgen bakmateriaal. Zelfs de tijd in de keuken is beperkt: in een half uurtje staat je baksel in de oven en kan je alvast genieten van de geur van gebrande noten en zoet fruit. Het is zo’n typisch gebak dat er prachtig uitziet, maar stiekem heel makkelijk is. Perfect om gasten te verrassen tijdens een etentje. Of, waarom niet, om vandaag samen van te genieten met je gezin of vrienden. Alleen dát al brengt de zon in huis!

Appels op frangipane leggen / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Inspiratie: Tip Culinair Kerst 1996

Appeltaart met hazelnotenfrangipane / www.eenlepeltjelekkers.be
  • Pin

Appeltaart met hazelnotenfrangipane

Deze appeltaart met hazelnotenfrangipane is zo’n typisch gebak dat er prachtig uitziet, maar heel makkelijk is. Perfect voor een etentje.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 35 minuten
Baktijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Dessert, Gebak, Nagerecht, taart
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • standmixer
  • Oven
  • bakplaat

Ingrediënten
  

  • 50 g hazelnoten
  • 50 g boter
  • 50 g rietsuiker
  • 1 ei
  • 3 eetlepels abrikozenconfituur
  • 3 friszure appels bijv. Kanzi
  • bladerdeeg +/- 23 x 30 cm, ik nam een rol van Albert Heijn

Voor de afwerking

  • 1 ei
  • 2 eetlepels abrikozenconfituur
  • citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Mix ze tot poeder.
  • Meng boter en rietsuiker.
  • Roer er het ei door.
  • Voeg er ook het hazelnotenpoeder aan toe en roer tot je een redelijk gladde crème bekomt.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  • Rol het bladerdeeg uit en leg met bakpapier op een bakplaat of in een bakvorm.
  • Leg eventuele restjes deeg op de randen en druk aan met een vork.
  • Prik het deeg in.
  • Smeer er de abrikozenconfituur op.
  • Verdeel er nu de notencrème over.
  • Leg er de appels in drie rijen dakpansgewijs op.
  • Klop het ei los en kwast er de randen mee in.
  • Schuif de vorm in de oven en bak in 30 à 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm intussen de overige abrikozenconfituur met een kneepje citroensap en roer glad.
  • Neem de vorm uit de oven en kwast de appelplakjes in met de warme abrikozenconfituur.
  • Laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Serveer de appeltaart met hazelnotenfrangipane.
Trefwoord abrikoos, appel, bladerdeeg, citroen, hazelnoten, ijstaart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nog enkele gebakrecepten

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Passievruchtentaart met chocolade zanddeeg

Deze passievruchtentaart met chocolade zanddeeg heeft genoeg finesse om elke feesttafel te sieren: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Want zeg nu zelf: de combinatie van bitterzoete chocolade met een friszure, smeuïge vulling van passievrucht en limoen, dat kan gewoon...

Taart met veenbessen en sinaasappel

Taart met veenbessen en sinaasappel

Deze taart met veenbessen en sinaasappel past perfect bij kerst: de bodem is heerlijk kruidig door toevoeging van gember en kaneel, de veenbessen zorgen voor wat zoetigheid, en de frisse roomtopping maakt het geheel luxueus en smeuïg. Afwerken met extra veenbessen,...

Crumpets met verse kaas en braambessen

Crumpets met verse kaas en braambessen

Ik deel vandaag het recept voor een origineel en misschien nog weinig gekend ontbijtje: crumpets met verse kaas en braambessen. Crumpets zijn een traditioneel Engels gebakje, dat het midden houdt tussen een dikke pancake en een broodje. In Groot-Brittannië kan je ze...

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Taartjes met pudding, citroen en kaneel

Met Pasen voor de deur is het nog eens tijd om te bakken. Niets zo gezellig als iets lekkers uit eigen oven op tafel toveren! Ik heb dit jaar gekozen voor deze kleine taartjes met pudding, citroen en kaneel. Ze zijn smeuïg en krokant, zoet en toch fris, simpel maar...

2 Reacties

  1. Lianne

    Ziet er heerlijk uit. Een ideaal recept, lekker gemakkelijk en groots resultaat!

    Antwoord

Laat hier een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest